Skocz do zawartości

Artykuły z precli wypadają z indeksu

kamrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pomagam cioci pozycjonując stronę na kilka fraz od praktycznie 2 lat. Generalnie wbiłem ją do top10 dość sprawnie i - z drobnymi wahnięciami od czasu do czasu - trwała tam bez przygód. Czasami wrzuciłem coś do precla, czasami do jakiś katalogów i było pięknie.

Ostatnio postanowiłem zobaczyć jak sprawa stoi i okazało się, że na główną frazę poszła do top20 miejsca. Spietrałem się i wziąłem do roboty. Przez ostatni miesiąc napisałem kilkanaście unikalnych artów i wrzucałem do precli.

Strona stała w miejscu, a po całym miesiącu - poszła o parę oczek w dół. Przeszukałem google'a pod kątem artów, okazało się, że praktycznie połowy nie ma w indeksie.

Dlaczego? Arty likowałem również między sobą, więc generalnie były podlinkowane kilkoma linkami.

Ostatnio zerknąłem na stronę, która wskoczyła do top8 i okazało się, że to jakaś podstrona (EDIT: dla jasności: podstrona cudzej strony z kilkoma nagłówkami i streszczeniem postów, serio - nic wartościowego, nawet dla robotó), nie pozycjonowana i praktycznie bez wartości merytorycznej... Prawie bez linków do niej - za wyjątkiem z własnej domeny!

Co dalej? Nie będę bawił się w zakładanie zaplecza, bo seo jest jarające, ale nie jest to mój zawód i nie potrzebuję w to wchodzić tak głęboko.

Czy może ok. 15 artów z podobnymi tytułami (fraza, na którą pozycjonuję) i linkami do strony (ta sama fraza) jest w stanie coś zawalić? W końcu pisałem też inne arty z innymi tytułami i tekstami w linku.

Dlaczego? Arty likowałem również między sobą, więc generalnie były podlinkowane kilkoma linkami.

może precle już dostały po banie, wtedy możesz linkować nawet z głównej onetu, czy wp, a to i tak nic nie da ;)

Nie będę bawił się w zakładanie zaplecza, bo seo jest jarające, ale nie jest to mój zawód i nie potrzebuję w to wchodzić tak głęboko.

może zastanów się z ciocią, czy nie zlecić pozycjonowania tego komuś kto będzie się bawił w takie rzeczy jak np zaplecze ;)

Czy może ok. 15 artów z podobnymi tytułami (fraza, na którą pozycjonuję) i linkami do strony (ta sama fraza) jest w stanie coś zawalić? W końcu pisałem też inne arty z innymi tytułami i tekstami w linku.

wróżek tu nie ma, by stwierdzić, że to pomoże :) lepiej natomiast poróznicowac frazy i nie zatrzymywać się na ilości 15, pozycjonowanie to przeważnei proces ciągły, a nie zajęcie na miesiąc czy dwa ;)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Tylko że tu nie ma sensu zatrudniać żadnej firmy, bo pozycjonujemy na kilkanaście fraz i wszystkie inne są w top10, w tym warianty tej frazy, która spada (ba, jestem w top10 tą frazą w liczbie mnogiej). I zupełnie szczerze szkoda mi ciotki, bo firma weźmie za to sporą kasę, a przez 2 lata problemu nie miałem, więc to nic trudnego w pyadku jej branży. Nic trudnego za wyjątkiem tej jednej, jedynej jazdy ;)

Czasem całe pozycjonowanie rozbija się o jedna frazę, wszystkie inne to tylko dodatkowa praca dla zróżnicowania fraz.

2 lata było bez problemu, ale może komuś zaczęło zależeć na tym samym co Wam i zaczyna się pod górkę ;)

Może byc tak, że to co wystarczało, czasem jakiś art, czasem jakiś katalog, musi zmienić się na dziś kilka katalogów, jeden art, jutro to samo i tak przez jakiś czas, aż zacznie być kilkanaście katalogów i kilka artów dziennie...

- Reklama -

zakup trochę pkt z SWL ( wydasz jakiesz 30pln ) na miecha i możesz dopalać wpisy będziesz miał pewność, że się zaindeksują albo po prostu linkuj jeden do drugiego a powinno dać dużo lepsze rezultaty. Czyli masz art 2 linki do strony + jeden do innego arta i tak działaj:). Przepatrz sobie te Twoje wpisy do katalogów i zobacz ile z nich się zaindeksowało, samo dodanie nic nie gwarantuje bo możesz i dodać do 100 katalogów a zaindeksuje się z tego kilka.

Jesli przewyzszaja Cie podstrony marnie podlinkowane lub w ogole, to masz niezoptymalizowana strone. Tym bym sie zajal na pierwszym miejscu

Prywatne precelki udostepnie - PW

Darmowy katalog budowlany

Kilkuletni: Darmowy katalog stron

katalog stron spacja.info - dedykowane ip

zakup trochę pkt z SWL ( wydasz jakiesz 30pln ) na miecha i możesz dopalać wpisy będziesz miał pewność, że się zaindeksują...
Nic bardziej mylnego ;) zwiększasz prawdopodobieństwo zaindeksowania i nic więcej ;) nie raz mi się zdarzało, że po 3 miesiącach linkowania swl'em arta w preclu bez bana, art ten nie został zaindeksowany (podstrona z artem).

- Reklama -

Jesli przewyzszaja Cie podstrony marnie podlinkowane lub w ogole, to masz niezoptymalizowana strone. Tym bym sie zajal na pierwszym miejscu

Faktycznie pierwsza ósemka jest sensowna jeśli chodzi o zasadność, ale nie odbiega optymalizacją od strony cioci. Na dziewiątym miejscu jest jednak coś od czapy. Niby forum w temacie, ale to nie jest nawet konkretny wątek, ani nic, co miałoby ręce i nogi - pod strona forumowa z kilkoma działami.

Co ciekawe zrobiłem właśnie analizę tejże strony. Linków zewnętrznych praktycznie nie ma - kilka katalogów, ale nic poza tym wg siteexplorera. Tylko wew., a że forum jest spore to ma blisko 6000 linków własnych. Nie ma też żadnych linków do tejże podstrony.

Z jednym "małym" wyjątkiem - który właśnie wyłapałem - ma link w kolorze tła w stopce! Na każdej cholernej podstronie, czyli 6000 ;)

To i ja może swoje dorzucę. Zakładam że precle do których dodajesz artykuły nie są zbanowane .

więc tak, 99% stoi na wordpressie a ten ma automat pingujący, który powoduje szybka indeksację wpisu. Jednak wpis nie linkowany a zaindeksowany pingiem po 2-3 dniach leci z indeksu. Najprostrza metoda aby się spowrotem znalazł w indeksie jest podlinkowanie go.

Jakie wpisy się słabo indeksują albo wogle nie indeskują: są to kopie innych wpisów, wpisy na zaspamowanych preclach albo też zbanowanych preclach. Wszystkie inne nie powinny mieć problemów z indeksacją jak podlinkujesz wpis. Oczywiście Wpis powinien być podlinkowany z strony czy podstrony zaindeksowanej w google. Dobrym wyjściem jest tu jak ci już ktoś radził swl.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

To i ja może swoje dorzucę. Zakładam że precle do których dodajesz artykuły nie są zbanowane .

więc tak, 99% stoi na wordpressie a ten ma automat pingujący, który powoduje szybka indeksację wpisu. Jednak wpis nie linkowany a zaindeksowany pingiem po 2-3 dniach leci z indeksu. Najprostrza metoda aby się spowrotem znalazł w indeksie jest podlinkowanie go.

Jakie wpisy się słabo indeksują albo wogle nie indeskują: są to kopie innych wpisów, wpisy na zaspamowanych preclach albo też zbanowanych preclach. Wszystkie inne nie powinny mieć problemów z indeksacją jak podlinkujesz wpis. Oczywiście Wpis powinien być podlinkowany z strony czy podstrony zaindeksowanej w google. Dobrym wyjściem jest tu jak ci już ktoś radził swl.

No z tym to tak do końca się nie zgodzę.Mam wpisy w preclach które są podlinkowane linkami stałymi ( ani precel nie jest zbanowany, ani strony która do niego linkuje) i od ok 2 miesięcy nie są w indeksie,(albo były i wypadły) czemu nie wiem.Mam też sporo wpisów w ogóle niepodlinkowanych i są w indeksie a nawet dość wysoko w google (w tym przypadku domyślam się ze precel jest mocno linkowany, ale nie sprawdzałem tego)

więc tak, 99% stoi na wordpressie a ten ma automat pingujący, który powoduje szybka indeksację wpisu. Jednak wpis nie linkowany a zaindeksowany pingiem po 2-3 dniach leci z indeksu.

Wylatują w ciągu nawet 24h, czasem trwa to dłużej, ale jeżeli precel jest mocno podlinkowany, to już po 2-3 dniach wracają. Jeżeli precel jest słabszy, ale mimo wszystko dosyć podlinkowany to ok tygodnia, jeżeli jest to typowy, standardowy precel (95%) - to może wrócą, może nie ;) Oczywiście nie zawsze proces przebiega tak samo i nie ma tu żadnej twardej reguły.

Czyli Kamrat po prostu trafiłeś na słabe precle, ale to zdecydowana większość tak ma.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

ja1 mam 18 precli które dostępne są dla dość wąskiej grupy ludzi. Wszystkie wpisy są zaindeksowane i nie sądzę że jest to jakiś zbieg okoliczności. Tylko że wszystkie wpisy są wysokiej jakości bez miksowania synonimów, no i podstawa to pisane z palca bez duplikatów więc jeśli Twoje wpisy się nie indeksują mimo podlinkowania to albo coś jest nie tak z preclem gdzie je umieszczasz albo z Twoimi artykułami. No istnieje też możliwość że podlinkowanie jest z dupnego źródła, gdzie np. podstrony z których idą linki są niepoindeksowane.

Czemu o tym mówię, bo mam też precle gorszej jakości a także autoblogi i z nich rzeczywiście indeksacja idzie nie do końca jak powinna. Nie wszystko się indeksuje jednym słowem.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności