Skocz do zawartości

Własna firma, kiedy się opłaca zakladac?

ZłoKonieczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szykuje sie do uruchomienia sklepu internetowego, ktory oferowal by produkty do gier sieciowych (CounterStrike, itp). Zamierzam dzialac na allegro jak i poprzez wlasny sklep internetowy napisany od podstaw przezemnie.

Tutaj pytanie, bo nie wiadomo jak bedzie mi szedl interes? Czy oplaca sie zakladac teraz DG, aby byc jeszcze bardziej wiarygodnym? Nie zezra mnie oplaty ZUS itp?

Ktos mial z tym juz doczynienia?

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

zusu miesięcznie płacisz przez ten okres co podali koledzy jakieś 400 ileś tam, chyba że jeszcze jesteś u kogoś zatrudniony to mniej.

Tak więc nie są to wielkie opłaty, i da się przeżyć jak interes jakoś by szedł.

a można wiedzieć po co piszesz samemu sklep jak jest mnóstwo gotowych rozwiązań? szczególnie że nie wiesz jak interes będzie szedł a "tracisz" czas na napisanie sklepu. moim zdaniem najpierw wystartuj z jakimś gotowym skryptem, a później jak sie biznes rozkręci to przysiądziesz do własnego skryptu- o ile będzie Ci się chciało, albo będzie to konieczne

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

jeśli chcesz mało płacić za ZUS postaraj sie o prace aby pracodawca cos za ciebie płacił - dzieki temu w DG odprowadzasz tylko zdrowotny :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

najwazniejsze zebys najpierw dopracowal jak najwiecej szczegolow , odnalazl jak najwiecej nurtujacych Cie pytan, problemow i odpowiedzi/rozwiazan do nich i dopiero potem otwieral dzialalnosc.. ja sie kiedys przejechalem na mysleniu, ze musze miec firme zeby wazniejsi/przyszli kontrahenci lepiej na mnie patrzyli, mieli zaufanie i podjeli wspolprace a potem jak juz trzeba bylo placic zus, oplacac biuro rachunkowe itp zaczal sie stres i pogon za pierwszym groszem:)

Koledzy podali Ci dobry pomysł czyli AIP , mozesz tez dogadac sie z jakims znajomym, ktory ma firme (chociaz wiadomo.... ze spółki bla bla bla) , ktory dopisze sobie po prostu odpowiednie pkt do wpisu i narazie działac pod jego "bandera" a jak ruszy to sie usamodzielnic :]

Hmm, to jezeli znajomy prowadzi DG i chcial bym aby mnie "przygarnal" lecz on mieszka na drugim koncu polski, bedzie taka mozliwosc? Co w takim przypadku trzeba spelnic, aby wstapil do spolki? I czy np jego firma zajmujaca sie sprzedaza wyrobow welnianych, bedzie mogla wejsc ze mna w spolke, gdzie defacto jestem nastawiony na inny handel? czym innym.

nie nie, nie zrozumiales:) Ciebie tam nie bedzie;) Ty bedziesz sobie robił swoje a na podstawie tego jak sie dogadacie bedziesz mu tylko podsylal dokumenty do ksiegowania i rozliczal sie z nim za podatek itp (jak tam sobie ustalicie) . Uzywajc słowa Spółka mialem na myśli nie taką tradycyjną spółkę, tylko taką w postaci dogadania się z kolega:) czyli chodzilo mi o ryzyko;) bo wiadomo, ze tam gdzie zaczynaja sie pieniadze, konczy sie kolezenstwo/przyjazn;]

" I czy np jego firma zajmujaca sie sprzedaza wyrobow welnianych, bedzie mogla wejsc ze mna w spolke, gdzie defacto jestem nastawiony na inny handel? czym innym. "

a co do sprzedazy wełny czy czegos tam.. a kogo to interesuje? mozesz sprzedawac samochody i dlugopisy a w weekendy grac na weselach:] wazne, zebys mial odpowiednie zapisy we wpisie do ewidencji;] i odpowiednio sie ze wszystkiego rozliczal (czyli to musi ogarnac kolega majacy firme )

grac na weselach:]

i jeszcze pstrykać foty

i jeszcze krecić film z wesela i ślubu :)

W sumie to działalności nie trzeba zakładać, ale tylko do kontroli jak przyjdą "smutasy" podliczą nie zapłacony podatek + odsetki + kara :)

jeśli chcesz mało płacić za ZUS postaraj sie o prace aby pracodawca cos za ciebie płacił - dzieki temu w DG odprowadzasz tylko zdrowotny

On chce sam ruszyc z biznesem a nie pracowac u kogos (w dodatku sie uczy, znajdzie jeszcze czas na prace?).

Gorszej porady wymyslic nie mogles.

--

ZłoKonieczne, Poswiec pare minut i zoabcz co oferuje AIP: www.inkubatory.pl

Wynajme punkty Gotlink.pl, Seo.Net.pl, E-weblink oraz SeoMatiK.pl - najtansze ceny na rynku.

Kontakt: GG 2019406 email 99f@wp.pl

468x60.gif

Doceniasz innowacje? Najmocniejszy system linków stałych Seomatik.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności