Skocz do zawartości

Obciążenie procesora

papieros

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

najpierw 'wybenchmarkuj' sobie co ci tak bardzo obciąza sprzęt. to moż ebyć dosłownie wszystko, jakiś głupi błąd, pętla etc. za dużo zapytań do sqla itp. sam teraz nad tym pracuje ;(

być może chodzi im o coś innego - skypt niezoptymalizowany i może dlatego generuje zbyt duże obciążenie. raczej patrzyłbym w kierunku optymalizacji kodu skryptu

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

w kod patrze, ale to raczej taka jego natura - mysql'a nie ma ...

A czy ten host to aby nie superhost.pl !?!? Jesli tak to pochwal sie na ktorym 's' stoisz (moze byc na pw)... to opowiem Tobie ciekawą historie..

edit:

jesli to w stopce to nie superhost.. ale od nich tez dostalem 'cóś' takiego..

Sprawa sie potwierdzila, ze to superhost...

Opisze wiec w paru zdaniach jak to bylo u mnie.

dzien X

- przychodzi wiadomosc od superhost, ze w dniu x -1 skrypt obciazyl procesor...

- sprawdzam w umowie , tam ani sladu o czyms takim jak 'PRZECIAZANIE PROCESORA' , jest tylko 'dzialanie na szkode'...

- sprawdzam logi i reszte spraw na serwerze , wynik przegladania jest taki:

a) w miesiacu z ostrzezeniem transfer 2 razy mniejszy (no dokladniej 60%) niz w poprzenim

:spam: nie bylo zmian w oprogramowaniu...

- wysylam pismo z prosba o podanie dokladnej daty i godziny przeciazenia celem ustalenia przyczyny (swiadom tego, ze oprogramowanie dziala w CGI i ze nie sa w stanie tego ustalic)

dzien X+1

- przychodzi pismo do superhost tresci:

... chcailem podac linka ale wlasnie zawiesili konto

Dlatego ja podparłem sie pismami... jak i mnie zablokuja to sprawa ląduje do sądu.. chyba zdali sobie z tego sprawę...

papieros -> wybenchmarkuj :) swój skrypt. sprawdź ile sie generuje, ile jest zapytań do sql, sprawdź szybkość zapytań, ew. skeszuj to co niepotrzebnie jest ciagle pobierane.

ja własnie ten długi weekend przeznaczyłem na takie "zabawy". dorobiłem sobie odpowiednią klasę, kesz zapytań sql, kesz templejta, wszystko w pętle x 150 :mrgreen: i zapisywanie wyników róznych ustawień. ;)

ps. superhost baaardzo czesto neka swoich klientow takimi mailami. znam przynajmniej 3 osoby ktore takie niespodzianki otrzymaly :spam:

Tak o tym piszecie a mi sie przypomnialo jak kiedys zrobilem jakas literowke i skrypt zaczol mi tworzyc w nieskonczonosc podkatalogi w ten sposob:

1 -> /katalog/

2 -> /katalog/podkatalog1/

3 -> /katalog/podkatalog1/podkatalog2/

4 -> /katalog/podkatalog1/podkatalog2/podkatalog3/

5 -> /katalog/podkatalog1/podkatalog2/podkatalog3/podkatalog4/

6 -> /katalog/podkatalog1/podkatalog2/podkatalog3/podkatalog4/podkatalog5/

i tak dalej smile.gif Pozniej sie zorientowalem jak juz zdazyl zrobic pare set takich podkatalogow smile.gif

:spam:

pozycjonuj.png

papieros -> wybenchmarkuj :) swój skrypt. sprawdź ile sie generuje, ile jest zapytań do sql, sprawdź szybkość zapytań, ew. skeszuj to co niepotrzebnie jest ciagle pobierane.

Jego skrypt (tak jak i moj) nie ma zapytan do SQL... jego skrypt jest dość banalny... ma tylko troche wyliczen i juz...

Taki banalny to on nie jest bo sporo liczy - transfer jest mizerny ale

'piki' obciazenia moga byc. Wydaje mi sie, ze chlopaki z superhosta

dostaja opieprz od holendrow a sami nie maja danych.

Rzeczywiscie zdenerwowali mnie bo w umowie nie ma nic o obciazeniu a w takim wypadku powinni przeniesc konto na wydajniejszy serwer.

Jestem przekonany , ze wykupili mase kont (o tym swiadczy cena) i komputery sie nie wyrabiaja. Wiecej jutro bo dzis padam z nog.

Taki banalny to on nie jest bo sporo liczy

na początku skryptu start timer, na koncu stop. zobacz ile zajmuje mu generowanie tego.

Wydaje mi sie, ze chlopaki z superhosta

dostaja opieprz od holendrow

ee a co do tego ma leaseweb? sprzedaja lacze i maszyny i co im do tego czy ktos sobie grzeje kompa czy nie? :)

Rzeczywiscie zdenerwowali mnie bo w umowie nie ma nic o obciazeniu a w takim wypadku powinni przeniesc konto na wydajniejszy serwer.

nie musi byc. wystarczy zapis o 'dzialaniu na szkode' a pod to mozna juz wszystko podciagnac. generowane obciazenie, strony innych klientow wolniej dzialaja -> dzialasz na skodze sh.

Jestem przekonany , ze wykupili mase kont (o tym swiadczy cena) i komputery sie nie wyrabiaja.

imho ich taktyka wygląda tak, że ładują kont do jakiegos pułapu (wyznaczanego przez server load? :) ) a potem następna maszyna. wszystko jest ładnie na styk - potem jak ktos przegina to jest to zauwazalne dla systemu i wysyłaja monity bo robi się gorąco.

na początku skryptu start timer, na koncu stop. zobacz ile zajmuje mu generowanie tego.

to nie takie proste i nic nie da, po monitach ze strony superhost'a, wstawilem kilka usleepow w newralgiczne petle i jest ok (podobno bo o jakiekolwiek statystyki doprosic sie nie mozna), usleep - oddaje czas ale wydluza dzialanie skryptu tak, ze czas dzialanie nie jest skorelowany z obciazeniem

ee a co do tego ma leaseweb? sprzedaja

dokladnie nie wiem/nie zastanawialem sie jak to jest zorganizowane

...'dzialaniu na szkode'...

no nie bardzo , bo ja nie dzialam z premedytacja - taki zapis wydaje mi sie - jest niscisly - ale implikuje - dzialanie z premedytacja.

Podsumowując , superhost , to dla mnie nie jest profesjonalny hosting , o tym świadczy , poziom supportu (brak statystyk, wsparcia, negacja propozycji rozwiązania problemu (na moją propozycje zmniejszenia priorytetu procesu związanego ze skryptem - dostałem odp - nie da się

- jakby się chciało i wiedziało jak to by się dało drodzy superhostowcy)).

Na plus, jednak, trzeba im zaliczyć szybką reakcje ( w godzinach rannych) no i cenę.

...Podsumowując , superhost , to dla mnie nie jest profesjonalny hosting , o tym świadczy , poziom supportu...

tez nabieram takiego przekonania i zgadzam sie, z:

(brak ... wsparcia, negacja propozycji rozwiązania problemu (na moją propozycje zmniejszenia priorytetu procesu związanego ze skryptem - dostałem odp - nie da się

- jakby się chciało i wiedziało jak to by się dało drodzy superhostowcy)).

Na plus, jednak, trzeba im zaliczyć szybką reakcje ( w godzinach rannych) no i cenę.

poza jednym...

brak statystyk
bo statystyki maja i to solidne (no chyba, ze wczesniejsze ich serwery nie maja)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności