Skocz do zawartości

Promocja nowego serwisu spolecznosciowego

mb

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :pytajnik:

Chciałem Was zapytać o opinie :jezyk1:

Zakładamy ze stworzyliśmy portal biznesowo-społecznościowy (wiem, wiem..bardzo ogólne sformułowanie).

Czas na marketing, budżet 300tyś zł.

Na co byście przeznaczyli taka kwotę?

Pozycjonowanie? Adwords? Banerki? Jakies Virale?

Albo w jakich proporcjach?

Wiem, że wszystko zależy od konretnego serwisu ;)

Zakładam że pozycjonowanie jest jednym z najefektywniejszych działan (jesli chodzi o stosunek cena/efekty) natomiast przeznaczenie calej kwoty tylko na pozycjonowanie to chyba przesada, nie? Nasza klasa sie nie pozycjonuje z drugiej strony takie ceneo podejrzewam ze wykorzystuje pozycjonowanie na szeroką skale(ale do tego maja np. program partnerski czy reklame banerowa). Założmy ze byłby to serwis typu porównywarka cen, jaka strategie byście przyjeli ? Czy 300tyś to jest dużo czy mało na promocje takiego przedsiewziecia?

pozycjonuj.png

To w końcu społecznościowy czy porównywarka cen? :pytajnik:

Po pierwsze - cel. W społecznościowym bezpośrednim celem akcji marketingowej może być rejestracja usera (pośrednim później jego molestowanie i prowokowanie aktywności). W porównywarce będzie to zapamiętanie marki, ale dla celów rentowności przy stosunkowo małym budżecie jaki podajesz to podstawowy cel to generowanie klików. Porównywarkę łatwiej promować niż społecznościówkę bo w porówywarce masz zyski generowane praktycznie od razu po wygenerowaniu kosztu pozyskania wizyty. W społecznościówce zarejestrowany user może i kilka lat zarabiać na koszt jego pozyskania.

Podsumowując - wyznacz cele, oblicz roi i optymalizuj. Kwota tu jest mniej ważna bo jeśli wydatki na bieżąco się zwracają to po prostu inwestujesz w każdą formę promocji, która daje Ci dodatni przepływ $$$.

Społecznościowka zarabiajaca na reklamach..bardziej chodzilo mi o zaznaczenie że nie jest to kolejna fotka.pl tylko serwis ktory trzeba by pozycjonowac na podobnej trudnosci hasla jak np. porownywarke cen :pytajnik: Powiedzmy cos takiego jak znam.to . To jest przyklad spolecznosciowki w ktorej istotne sa recenzje :jezyk1:

Co do tych przepływów itd..Ciezko okreslic ROI np. dla pozycjonowania..tzn. to jest calkiem niepewna sprawa.. a jak sie przesadzi to dostajesz bana i jest problem ;)

pozycjonuj.png

Wcale nie ciężko. Na początku owszem - działasz w ciemno, ale przy pierwszych uv zauważasz prawidłowości typu ecpm reklam adsene, sredni zysk z 1k uv z sieci reklamowej itp. Widzisz tez staty keywordów i widzisz co i ile zarabia. Ale początkowo to musi być dzialanie w ciemno niestety :pytajnik:. Ban grozi zawsze i wszędzioe - ot ryzyko zawodowe, nic nei poradzisz. Ja bym tą kwotę podzielił co najmniej na 3 budżety bo przy pierwszym jest spore ryzyko wtopienia, wiec warto miec potem za co poprawiac swoje bledy :jezyk1:.

No dobra..Powiedzmy ze kupuje tylko punkty w systemach.. Majac do dyspozycji 300tyś wychodzi ze jestem w stanie promowac serwis przez 10 miesiecy po 30tyś/msc. Po 10 miesiacach powinny byc sensowne wyniki, co przekłada sie na zyski dla serwisu a wiec jest kasa na dalsza reklame. Tylko jakich efektow mozna sie spodziewac przy takich kwotach?

Pamietajcie tez, ze tutaj naszym celem jest przyciagniecie na dluzej uzytkownikow, ich rejestracja i pozniejsza aktywnosc. Pytanie czy samo pozycjonowanie wplynie w jakikolwiek sposob na rozpoznawalnosc marki.. Wydaje mi sie ze bardziej kojarze serwisy z reklam banerowych itp niz obecnosci w SERPach ;)

Na Allegro chyba rzadko natrafiam w wynikach wyszukiwania a mimo wszystko wiem ze jesli chce przejrzec aukcje internetowe to powinienem zajrzec wlasnie tam :)

pozycjonuj.png

.....

Pytanie czy samo pozycjonowanie wplynie w jakikolwiek sposob na rozpoznawalnosc marki.. Wydaje mi sie ze bardziej kojarze serwisy z reklam banerowych itp niz obecnosci w SERPach ;)

.....

Pozycjonowanie ma wpływ na budowę marki i to bardzo duży, ale faktycznie można wykupić indywidualnie jeszcze kampanie banerowe na sensowych portalach,

największym plusem pozycjonowania które za nim najbardziej przemawia jest to że nawet jak sie skończy budrzet pozycje na drugi dzień nie znikną jak przy wykupie reklam

Marketing internetowy dla firm

żeby rozruszać taki serwis trzeba zacząć od budowania społeczności : jakiś konkurs, rangi na stronie (za odpowiednie rangi nagrody np: jakieś koszulki itp),może nawet coś ala program partnerski, do tego rozgłos w sieci, informacje prasowe, wpisy na blogach, forach. Adwords ? chyba że z jakimś bardzo wpadających w ucho sloganem.

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

tyle ze pozycjonowanie, punkty itd bedzie tansze niz wykupienie reklamy. bo z tego co sie orientowalem koszty na duzych serwisach sa ogromne i 300 tys zl na wiele nie wystarczy. kiedys pytalem o2 i rozmowe zaczeli od 50 tys a ja biedniutki mialem 10. nawet ich nie interesowala 1/5 kampanii ;)

pozycjonowanie - interwencja

tyle ze pozycjonowanie, punkty itd bedzie tansze niz wykupienie reklamy. bo z tego co sie orientowalem koszty na duzych serwisach sa ogromne i 300 tys zl na wiele nie wystarczy. kiedys pytalem o2 i rozmowe zaczeli od 50 tys a ja biedniutki mialem 10. nawet ich nie interesowala 1/5 kampanii ;)

Tutaj nie chodzi o pozycjonowanie, tylko o pomysł który zależy od tematu portalu.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Xann a Ty ile wydałes na pozycjonowanie swojego e-weblinka ? :P Podejrzewam ze wiecej poszlo na jakies konkursy, sponsoring itd ;) Do tego jakby doliczyc koszty reklamowania na PiO to naprawde pozycjonowanie w google to pikuś :)

Marches: temat portalu mozemy na potrzeby tej dyskusji załozyć ze jest to cos w stylu znam.to badz np. gastronauci.pl :P Serwis z opiniami, recenzjami itd :)

pozycjonuj.png

Myślę że dobrym sposobem będzie konkurs (dobre rozreklamowanie,mailing, itp) + wprowadzenie jakiś bonusów dla usera + punkty za polecenia coś w stylu programu partnerskiego, wyróżnienia, promocje najaktywniejszych osób, i nie zapomnij żeby na samym początku istnienia strony zrobić jeden wielki szum (wcześniej przygotuj dużo informacji prasowych, krótkich notek, oraz listę blogów czy portali na których warto by było żeby wpis taki był). Do tego jeśli masz taki fundusz proponuję wykop sponsorowany (4tyś za 7 dni czy coś takiego) ;) ale można też spróbować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności