Skocz do zawartości

zagadka

graff

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytaniem link w zadnej wyszukiwarce nie mozna sie kierowac. Te zapytania nigdzie nie odzwierciedlaja prawdziwej ilosci linkow.

PR5 wynika z algorytmu PR, ktory jest oparty tylko i wylacznie na linkach. Z tym, ze tu nie chodzi o ilosc, ale rowniez o PR strony linkujacej i o ilosc linkow wychodzacych z takiej strony. Bylo na forum juz wiele razy pisane o tym jak jest obliczany PR.

Nie wiem dokladnie jak dziala filtr krajowy Google, ale jezeli poszukasz tylko w polskich wynikach hasla leasing to masz tylko 131,000 wynikow. W filtrze google.pl wydaje mi sie ze nawet jezeli sie szuka w zasobach swiatowych to i tak na pierwszych miejscach sa lokalne wyniki. W tym przypadku, zeby byc na 1 miejscu na 131,000 wynikow nie jest takie bardzo trudne.

Wiek domeny nie ma wedlug mnie nic wspolnego z pozycjonowaniem, poza tym ze stara domena moze miec bardziej wartosciowe linki i moze tez byc uznana za authority site, czyli w oczach google wazna i taka strone jest ruszyc ciezko. Poza tym taka strona czesto ma linki z innych authority sites, co dodaje do wartosci.

1. czy pozycja nr 1 wynika wyłącznie z wieku domeny, czy można było coś jeszcze spie... w kodzie dla poprawy notowań ?

ja juz dawno stwierdzilem, ze poprawnosc kodu i meta tagi nie maja duzego znaczenia, przynajmniej w Google. Wazne jednak zeby nie bylo np. 4 tago <body>, bo wtedy robot moze sie zagubic i tez jest wazne zeby tabele i warstwy byly pozamykane. Reszta bledow, typu alt, albo id uzyte zbyt wiele razy itd.. nie ma znaczenia.

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Zapytaniem link w zadnej wyszukiwarce nie mozna sie kierowac.

Pewnie nie. 163 podaje narzędzie do linkpopularity w submitexpress. Umówmy się, ze mówimy o stronie, która ma 150-200 zewnętrznych linek.

Dużo to czy mało ? Czy ktoś zadał sobie trud mnożenia linków do tej strony strony ? Postawił ją na serwerze i zapomniał.

PR5 wynika z algorytmu PR, ktory jest oparty tylko i wylacznie na linkach

No jasne. 76% tych linków ma PR 1 lub 0 lub nie są w rankingu uwzględnione. Nie widzę sposobu na przełożenie tego wyniku na 5 dla vw. Chyba, że zewnętrze nie grają roli, a sprawę załatwia wewnętrzne linkowanie bo tam 53% ma własnie 5.

leasing to masz tylko 131,000

mam 8,5 mln - przynajmniej tak mi wywala na głownym ekranie G

Wiek domeny nie ma wedlug mnie nic wspolnego z pozycjonowaniem

Cały czas zmierzam do uzyskania odpowiedzi na pytanie - co ma ? :-)

wiek - nie, jakość kodu - nie, gęstość keyworda - nie, alty - nie, h1..strongi i cała reszta spraw, o których mówie się na forum - nie (trzymam się przykładu wv). Więc co ?

Wazne jednak zeby nie bylo np. 4 tag <body>

No, to niewygórowane wymagania :D Ale tablice i divy mogą się już sypac. Jeżeli mogą - to można zapomnieć o problemie np spamu, bo na przykład warstwa jest ukryta bo wysypała się poza ekran. Oczywiście przerysowuję sytuację, ale przypuszczam, że nawet nieczytelny dla użytkownika z powodu sieczki w kodzie vw będzie na pierwszym miejscu. Pytanie pozostaje otwarte - dlaczego ?

Pewnie nie. 163 podaje narzędzie do linkpopularity w submitexpress. Umówmy się, ze mówimy o stronie, która ma 150-200 zewnętrznych linek.

Dużo to czy mało ? Czy ktoś zadał sobie trud mnożenia linków do tej strony strony ? Postawił ją na serwerze i zapomniał.

Ta strona moze miec tysiace linkow, zadne narzedzie nie pokaze wszystkich.

Nie wydaje mi sie ze ktos o tej stronie zapomnial, chociazby dlatego ze ostatni update whois byl 20.07.2004

No jasne. 76% tych linków ma PR 1 lub 0 lub nie są w rankingu uwzględnione. Nie widzę sposobu na przełożenie tego wyniku na 5 dla vw. Chyba, że zewnętrze nie grają roli, a sprawę załatwia wewnętrzne linkowanie bo tam 53% ma własnie 5.

PR 5 mozna osiagnac jednym dobrym linkiem. Ilosc nie ma tutaj znaczenia. Oni pozatym maja dobrze polinkowane wewnetrzne strony.

mam 8,5 mln - przynajmniej tak mi wywala na głownym ekranie G

https://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...ogle&lr=lang_pl

chodzilo mi o wyniki tylko polskie

Cały czas zmierzam do uzyskania odpowiedzi na pytanie - co ma ? :-)

wiek - nie, jakość kodu - nie, gęstość keyworda - nie, alty - nie, h1..strongi i cała reszta spraw, o których mówie się na forum - nie (trzymam się przykładu wv). Więc co ? 

W tej cwili jak narazie linki sa najwazniejsze.

No, to niewygórowane wymagania  :D Ale tablice i divy mogą się już sypac. Jeżeli mogą - to można zapomnieć o problemie np spamu, bo na przykład warstwa jest ukryta bo wysypała się poza ekran. Oczywiście przerysowuję sytuację, ale przypuszczam, że nawet nieczytelny dla użytkownika z powodu sieczki w kodzie vw będzie na pierwszym miejscu. Pytanie pozostaje otwarte - dlaczego ?

Nie chodzilo mi o np. top: -5000px; ale o <div>cos tam </body>

Tagi powinny byc zamykane, bo wtedy robot moze sie pogubic.

Ta strona moze miec tysiace linkow, zadne narzedzie nie pokaze wszystkich

Dobra. Niech ma tysiące. Zakładam, bład pomiaru jest niezależny od tego czy strona należy do koncernu vw czy nie. Niech sobie obowązuje bład na przykład plus minus 5000 linków.

Pozycja 1: 163 +-5000

Pozycja 6: 58740 +- 5000

historia strony nie, linki też nie :-) Słowo daję, chciałbym tylko znaleźć jeden argument na rzecz 1 pozycji tego serwisu. Poza kasą, która lubi kasę.

Michał - wieeeem :-) a statystyka ? Siła rzeczy rozkład będzie zbliżony dla pozycji 1 i 6, może nawet korzystniejszy dla 6 bo przy 1 nikt nie pracuje "na zewnątrz" :) więc jest bardzo prawdopodobne, że skoro w Deutsche Leasing ktoś zawraca sobie głowę tematem, to robi to jak należy. Mają nawet tag keywords :-) i density 4.90% :-)

To nie jest jakaś wyjątkowa sytuacja. W mojej branży też są strony nie do ruszenia - nie wiadomo dlaczego, choć wiadomo, że kasa za nimi nie idzie. Ja się tylko dziwię, że Was to nie dziwi ;)

Fora poswiecone pozycjonowaniu, opieraja sie w wiekszosci na spekulacjach, domyslach i wymianie doswiadczen uzytkownikow. Firmy SEO rowniez bazuja na tym, bo tak naprawde to nikt poza Google nie wie jaki jest algorytm i sie nie dowie. A jak sie dowie, to algorytm bedzie natychmiastowo zmieniony i tyle.

Z obserwacji wielu domen, wynika ze linki i anchor text jest w tej chwili najwazniejszym czynnikiem w pozycji.

Trzeba tez pamietac o tym ze kazdy link jest linkiem (czy o PR0, PR1, czy PR10), ale kazdy link linkowi nie jest rowny. i tu nie chodzi tylko o PR, ale rowniez z jakich IP sa te linki, malo tego z jakich C-blokow.

Prawda jest taka, ze nikt Ci dokladnie nie powie co dziala, bo zeby tak bylo to trzeba by poprosic Google, zeby na glownej stronie napisali swoj algorytm. ;)

Trzeba tez pamietac o tym ze kazdy link jest linkiem (czy o PR0, PR1, czy PR10), ale kazdy link linkowi nie jest rowny. i tu nie chodzi tylko o PR, ale rowniez z jakich IP sa te linki, malo tego z jakich C-blokow.

co to są c-bloki?

pozdrawiam

dabi

opieraja sie w wiekszosci na spekulacjach, domyslach i wymianie doswiadczen uzytkownikow

A cóż innego ja tu robię :? domyślam się, dlaczego vw jest wysoko, choć nie powinien, jeżeli wziąć pod uwagę wcześniejsze domysły :-)

ale rowniez z jakich IP sa te linki, malo tego z jakich C-blokow

O, to jest coś nowego. Nie mam pojęcia co to są C-bloki. Po grzyba algorytm sięga do ip i C-bloków skoro jest cała fura parametrów, które wypadałoby w pierwszej kolejności pozamiatać - elementarnych z punktu widzenia użytkownika serwisów wskazywanych przez wyszukiwarkę i wskazywanych na forach jako elementarne w ramach pozycjonowania.

Wracając do przykładu vw - mówisz, że c-bloki (???) sa silniejszym argumentem na rzecz wysokiej pozycji niż cała reszta ? Jak sprawdzić, czy ten C-blok vw jest taki, jaki powinien być ? ;)

Ja nigdy nie napisalem ze C-bloki sa najwazniejsze. Napisalem jedynie ze ma to znaczenie z jakich c-blokow sa linki.

C-bloki mozna uznac za pierwsze dwa numery adresu IP, czyli np. xyz.yzx.aaa.bbb - jezeli IP 2 Ip zaczynaja sie od xyz.yxz to Ip sa na tym samym C-bloku.

Powid dla ktorego to jest wazne, jest taki ze ludzie zaczeli tworzyc tysiace serwisow i linkowac je nawzajem tylko po to aby zdobyc wiecej linkow, czesto korzystajac z tego samego hosta. A ten sam host ma zazwyczaj IP z tego samego c-bloku, nawet jezeli kazda domena ma inny IP.

W zalozeniu Pageranku, chodzilo o linkowaine naturalne a takie naturalne nie jest.

skoro jest cała fura parametrów, które wypadałoby w pierwszej kolejności pozamiatać - elementarnych z punktu widzenia użytkownika serwisów wskazywanych przez wyszukiwarkę i wskazywanych na forach jako elementarne w ramach pozycjonowania.

Jest wiele parametrow do pozycjonowania i te opisywane jako podstawowe sa nadal wazne, jednak naduzycia i prostota spamowania ich zmusila algorytmy do bycia wiekszego zaawansowania.

No dobra, jasne. Krótko zatem: Michał - dlaczego vw jest na pierwszym miejscu ? ;) Z wymienionych przez Ciebie czynników pozostaje tylko atrakcyjny dla G rozkład ip i co za tym idzie - śliczne c-bloki. Rachunek prawdopodobieństwa jest jednak okrutny - niemcy muszą mieć co najmniej tak samo dobre, jeżeli nie lepsze.

Czy mógłbyś - dosłownie w trzech punktach - wskazać czynniki, które zdecydowały Twoim zdaniem o nr 1 dla vw, a które muszą być chyba korzystniejsze z punktu widzenia G niż dla np. pozycji 6 ? Tak w ramach domysłów :-)

Przykład vw jest "spektakularny" bo to i marka i tradycja i kasa. Ale może przy okazji - przypuszczam, że te podobne czynniki zdecydowały - może podejmiesz się wyjaśnienia pozycji strony Marzenki :-)

https://www.strona-marzenki.republika.pl/

keyword: awans zawodowy

Strona nie-do-ru-sze-nia od kilku miesięcy. Linek Marzenka ma 14 +-5000 ;) . Jak pisze na stronie gównej - majstrowała przy serwisie w marcu. Spryciula jedna powieliła frazę w title, description i keywords więc wykonała kawał dobrej roboty i jest pod tym względem o klasę lepsza od vw :-) Ma nawet bardzo sympatyczny tag <META NAME="Author" CONTENT="Autor dokumentu"> i PR4.

Co przemawia za wysokim notowaniem Marzenki ?

Graff nie obraż się ale jak Michał odpowie to ja zjem swoje kapcie :)

Pytasz o "przepis alchemika na robienie złota"

Chcesz ując w tabelę psychiatrię :)

Ja kiedyś zrobiłem schemat A3 co jest co w pozycjonowaniu i generalnie gdyby nie papier toaletowy ;) to bym go uzył. Co 6miesięcy z grubsza coś się zmienia w algorytmie siedzą Googleguy-e i zmieniają i spadek można zaliczyć dośc szybko.

My możemy tylko obserwować i gdybać gdyby było 20 takich witryn i coś je łaczyło można by było wysnuć wniosek.

Poszukaj podobne sytuacje obserwuj sprawdzaj i spróbuj wysnuć wniosek

No chyba że Michał bedzie chciał posiedzieć nad Volkswagenem mnie ta marka już sni się po nocach i budze się z krzykiem :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Ryzykant z Ciebie Kill :-) Michał odpowie, bo pytam nie o receptę tylko o koncepcję, a Ty szykuj kamerkę, żebyśmy mogli cieszyć oczy konsupmpcją kapci w Twoim wykonaniu :-)

Pytasz o "przepis alchemika na robienie złota"
Chcesz ując w tabelę psychiatrię

No, dobry zestaw haseł , ale nie na tą okazję :-)

Precedens jest precedensem, gdy jest jeden. Dwa to już poważne odtsępstwa od normy ;-)

Doskonale wiesz, że takich topowych stron, które być nimi według wszelkich znaków na niebie i ziemi być nie powinny jest więcej niż 20 :-). Mam szukac zależności między volkswagenem a marzenką ? ;) Mógłbym, ale marzenka nie zamieściła fotografii w swoim serwisie.

Rozsądniej jest chyba eliminować kolejne czynniki jako decydujące w odniesieniu do jednego przypadku - w końcu pozostałe uzyskują pozycje w oparciu o ten sam algorytm. Michał dobrnął aż do c-bloków :-) moim zdaniem za daleko, ale kto wie. Byłoby mi wygodniej kupić linki ze stosownych ip niż dopieszczać density i inne detale, które najwyraźniej równie dobrze można zignorować bo mają trzeciorzędne znaczenie wobec "czegoś" czym dysponuje vw. Mnie interesuje co to jest, bo to "coś" jest ewidentnie poza kodem strony. Może pomijając opcję sumy kontrolnej, w która ktoś trafia przypadkiem, a ktoś świadomie. Wystarczy porównac kody dwóch dziwnych stron z pierwszych pozycji tego samego keyworda w lokalnych rankingach G.

Jest jeszcze opcja, o której nikt nie wspomina, a ja brałbym ją pod uwagę - że np w odniesieniu do takiego vw domysły są zbędne. Nie ma żadnej gwarancji, że twórcy algorytmu nie pozostawiają furtki, którą za stosowną opłatą można uwolnic się od problemu pozycjonowania. Marzenka pewnie nie, ale taki vw , dlaczego nie ?

Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań i przeciwnikiem tworzenia mitów. Algorytm to tylko matematyka i nie demonizowałbym sprawy. Metodą step by step jesteśmy przy c-blokach. Coś jeszcze ?

No w wtym wypadku to juz nic :)

Poczekam czy Michał odpowie a narazie idę uprać kapcie przed konsumpcją ;)

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności