Skocz do zawartości

Jakich fraz, branż nie opłaca się pozycjonować?

condom_19

Rekomendowane odpowiedzi

To oczywista sprawa, że czasem pozycjonowanie nie będzie opłacalne, bo czasem inne rodzaje kampanii będą bardziej skuteczne. Dajmy na to pozycjonowanie na frazę "restauracja Pipidówka Mała" będzie mało opłacalne, bo lepiej po prostu rozdać ulotki, pojawiać się w lokalnych mediach Pipidówki, niż pozycjonować się w wyszukiwarce.

nie zgodze nie na podstawie wlasnego doswiadczenia

sam robie takze we frazach ktore wszsytkie razem wziete z top1-3 generuja ruch ok 20-30uu/dziennie z googla

koszty dosyc niskie, a zysk firmy w granicach 1k od klientow z googla

twoj przypadek restauracji z pipidowy malej...

na ile bys wycenil koszty pozycjonowania takiej frazy?

5zl za top5?

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja nie jestem "człowiekiem z Waszej branży" więc może moje zdanie będzie miało większy obiektywizm.

Wydaje mi się, że Nikosis we wcześniejszym swoim poście (nie tym powyżej) miał zupełną rację.

Nie opłaca się pozycjonować strony małego sklepu spożywczego (wiejskiego/osiedlowego), nawet jeśli by to było prawie za darmo - bo nikt tam się nie wybierze pod wpływem reklamy w necie - jeśli ma w pobliżu 2-3 sklepiki to do wyboru tego "ulubionego" nie posłuży zapewne wyszukiwarka.

Nie opłaca się pozycjonować strony producenta kartoników do soku (w Polsce), bo producentów soku w kartonikach jest zapewne tylu, że znacznie lepszym sposobem będzie rozesłanie do wszystkich bogatej papierowej oferty lub wysłanie przedstawiciela handlowego (nawet wielokrotnie), który zaprezentuje ofertę.

Generalnie tak jak Nikosis wcześniej pisał nie opłaca się wydawać kasy na takie formy reklamy (czyli czasami też pozycjonowania), które mają lepsze i tańsze zastępniki.

Oczywiście pisząc "nie opłaca się" mam na myśli klienta (czyli właściciela spożywczaka lub producenta tych kartoników), bo Wam - pozycjonerom to się oczywiście opłaca to za co klient zapłaci - nawet jeśli się bardzo uprze pozycjonować salon fryzjerski na frazę "świeże bułeczki" to można też to zrobić za godziwą zapłatę - nasz klient nasz pan.

Moderowany katalog stron ogrodniczych - Zapraszam do wpisów branżowych stron (na moderację trzeba się sporo naczekać ale warto)

Wszystko opłaca się pozycjonować. Kwestia jest tylko tego, by koszt pozycjonowania nie był większy niż zyski z zajmowania potencjalnie wysokich pozycji.

Przykład - pozycjonowanie na frazę "gry". Z jednej strony jest to bardzo kiepska fraza, bo jest raz, że trudna, a dwa, że osoby szukające takiej frazy, są "kiepską" grupą docelową. Czyli są to między innymi dzieci w wieku 10 lat, które raczej niczego w internecie nie kupią.

Ale z drugiej strony, jeśli potrafisz ruch wygenerowany ze słowa "gry" odpowiednio wykorzystać, to pozycjonowanie może okazać się opłacalne (np. znajdując odpowiednich reklamodawców, którzy będą już budować świadomość marki wśród dzieci w wieku 10 lat, albo sprzedając dostęp za pomocą sms'a do gier na stronie, itp).

Reasumując - nie ma branż nieopłacalnych. Natomiast może być tak, że koszt wypozycjonowania będzie wyższy, niż osiągnięte z tego powodu zyski. Ale to może wynikać ze źle dobranej strategii pozycjonowania (np. niewłaściwe frazy) lub ze złej strategii biznesowej danej witryny/firmy (np. jeśli witryna nie ma konkretnego modelu biznesowego, nic nie sprzedaje, a jedynym zyskiem jest AdSense).

Takie jest przynajmniej moje zdanie.

A moim skromnym zdaniem nie opłaca się pozycjonować :

Np.. sklepu z wędlinami Pani Bartczak - bo ma utarg 150 zł czego nie zmieni nawet reklama w Telewizji. :)

A tak na serio to :

Generalnie zasada jest taka jak ktoś już powiedział, to zależy na ile potrafisz obrócić to pozycjonowanie w Pieniądz dla siebie.

A tak na marginesie - pytanie wyjątkowo głupie. :)

pozycjonowanie to forma reklamy

Każda forma reklamy jest wskazana nawet dla kogoś kto robi karmiki

jak mam znaleźć producenta karmików jak nawet nie ma strony ?

Tu nie chodzi o to czy opłaca się promować stronę chodzi o to czy koszt tego jest opłacalny, a koszty pozcjonowania są od zero zł do hohohoho

Marketing internetowy dla firm

Tu nie chodzi o to czy opłaca się promować stronę chodzi o to czy koszt tego jest opłacalny

Rozumiem, że w kontekście tego tematu promować=pozycjonować (bo tak ogólnie rzecz biorąc to są też inne formy promocji stron niż pozycjonowanie - w tym wątku chodzi o to chyba, że zdarza się, że powinno się wybrać inne formy promocji stron niż pozycjonowanie).

Nie rozumiem natomiast różnicy między tym "czy opłaca się promować stronę", a tym "czy koszt tego jest opłacalny" - wg mnie to jest to samo.

Każda forma reklamy jest wskazana nawet dla kogoś kto robi karmiki

Wg mnie dobór formy reklamy należy od indywidualnych potrzeb, a jak pisałem we wcześniejszym poście niekiedy pozycjonowanie nie jest najlepszą metodą.

jak mam znaleźć producenta karmików jak nawet nie ma strony ?

Jak już wspomniałem to wydaje mi się (chyba, że się mylę...), że ta dyskusja dotyczy opłacalności pozycjonowania stron w wyszukiwarkach, a nie sensu posiadania stron internetowych.

koszty pozcjonowania są od zero zł do hohohoho

Zerowy koszt pozycjonowania to chyba brak pozycjonowania? Bo jeśli nie to ja chętnie skorzystam z takiej opcji pozycjonowania :)

Ja przypomnę jeszcze tylko, że wszystko co piszę o opłacalności pozycjonowania piszę z perspektywy klienta, dla którego dochód z ewentualnych reklam na stronie nie ma pierwszorzędnego znaczenia, a często takie reklamy są niepożądane.

Moderowany katalog stron ogrodniczych - Zapraszam do wpisów branżowych stron (na moderację trzeba się sporo naczekać ale warto)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności