Skocz do zawartości

Legalna sprzedaż stronki

beybe

Rekomendowane odpowiedzi

Prowadzę stronkę która ma dzienny ruch ok 2000UV

Ostatnio nie mam czasu na jej prowadzenie więc postanowiłem ją sprzedać...

Nie prowadzę żadnej DG i trochę się boje sprzedać to na Allegro bo cena jaką się spodziewam to 1000/1500 zł

Jak myślicie? Bo ja myślę że chyba nie warto ryzykować i sprzedawać tego nielegalnie, nie oddając później za to podatku... Może z czasem mogliby mnie dojść... :|

Dlatego postanowiłem znaleźć kogoś z firmą kto wystawi mi aukcję i sprzeda to na siebie, całkiem legalnie... Oczywiście proponuję jakiś % z ceny serwisu...

Opisałem to w tym temacie

Co o tym wszystkim myślicie? Dobre rozwiązanie? ;>

Proszę o pomoc.

button1.gif - Katalog Najlepszych Blogów - Prowadzisz bloga? Dodaj go do katalogu!

Bez względu na to jak i przez kogo sprzedasz, uzyskasz przychód, który musisz uwzględnić w rozliczeniu podatkowym.

Pozdrawiam,

Mariusz

Ps. Zakładam, że jesteś pełnoletni.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Nie prowadzę żadnej DG i trochę się boje sprzedać to na Allegro
Możesz napisać czego się boisz?

fiskusa? :)

Trzeba przyznać że nie będzie to duża suma bo około 1500zł... wiec chyba jednak się zdecyduję :)

button1.gif - Katalog Najlepszych Blogów - Prowadzisz bloga? Dodaj go do katalogu!

Sprzedając to na inną firmę tak jak chcesz to zrobić popełniasz "większe" przestępstwo niż sprzedając na lewo :). Poczytaj o haśle "firmanctwo".

Jeśli to pojedyncza transakcja to możesz stronę sprzedać na podstawie normalnej umowy między dwiema osobami fizycznymi.

o ile się nie mylę to do kwoty 1000zł jest tylko 2% podatku, sprawdź to sobie jeszcze. Po drugie jeśli nie będzie umowy to nikt ci nie udowodni że kasa która przyszła na konto jest ze stronki. To tak jakby ci rodzice przelewali co miesiąc 2000zł na studia.

ps. poczytaj o tym, ja tylko rzuciłem okiem https://www.katalogmonet.pl/Poradnik/Podatk...-PCC-i-PIT.html

Sklep z elementami do balustrad ze stali nierdzewnej - https://homeno.pl

Sprzedając to na inną firmę tak jak chcesz to zrobić popełniasz "większe" przestępstwo niż sprzedając na lewo :). Poczytaj o haśle "firmanctwo".

Polecam Tobie zapoznanie się najpierw z tym hasłem - ni jak nie ma ono zastosowania w tym przypadku.

Dokładnie tak jak mówią koledzy - zawierasz zwykłą umowę od której potem odprowadzasz podatek w zeznaniu. Jeśli np. uczysz się i nie uzyskałeś żadnego dochodu to do kwoty (nie pamiętam ile dokłądnie) ok. 3700zł jesteś ustawowo zwolniony od podatku i jeszcze dostaniesz zwrot.

Nie jest to sprzedaż ciągła - chyba ze masz 10 albo 50 takich serwisów wiec żadnej działalności nie masz obowiązku zakładać. Wystawiasz na allegro z adnotacją że jest to sprzedaż prywatna i nie wystawiasz fvat.

Moim zdaniem EOT.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi... Wszystko się przydało i dowiedziałem się trochę więcej :)

Nie wiedziałem o czymś takim jak "firmanctwo" dlatego wiem że najlepiej jak sam to sprzedam bo teraz wiem, że nie popełnię żadnego wykroczenia. Wcześniej myślałem że musi być DG, no ale przecież to jest sprzedaż jednorazowa, a nie ciągła.

Dokładnie tak jak mówią koledzy - zawierasz zwykłą umowę od której potem odprowadzasz podatek w zeznaniu. Jeśli np. uczysz się i nie uzyskałeś żadnego dochodu to do kwoty (nie pamiętam ile dokłądnie) ok. 3700zł jesteś ustawowo zwolniony od podatku i jeszcze dostaniesz zwrot.

Jestem pełnoletni, ale jeszcze się uczę... Czyli po sprzedaży muszę zawrzeć umowę, a następnie wysłać to do US? tak? I wtedy nie muszę zwracać podatku? A o jakim zwrocie mówisz?

podatek musisz zaplacic jednak tak jak juz ktos pisal jesli nie przekroczysz dochodu ok 3000 to zwroca ten podatek po rozliczeniu ale tu kazdy pisze to co mu swita w glowie, nie jestes na forum ksiegowych tak ze najlepiej rusz dupsko do us, dopytaj ladnie i wszystko bedzie cacy;)

chociaz w okienkach siedza czasem rozne wynalazki... moze lepiej znajdz forum, na ktorym siedza ludzie zwiazani z ksiegowoscia/finansami i dokladnie Ci powiedzia wszystko

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności