Skocz do zawartości

miganie przy przechodzeniu między podstronami

keeper

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

problem jest następujący:

chciałbym by strona nie migała na biało przy przechodzeniu między podstronami (interesują mnie rozwiązania bez szkody dla pozycjonowania):

sztuka wyciszania

czy ktoś wie jak to zrobić? z góry dzięki za pomoc

Mi tam nic nie "mruga" :)

Pozdrawiam

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

No przecież w dziale kontakt kolega ma mapkę Google zaczytująca dane z zewnątrz. Stąd dłuższe ładowanie podstrony.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Może trochę inaczej - przy przechodzeniu między podstronami ładuje się od nowa cała zawartość.

Czy jest jakaś możliwość, by nie ładować np. tła, które na każdej podstronie jest takie same

- czyli by odświeżała się sama treść tekstowa? (bez szkody dla pozycjonowania)

Można się pobawić w AJAX' (zostawiając też normalny dostęp do treści) i dodać jakimś JS'em onclick, zwracający false i ładujący dany element.

Plusy:

Przeglądarce nie obsługującej JS (np. GoogleBot) strona działała będzie tak jak teraz.

Minusy:

Brak zmiany adresu przy przechodzeniu na podstrony (user nie będzie mógł podać komuś linka do konkretnej podstrony.

Chyba, że... pobawimy się jeszcze trochę i userowi z obsługą JS będzie zmieniała się zakładka na adres#podstrona, a przy odwiedzinach z zewnątrz na podstawie nazwy zakładki ładowana zawartość.

Poza tym można dodać jakiś fajny efekt :unsure:

Konkluzja:

Jest taka możliwość. :unsure:

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Może trochę inaczej - przy przechodzeniu między podstronami ładuje się od nowa cała zawartość.

Czy jest jakaś możliwość, by nie ładować np. tła, które na każdej podstronie jest takie same

- czyli by odświeżała się sama treść tekstowa? (bez szkody dla pozycjonowania)

Wydaje mi się, że masz w swojej przeglądarce wyłączone cachowanie pobranych plików i tylko u Ciebie przy przechodzeniu między podstronami strona wczytuje się od nowa (grafiki, tło itd).

@Veal: mam nadzieję, że to takie teoretyczne rozważania i tych kombinacji alpejskich nie stosujesz na normalnych stronach :) Jak ja coś takiego widzę to od razu wiadomo że mam do czynienia z poke twórczością fascynata ajaxem. Nic że bookmarki i przycisk wstecz nie działają a witryna wypada z google, jak adżaks jest :P Jeśli używanie tabel w dziesięciopunktowej skali nieprofesjonalizmu dostałoby 1 to takie ajaxowe potworki zasługują na pełną dychę.

Spróbuj przesunąć wszystkie skrypty js na sam dół a pod elementami graficznymi ustawić background w przybliżonym kolorze.

lub napisz sobie skrypt php który przy wysyłaniu grafiki będzie ustalał długi czas cache (np. 10 lat do przodu).

Nic że bookmarki i przycisk wstecz nie działają a witryna wypada z google, jak adżaks jest.

Strona w Google ma się dobrze. W moim rozwiązaniu ajax był stosowany równolegle a nie zamist treści HTML, więc atrybuty href w źródle strony funkcjonują normalnie a onclick jest dodawany tylko w przypadku wsparcia dla JS. Dodany onclick zmienia etykietę, na podstawie której zwracana jest treść, co sprawia, że działają bookmark'i oraz przycisk wstecz.

Przykład z takim zastosowaniem etykiet:

https://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/

https://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/#...e-customization

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

@slawek22 - Veal ma rację. Jeżeli wykonać to dobrze to zarówno "wstecz" jak i bookmarki będą działały bezproblemowo. Google też będzie widziało normalną treść, podobnie jak strona będzie działała identycznie przy wyłączonym JavaScript

--

13:51

Veal był pierwszy.

Oczywiście macie rację że to się da zrobić w miarę dobrze (jednak zwykle widzę to wdrożone bardzo źle).

Tylko że jednak to do końca nigdy nie spełni swojego egzaminu jako alternatywa dla linków, np:

Osoba z włączonym JS nie przekaże poprawnie działającego linku osobie z wyłączonym js i na odwrót, statystyki nie będą działać poprawnie (wiem, że to też można po części emulować), czy "naturalne" linki będą prowadziły zawsze na główną domenę (google nie uznaje hashy).

Po prostu cholernie się narobicie a strona nigdy nie będzie tak kompatybilna jak na normalnych linkach, 90% naturalnych linków ponadto będzie (w rozumieniu google) kierować do głównej domeny, bo będą je umieszczać ludzie z włączonym js (więc będą w formie domena#costam), tracicie możliwość zmiany tytułu strony, określenia description, etc. Po prostu harakiri jeśli chodzi o SEO (no chyba, żeby założyć, że domena nie będzie linkowana naturalnie, więc sami sobie dodacie odpowiednie linki na zapleczówki) ale to moje zdanie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności