Skocz do zawartości

Jena fraza "ciężkia" czy kilka "lżejszych"

Marmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do doświadczonych pozycjonerów, którzy mieli do czynienia z "ciężkimi" frazami.

Odpaliłem właśnie nowy serwis (zapraszam do przeglądnięcia: www.domyiwnetrza.com) i rozpoczynam jego pozycjonowanie. Mam do dyspozycji kilka bardzo mocnych linków ze współpracujących portali i skrobię się po głowie jak je wykorzystać... Czy lepiej wszystkie dać na "rzeźnię" - na przykład "wnętrza" lub "aranżacje" (każda z tych fraz ponad 160k zapytań/mies), czy lepiej podzielić mocne linki po jednym na frazy "lżejsze" - np. "projekty wnętrz", "projekty kuchni", "projekty łazienek" itd (po 15-30k zapytań/mies) i uzupełnić je linkami z własnego zaplecza + katalogowanie. Co waszym zdaniem jest DOCELOWO lepsze?

Czekam na Wasze opinie na ten temat (proszę o w miarę szybkie posty, bo chciałem do końca tygodnia wybrać frazy i je podpiąć :) )

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Fraza "aranżacje" nie jest w ogóle taka trudna "wnętrza" w sumie też. Mimo sporej konkurencji to sporo mocnych linków + katalogowanie i preclowanie a później po odpowiednim upływie czasu i podlinkowaniu strony + paru podstron pojedź SWL. Osobiście zawsze różnicuje frazy, parę z long tail i parę głównych.

EDIT.

Z fraz na długi możesz linkować do podstron które poruszają daną tematykę.

spro.jpg

Czy lepiej wszystkie dać na "rzeźnię" - na przykład "wnętrza" lub "aranżacje" (każda z tych fraz ponad 160k zapytań/mies)

Kolego, aranżacje mają 2900 zapytań miesięcznie, a wnętrza 22000. Używaj Keyword tool external w dopasowaniu dokładnym a nie w domyślnym - zbliżonym. Proponuje jeszcze raz zrobić analizę wyrażeń kluczowych, bo później się okaże, że się urobisz po pachy a bedziesz miał 20uu dziennie :)

Swoją drogą to te frazy to nie jest "rzeźnia".

Pozdrawiam

Czy lepiej wszystkie dać na "rzeźnię" - na przykład "wnętrza" lub "aranżacje" (każda z tych fraz ponad 160k zapytań/mies)

Nie wiem na jakiej podstawie wnioskujesz liczbę miesięcznych wyszukań, jednak jeśli są to informacje z KeyWords Tool'a od Google, to wnętrza, nie są wyszukiwane 160k/na miesiąc. 160 tysięcy, to liczba ogólnych wyszukań tej frazy, wraz z innymi. Tzn, mogą być to frazy dwuczłonowe, takie jak projekty wnętrza czy aranżacje wnętrza. Również one, są zaliczane do ogólnej liczby wyszukań na frazę "wnętrza".

Pzdr.

Kolego, aranżacje mają 2900 zapytań miesięcznie, a wnętrza 22000. Używaj Keyword tool external w dopasowaniu dokładnym a nie w domyślnym - zbliżonym. Proponuje jeszcze raz zrobić analizę wyrażeń kluczowych, bo później się okaże, że się urobisz po pachy a bedziesz miał 20uu dziennie :)

Swoją drogą to te frazy to nie jest "rzeźnia".

Pozdrawiam

Dziękuję - na pewno jutro przeanalizuje keywordsy jeszcze raz.

W każdym razie pytanie pozostaje to samo: jedna - dwie frazy: "kuchnia", "salon", "łazienka" (przed ponowną analizą wg. zaleceń Wojtka nie będę już pisał, że te frazy akurat to jest "rzeźnia", ale na potrzeby mojego pytania założę, że tak), czy podzielić mocne linki między więcej "słabszych" (chociaż jak najbardziej tematycznych) fraz?

Równo jechałbym ze słabszymi i właśnie na nie stawiał większy nacisk. W między czasie, progresywnie pozycjonował na frazy trudniejsze. Słabszymi frazami szybciej się wybijesz, co poskutkuję zdobyciem pierwszego ruchu, którego (jeśli osiągniesz odpowiednie pozycje) nie będzie bynajmniej tak mało.

Nie wiem na jakiej podstawie wnioskujesz liczbę miesięcznych wyszukań, jednak jeśli są to informacje z KeyWords Tool'a od Google, to wnętrza, nie są wyszukiwane 160k/na miesiąc. 160 tysięcy, to liczba ogólnych wyszukań tej frazy, wraz z innymi. Tzn, mogą być to frazy dwuczłonowe, takie jak projekty wnętrza czy aranżacje wnętrza. Również one, są zaliczane do ogólnej liczby wyszukań na frazę "wnętrza".

Pzdr.

Dzięki- Możesz mi podpowiedzieć, gdzie w KeywordToolExternal ustawić dokładne dane frazy, tak jak pisał Wojtek?

Ja na początek znalazłbym kilkadziesiąt wyrażeń z ilościa wejść równą 50-100 i więcej (w dopasowaniu dokładnym), każdemu z nich zadedykował podstronę i na początku te odpowiednio zoptymalizowane podstrony bym linkował (wraz oczywiście ze strona główną). Tak szybciej osiągniesz zadowalający ruch na stronie.

Jak uznasz, że z niszówkami jest już ok to próbowałbym z trudniejszymi wyrażeniami. No, ale to tylko propozycja.

Edit: najpierw musisz wpisac odpowiednie wyrażenia i przejść token. Dopiero poźniej zmienisz dopasowanie.

Z tego co obserwuje adwordsy to dane są stosunkowo zbieżne. Moim zdaniem przy popularnych frazach ilość zapytań jest sztucznie zawyżana przez odpytywanie zwiazane ze sprawdzaniem pozycji w SERPach.

ps. Ciekawe ilu z userów PiO sprawdza codziennie pozycje na frazy pokrewne pozycjonowaniu ;)

Mam pytanie do doświadczonych pozycjonerów, którzy mieli do czynienia z "ciężkimi" frazami.

....

Czekam na Wasze opinie na ten temat .....

zawsze zaczynamy od lżejszych fraz i kończymy na ciężkich https://www.seoparty.net/news/artykuly/natu...to_takie_proste

Marketing internetowy dla firm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności