Skocz do zawartości

Grunt zaplecza

kikas

Rekomendowane odpowiedzi

Oj, problem ten nie daje mi spać.

Problem podstawowy, a raczej podstawy, wyżej wspomnianego zaplecza.

Oto rysuneczek:

88501781.jpg

Wszystko wporzo, powiedzmy że linie to linki i że wskazują one w stronę górną. To jest nieważne. Ważne jest to, co się stanie gdy stronki na które nie mamy wpływu, zaczną znikać/usuwać nasze wpisy/linki. Stronki które są fundamentem naszego zaplecza?

Czy wtedy nasze zaplecze legnie w gruzach? ;) (hmm tzn jako takie będzie stać, ale straci moc)

A oto druga zagadka dziejów, która czeka na rozwiązanie:

i jest ściśle związana z poprzednią

25902579.jpg

Czy jeśli by tylko jeden link wchodził w nasze zaplecze z dobrą treścią, to czy tylko jeden link wychodzący byłby mocniejszy od wchodzącego?

Inaczej: x>y czy x=y czy x<y

1) dlatego jadac na darmowych srodkach i recznie musisz to robic caly czas, automaty i swl pozwalaja tobie zaoszczedzic kupe czasu

2) ogolnie to ilosc jest bardziej premiowana przez g, przynajmiej narazie

np 100 linkow z katalogow do jednej strony moze latwa fraze wypchnac do top10, zamieszczenie tam 1 linka do innej nie wypchnie jej nawet poza tematy na forach

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Nie ma co zakładać ze mapa zaplecza ma wyglądać tak jak Twoja, linkowanie ma być nie schematyczne tylko naturalne, a jakie to to juz musisz sobie sam na to odpowiedzieć

tutaj masz podpowiedz co zrobić zeby się nie bać https://www.seoparty.net/news/artykuly/wply...jonowanie_stron

Marketing internetowy dla firm

Zmień 1. schemat, bo brakuje Ci zróżnicowania w jakości i rodzaju źródeł linków do strony docelowej.

Zmień 1. schemat, bo brakuje Ci zróżnicowania w jakości i rodzaju źródeł linków do strony docelowej.

To był tylko przejrzysty przykład, żeby unaocznić problem

Nie ma co zakładać ze mapa zaplecza ma wyglądać tak jak Twoja, linkowanie ma być nie schematyczne tylko naturalne, a jakie to to juz musisz sobie sam na to odpowiedzieć

Rozumiem Cię, ale chodziło mi raczej o linki do naszego zaplecze, które często (zazwyczaj, przeważnie) są niezależne od nas.

Dlatego pytam Was, jakie znacie względnie stabilne serwisy w których jest możliwość linkowania zaplecza?

Ja od siebie mogę dodać shvoong, nie dosyć że porządnie linkujemy zaplecze, to jeszcze nam z to płacą. Świetnie indeksuje tam strony, niemal natychmiast (google).

Ale musimy pamiętać że pisząc tam jakiś artykuł z anchorami do zaplecza, trzeba dla niepoznaki napisać 4 inne artykuły, nie związane z zapleczem.

"To był tylko przejrzysty przykład, żeby unaocznić problem"

No nie wiem. W końcu bałeś się właśnie tego, co się stanie z zapleczem jeśli:

"stronki na które nie mamy wpływu, zaczną znikać/usuwać nasze wpisy/linki. Stronki które są fundamentem naszego zaplecza?"

Powinieneś całość na tyle przemieszać, aby nie być aż tak uzależnionym od stron, na które nie masz wpływu.

"chodziło mi raczej o linki do naszego zaplecze, które często (zazwyczaj, przeważnie) są niezależne od nas."

Jeśli zróżnicujesz sposób linkowania to zarówno do zaplecza, jak i do strony pozycjonowanej, będą prowadzić linki ze stron, na które masz wpływ i z tych, na których wpływu nie masz. Np. z katalogów (które nie należą do Ciebie) możesz linkować zaplecze, ale także stronę pozycjonowaną, tyle że w drugim przypadku powinieneś dbać o to, aby wśród katalogów były przede wszystkim te najmocniejsze i tylko trochę słabszych. Linkując jednak zaplecze raczej wszystkich stron nie będziesz dodawał do dobrych płatnych katalogów.

"Lexy mogłabyś podać swój schemat ?"

Nie mam rozrysowanego schematu ;-) Mam go w głowie i jest on dużo bardziej zróżnicowany niż ten podany. Przede wszystkim z zaplecza na najniższym poziomie staram się linkować te wyższe, a dopiero z niego stronę pozycjonowaną. Zdarza mi się jednak linkować wzajemnie zaplecze (zazwyczaj na tym samym poziomie, ale nie zawsze), czasem tylko w jedną stronę, od święta linkuję z tej samej strony do zapleczówki i strony pozycjonowanej. Każda ze stron jest więc zasilana linkami z różnego rodzaju stron i żadna z nich nie jest w całości zależna od cudzych stron.

Mam nadzieję, że zbytnio nie namieszałam w swoich tłumaczeniach :)

No tak, ale choćbyś nie wiem jak wielkie masz zaplecze i jak bardzo podlinkowane między sobą, to i tak Ci to nic nie da jeśli nie masz linków zewnętrznych do tego zaplecza.

Przynajmniej wszyscy tak mówią, że samo dodanie URL do Google nic nie da, liczą się linki zewnętrzne.

A kto mówi o tym, że nie mam? :)

Ja zarówno linkuję w niewielkiej części zaplecze między sobą, jak i korzystam z wielu innych źródeł linków. Właśnie dlatego nie jestem w całości uzależniona od cudzych stron. Moim głównym schematem jest to, że mam podział zaplecza na to gorsze i lepsze, ale na każdym poziomie są strony z backlinkami z różnych źródeł... no może z jednym wyjątkiem, bo jeśli stosuję swle to tylko do zaplecza, a nie do strony pozycjonowanej. Reszta, czyli katalogi, precle, czasem fora, zaplecze, wymiany i tak dalej i tak dalej - to jest stosowane na każdym poziomie w mniejszym lub większym stopniu.

Katalogi są jak do tąd najpewniejszym źródłem linków stałych, nie ma co sie przejmować tymi co znikają, czy nie dodają wpisów z różnych przyczyn, na ich miejsce powstają nowe gdzie bez problemu upchasz link. Ja obecnie mam bazkę około 500 katalogów takich sobie lub słabych i około 50 porządnych - lista ta cały czas ewoluuje od (chyba) 4 lat. Dalej są precle i parę innych rzeczy, która wystarcza na podlinkowanie zaplecza najniższego szczebelka, tak by sie nie martwić, że nagle zostanie taka stronka bez linków.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Dołączę się do tematu. Czy taki system budowy zaplecza będzie optymalny?

zapleczee.jpg

Czy linkowanie pomiędzy sobą z zaplecza A do B i z powrotem B do A jest dozwolone.

Jeśli będę miał 50 stron zapleczowych to jak głęboko mogę się zapuścić w linkowaniu wewnętrznym zaplecz, tak żeby nie przesadzić ale właśnie jako nowicjusz nie mam pojęcia jak to ma wyglądać.

Zgadzam się.Tylko ja nie traktuje tego jako schematu. Wolałbym u początku drogi ułożyć sobie plan działań który będzie dla mnie drogowskazem na najbliższy rok ewentualnie wzbogacony o doświadczenie będę nanosił poprawki. Nie będę rozpisywał się co do najdrobniejszych szczegółów bo pewnie i tak nikogo to nie interesuje ale chodziło mi o zachowanie w obrębie obiektów naniesionych na screen1e

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności