Skocz do zawartości

Powielanie tekstów przez innych autorów

Content

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj znów zauważyłem że na innej stronie skopiowany (ukradziony?) jest fragment tekstu z mojej strony. Dopuścił się tego "nie byle kto" bo ... kancelaria prawna. Najpierw się zdenerwowałem ale później pomyślałem, co następuje.

Może G. zobaczywszy takie skopiowane teksty docenia stronę źródłowa i jest to element pozycjonujący. Bo chociaż nie podaje się źródła to przecież wiadomo od kogo są teksty skopiowane i że na stronie źródłowej były wcześniej. Może więc nie tylko linki, linki, linki ale też kopie, kopie, kopie. Piszę tu o fragmentach artykułów albo i o całych artykułach za których kopiowanie jeszcze nie dostaje się bana.

Mam np. jeden serwis edukacyjny na hasło komercyjne i jakoś nie wiem dlaczego jest wciąż w top 1. Namierzyłem tylko jeden naturalny link do niego. Jest natomiast w necie wiele "ukradzionych" z niej fragmentów albo i całych artykułów.

tylko pamietaj ze dla G zrodlem bedzie to co pierwsze znajdzie i moze sie zdarzyc ze najpierw zaindeksuje kopie twojego tekstu a dopiero pozniej twoj tekst

Wykończeniówka Wrocław - jeśli szukasz firmy do remontu lub wykończenia mieszkania

FM Group sklep internetowy - sklep internetowy z produktami FM Group

Hokej Wrocław - amatorska drużyna hokejowa WTH Wrocław

tylko pamietaj ze dla G zrodlem bedzie to co pierwsze znajdzie i moze sie zdarzyc ze najpierw zaindeksuje kopie twojego tekstu a dopiero pozniej twoj tekst

Wiem. Ja nie mam zamiaru tworzyć kopii swoich stron i raczej chodziło mi o sytuacje opisane przeze mnie na podstawie moich stron. Co do ewentualnych zabiegów pozycjonerskich w tym zakresie, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie - mamy stronę np. roczną i jutro na innej wstawiamy kopię jej fragmentu...

Np.

Nasze: https://www.grabowski.biz.pl/wywiad.html

Cudze, ściągnięte od nas ewidentnie: https://www.windykacja.gredan.pl/windykacja/wywiad.php

Mam się wk...iać? A może przeciwnie?

P.S. O, tu właśnie panowie mecenasi "pożyczyli" od nas pięć linijek na wstępie słowo w słowo. https://k-prawna.pl/sprawdzanie-wiarygodnosci-biznesowej

Ja miałem kiedyś przypadek że z kilku moich tekstów firma zrobiła sobie 1 jako ich.I zawsze reaguję na to w ten sam sposób:Na jakimś poczytnym, dobrym portalu piszę artykuł na ten temat podając linki do plagiatu, a także udowadniające datę powstania artykułu, to że ja jestem autorem itp.Po prostu wszystko co wskazuje ze skopiowali mój tekst.

Efekt z reguły jest taki ze pod moim artykułem jest mnóstwo komentarzy negatywnych na temat osoby która zrobiła kopię, kopia jest szybko usuwana przez tego kto skopiował ale echo zostaje.

I teraz pytanie kto więcej zyskał ten co robi plagiat czy ja?

Dziwne trochę, że prawnicy łamią prawa autorskie ;)

Z tymi kopiami to ciekawy tok rozumowania, rzeczywiście im coś ciekawsze, tym częściej jest kopiowane, w pewnym momencie to się staje walka z wiatrakami. Jednak Google chodzi swoimi ścieżkami :)

nie koniecznie funkcjonuje taka zależność, chociaż byłaby logiczna, ale prawdopodobnie Google uzna tą mocniejszą kopię za główną, czyli z bardziej podlinkowanego serwisu.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Blokuje kopiowanie tekstu. W Najnowszym Firefoxie można zaznaczyć tekst, wcisnąć CTRL+C ale niestety nic nie kopiuje ;) W IE nawet nie da się zaznaczyć. Oczywiście to tylko utrudnienie bo można wyciąć z kodu strony ale pomyśl czy ktoś ma czas na usuwanie znaczników z całego tekstu..

Wstawiasz zaraz za <body>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności