Skocz do zawartości

Jakie PKD na sprzedaż linków i pisanie tekstów?

Pomyslowy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko: jakie PKD potrzebne jest żeby sprzedawać linki i pisać teksty pod precle? Problem dodatkowo polega na tym, że i hostingi i domeny na których chciałbym sprzedawać linki mam na moje dane prywatne (kiedy je kupowałem nie miałem działalności). Czy to w czymś przeszkadza?

Czy 7311Z wystarczy (Działalność agencji reklamowych)? Fakturował bym np jako: "Link reklamowy na okres 30dni" a teksty pod precle jako "Tekst reklamowy".

Pozdrawiam :)

Wrzuć tyle PKD ile możesz. Po co potem dopisywać.

62.09.Z - Pozostała działalność usługowa w zakresie technologii informatycznych i komputerowych
63.11.Z - Przetwarzanie danych; zarządzanie stronami internetowymi (hosting) i podobna 
działalność
63.12.Z - Działalność portali internetowych
63.91.Z - Działalność agencji informacyjnych
63.99.Z - Pozostała działalność usługowa w zakresie informacji, gdzie indziej niesklasyfikowana
64.99.Z - Pozostała finansowa działalność usługowa, gdzie indziej niesklasyfikowana, z 
wyłączeniem ubezpieczeń i funduszów emerytalnych
73.11.Z - Działalność agencji reklamowych
73.12.C - Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych 
(Internet)
73.12.D- Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w pozostałych mediach
74.30.Z - Działalność związana z tłumaczeniami
74.40.Z - Reklama

Nie wiem czy ostatnia pozycja nie jest ze starego PKD przypadkiem.

Co do hostingów to nie ma znaczenia. Ale zmień dane na firmowe, co by wrzucić kolejne faktury na firmę. We WHOIS nie musisz nic zmieniać.

Niestety działalność jest już zarejestrowana. Główną moją działalnością jest sklep internetowy. Myślałem o pozycjonowaniu i tworzeniu stron w przyszłości, ale rejestrowałem się na szybko i mam tylko to:

47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet

58.19.Z Pozostała działalność wydawnicza

62.01.Z Działalność związana z oprogramowaniem

73.11.Z Działalność agencji reklamowych

73.12.C Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (Internet)

Ja myślę że pozycjonowanie można podciągnąć pod to:

73.11.Z Działalność agencji reklamowych

Sprzedaż linków:

73.12.C Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (Internet)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Jeżeli stawka VAT jest 22%, to wcale nie musisz na fakturze wypisywać PKD (jest wymagane przy zwolnieniach z VAT, 0%)

Wiem, że nie muszę wpisywać, ale mimo wszystko chciałbym robić to legalnie :rotfl: a o ile wiem jeśli nie mam odpowiedniego PKD to naliczą karę mimo tego, że wszystkie podatki itd odprowadza się prawidłowo.

Tak sobie to oglądam:

73.11.Z

Podklasa ta obejmuje:

* kompleksowe projektowanie i realizowanie kampanii reklamowych poprzez:
	  o projektowanie, planowanie i umieszczanie reklam w mediach drukowanych, radiu, telewizji, Internecie oraz innych mediach,
	  o projektowanie, planowanie i umieszczanie reklam zewnętrznych, w formie billbordów, paneli, gablot, balonów i sterowców reklamowych, wystawach okiennych, reklam na samochodach i autobusach itp.,
	  o dystrybucję i doręczanie prospektów i próbek reklamowych,
	  o tworzenie stoisk oraz innych konstrukcji i miejsc wystawowych, 
* prowadzenie kampanii reklamowych i pozostałe usługi reklamowe mające na celu przyciągnięcie lub zatrzymanie klientów, np. poprzez:
	  o promocję wyrobów,
	  o marketing bezpośredni,
	  o doręczanie i zamieszczanie prospektów i próbek reklamowych oraz bezpośrednią reklamę korespondencyjną,
	  o doradztwo marketingowe. 

Podklasa ta nie obejmuje:

* działalności wydawniczej dotyczącej materiałów reklamowych, sklasyfikowanej w 58.19.Z,
* produkcji reklam telewizyjnych, sklasyfikowanej w 59.11.Z,
* badań rynku, sklasyfikowanych w 73.20.Z,
* fotografii reklamowej, sklasyfikowanej w 74.20.Z,
* wysyłania materiałów reklamowych, sklasyfikowanego w 82.19.Z,
* organizacji targów i wystaw, sklasyfikowanej w 82.30.Z.

Myślę że "Umieszczenie linka reklamowego na okres 30dni" spokojnie można podciągnąć pod: "projektowanie, planowanie i umieszczanie reklam w mediach drukowanych, radiu, telewizji, Internecie oraz innych mediach"

Patrząc znów na to:

58.19.Z

Podklasa ta obejmuje:

* wydawanie, włączając udostępnianie w trybie on-line:
	  o katalogów,
	  o materiałów reklamowych,
	  o fotografii, rycin i pocztówek,
	  o kartek z życzeniami,
	  o formularzy,
	  o plakatów, reprodukcji dzieł sztuki,
	  o pozostałych wyrobów drukowanych 
* wydawanie (udostępnianie) danych statystycznych i innych informacji w trybie on-line 

Podklasa ta nie obejmuje:

* wydawania gazet ogłoszeniowych i reklamowych, sklasyfikowanego w 58.13.Z,
* udostępnienia oprogramowania w trybie on-line (oferowania hostingu do wykonywania aplikacji, świadczenia usług aplikacyjnych), sklasyfikowane w 63.11.Z.

Myślę, że spokojnie "Tekst reklamowy" (bo w końcu te pod precle chyba można nazwać reklamowymi) można pod tym pkd tworzyć.

Przepraszam, za te przydługie cytaty, ale tak będzie łatwiej to 'analizować' :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności