Skocz do zawartości

Tak robot wyszukiwarki widzi moją stronę

meade

Rekomendowane odpowiedzi

łatwiej by było jeśli byście podali adresy stron; domyślnie firefox jeśli nie ma podanego kodownaia w meta w wersji PL wczytuje strony w ISO-8859-2, wiec jeśli widać polskie znaki to można to kodowanie ustawić :D ale nie ma na to reguły, zwłaszcza jeśli dojdzie BOM

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Ale to teraz mam zmienić z charset=iso-8859-2 na jakie ???

charset=utf-8 ?? ;)

Strona jest w języku polskim. Więc ś ń ł ó .itd są źle widzane przez globe boota. Tylko dlaczego skoro na mojej stronie mam te literki prawidłowo pokazane.

Witam

Miałem swego czasu identyczny problem, na stronie wszystko ładnie chodziło, ale robot google widział krzaczki... Zmiana kodowania z iso-8859-2 na utf-8 przyniosła rozwiązanie problemu - polskie znaki są zarówno na stronie, jak i w google.

Pozdrawiam

Spółki | Prawo | Sąd

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=<?php echo CHARSET; ?>">

A ja mam stonkę wielojęzyczną. I u mnie wygląda to tak, że funkcja kodowania znaków jest zaszyta w każdym pliku typu stonki i zmieniam sobie to centralnie w jednym pliku.

Niestety po zmianie w funkcji zmiennej kodowania na kod : utf-8 na stronie naprawdę pojawiły się krzaki. Wcześniej to tylko Google sobie nie radził, a po zmianie kompletna klapa.

Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest tak, że Google nie wie o co chodzi czytając tą funkcję .

Kod samej funkcji wygląda która jest wywoływana :

define('CHARSET', 'iso-8859-2"><META NAME="Authors" CONTENT="www.xxxxxxxxxx.pl');

dexter_78 google widzi kod wynikowy, a nie twoją funkcję...

(chyba że ta funkcja się nie wykonuje i w wynikowej stronie widać goły kod php)

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Jeżeli nie poda się kodowania w Meta, to przeglądarki mogą próbować wykryć jakie kodowanie jest używane żeby móc poprawnie wyświetlić stronę.

Jak ustawiacie kodowanie w w META Content-Type, to upewnijcie się że tego kodowania używacie też do kodowania polskich znaków na stronie. Jeżeli więc zmieniacie kodowanie na UTF-8, pamiętajcie aby przekonwertować strony - inaczej będziecie mieć krzaki.

Ja osobiście stosuję kodowanie utf-8 - dzięki niemu nie muszę się martwić o ew. teksty w innych językach. Czasami też stosuję iso-8859-2, ale to raczej na starszych stronkach.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

dexter_78 google widzi kod wynikowy, a nie twoją funkcję...

(chyba że ta funkcja się nie wykonuje i w wynikowej stronie widać goły kod php)

Kolego no chyba no jest oczywiste, że widzi kod wynikowy. Tylko ja się zastanawiam czy aby na pewno widzi prawidłowo kod wynikowy. Ale sądzę, że raczej tak . Bo skoro większość przeglądarek go widzi to Google też powinien.

Już chyba wiem w czym jest problem . Trzeba zmienić kodowanie znaków na stronie na utf-8 . Co w moim przypadku jest trudne bo mam – jakieś 50 tyś lini kodu i trzeba przekonwertować znaki i będzie to dość skomplikowane. Trzeba też pewnie zawartość bazy danych przekonwertować. Ech dużo będzie z tym pracy . Nie wiem tylko dlaczego oni nie obsługują tego kodowania.

Trochę boję się automatu do tego używać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności