Skocz do zawartości

Prawidłowe wykorzystywanie precli i zaplecza

Szemron

Rekomendowane odpowiedzi

Załóżmy, że mam sklep z muzyką. Jest on podzielony na różne gatunki muzyczne (podstrony): rock, post-rock, alternative rock, punk rock, itd.

Chciałbym spróbować wypozycjonować każdą z tych podstron pod nazwę danego gatunku, czyli:

- podstronę nr 1 pozycjonować pod "rock"

- podstronę nr 2 pozycjonować pod "post rock"

- podstronę nr 3 pozycjonować pod "alternative rock"

- podstronę nr 4 pozycjonować pod "punk rock"

i tu się zatrzymajmy. Podstrony nie są jako subdomeny więc katalogi odpadają. Dlatego chciałem zapytać o optymalne wykorzystanie precli i zaplecza.

1) Czy powinienem w każdym dobrym preclu, jaki znajdę umieszczać po 4 artykuły dotyczące każdego oddzielnego gatunku?

Czy może lepiej będzie jeśli dodam 100 artykułów (po 25 na każdy anchor) do 100 różnych precli?

2) Czy opłaca się umieszczać więcej niż jeden artykuł linkujący do tej samej podstrony takim samym anchorem?

Czy może lepiej wykorzystać kolejne artykuły z tego samego precla do linkowania zaplecza?

3) Jeśli buduję zaplecze, np. mały serwis z artykułami o tych wymienionych gatunkach - i każda podstrona będzie poświęcona danemu gatunkowi - to z każdej z tych podstron powinienem linkować do właściwych podstron sklepu, czy ilość linków z tego zaplecza prowadzących do sklepu powinna być w jakiś sposób ograniczona? Np. tylko 1 lub góra dwa linki z zaplecza?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Załóżmy, że mam sklep z muzyką. Jest on podzielony na różne gatunki muzyczne (podstrony): rock, post-rock, alternative rock, punk rock, itd.

Chciałbym spróbować wypozycjonować każdą z tych podstron pod nazwę danego gatunku, czyli:

- podstronę nr 1 pozycjonować pod "rock"

- podstronę nr 2 pozycjonować pod "post rock"

- podstronę nr 3 pozycjonować pod "alternative rock"

- podstronę nr 4 pozycjonować pod "punk rock"

i tu się zatrzymajmy. Podstrony nie są jako subdomeny więc katalogi odpadają. Dlatego chciałem zapytać o optymalne wykorzystanie precli i zaplecza.

1) Czy powinienem w każdym dobrym preclu, jaki znajdę umieszczać po 4 artykuły dotyczące każdego oddzielnego gatunku?

Czy może lepiej będzie jeśli dodam 100 artykułów (po 25 na każdy anchor) do 100 różnych precli?

2) Czy opłaca się umieszczać więcej niż jeden artykuł linkujący do tej samej podstrony takim samym anchorem?

Czy może lepiej wykorzystać kolejne artykuły z tego samego precla do linkowania zaplecza?

3) Jeśli buduję zaplecze, np. mały serwis z artykułami o tych wymienionych gatunkach - i każda podstrona będzie poświęcona danemu gatunkowi - to z każdej z tych podstron powinienem linkować do właściwych podstron sklepu, czy ilość linków z tego zaplecza prowadzących do sklepu powinna być w jakiś sposób ograniczona? Np. tylko 1 lub góra dwa linki z zaplecza?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

1 Wiadomo że im więcej tym lepiej :) Im większe zróżnicowanie precli na których zamieszczasz linki z anchorami do swojej strony , tym lepiej (zróżnicowanie IP)

2 Moim zdaniem zaplecze lepiej linkować mniej ambitnymi sposobami, np dodawarkami, ale przypuszczam że nie posiadasz takowych, a szkoda kasy żeby kupować na pozycjonowanie tylko jednej stronki, dlatego polecam dawać anchory do strony pozycjonowanej, z dobrych precli, ale oczywiście strony zaplecza też musisz w jakiś sposób pozycjonować, żeby to miało sens i moc

3 Niestety na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć

1. Najlepiej by było po 4 wpisy na precel. Albo po dwa wpisy na precel z dwoma linkami (do dwóch RÓŻNYCH podstron). A już najlepiej będzie jeśli dodasz trzy linki. Dwa z anchorami do podstron a trzeci do innego precla z Twoim artykułem.

2. Nie opłaca się. Jeden precel jeden link z danym anchorem. A najlepiej w ogóle tylko raz ten sam link.

3. Nie wiem czy były jakieś case study na ten temat, ale ja nie robił bym kopii. Czyli, jeżeli masz tych gatunków 8-10 to nie budowałbym zaplecza z 8-10 artami o podobnej tematyce i linkował 1-1. Lepiej pisać bardziej ogólne arty i z linkować np z jednego arta do kilku "podstron-gatunków"

Mam nadzieję, że nie zamotałem za mocno;)

Co do "odpadania" katalogów to się trochę mylisz. Co prawda nie możesz dodać wpisu o podstronie ale możesz dodać główną stronę wpisu a podstronę-gatunek możesz dodać w opisie. Oczywiście piszę tutaj o seokatalogu, mini i qlwebach na sterydach. Ostatnio w swoich katalogach zauważyłem, że ludzie nawet z katalogów robią linkowanie wiązane.

Główny link idzie do strony głównej, drugi do podstrony a trzeci do wpisu w innym katalogu. Jeśli to wszystko dopalisz z SWLi to będziesz miał ładnego kopa.

Co do "odpadania" katalogów to się trochę mylisz. Co prawda nie możesz dodać wpisu o podstronie ale możesz dodać główną stronę wpisu a podstronę-gatunek możesz dodać w opisie. Oczywiście piszę tutaj o seokatalogu, mini i qlwebach na sterydach.

Tak, masz rację. Zapomniałem o tej możliwości.

Dzięki za odpowiedzi. Powoli zanikają pewne wątpliwości, choć może jeszcze nie wszystkie :) Chętnie poznam jeszcze inne opinie, żeby wyciągnąć odpowiednie wnioski. Do tej pory pozycjonowałem raczej prostymi sposobami, bez konieczności stawiania zaplecz. Oczywiście podstawy mam opanowane, ale zaplecza to dla mnie nowe terytorium, dlatego nie chcę popełnić na początku prostych błędów. Te detale decydują potem czy górą jesteśmy my, czy konkurencja :)

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności