Skocz do zawartości

Gdzie kupic żarówki 100 WATT

Kleszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, jest to prawdopodobnie efekt lobbingu producentów żarówek energooszczędnych. Co prawda oszczędzają prąd ale za to zawierają w sobie związki szkodliwe dla środowiska o czym jakoś cicho, że o cenie i żywotności nie wspomnę.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Kabaret pod Wyrwigroszem na RMF to bardzo dobrze wyjasnił... coś w ten deseń: "Mieciu, stare żarówki kosztowały 5 zł, a te nowe 50 zł" :huh:

W energooszczędnych żarówkach najgorsze jest to, że dłużej się rozświetlają. Jeśli więc potrzebujesz mieć jasno w pomieszczeniu od razu i na krótką chwilę, to się zupełnie nie sprawdzą. Natomiast w przypadku dłuższczego świecenia, to jak najbardziej jest to rozsądniejszy wybór.

z drugiej strony co wam szkodzi wkrecic 25 watt energooszczedna? kosztuje to ze dwa zlote, nie poparzysz sie przy dotknieciu i oszczedzam na pradzie......

Nic nie zastąpi ciepłego światła z normalnej żarówki. Swiatło nawet z tych drogich "energooszczędnych" jest zimne i nieprzyjemne, dla mnie to ma znaczenie.

Ja nie macam żarówek kiedy świecą więc ich temperatura niejest żadnym argumentem. Jak Ci nie szkoda oczu to siedź przy 25 W "energooszczędnej" ... Z drugiej strony sprawdzałeś czy one oszczedzają tej energii choć trochę? Ile- 5zł w skali roku ?

Jeśli tradycyjne żarówki są "szkodliwe dla środowiska" i nie są "oszczędne" to czy nie właściwsze byłoby obciążenie takich produktów jakimś podatkiem, na rzecz ochrony środowiska zamiast zakazywać i wycofywać z rynku? Przeciez są opłaty recyklingowe, opłaty za większą pojemnosć silników samochodowych, za wiek pojazdów... naprawdę szlag trafia. Nie ma to jak utrudnianie życia zwykłemu człowiekowi przez unijnego molocha.

Przy najblizszej okazji sprawdze czy są na jakimś targu, może sprowadzane ze wschodu? Nic mnie nie zmusi do używania tych 'energooszczędnych' ;)

Z drugiej strony sprawdzałeś czy one oszczedzają tej energii choć trochę? Ile- 5zł w skali roku ?

Jeśli świeci się żarówka 25W zamiast 100W średnio 4 godzin dzienne oszczędzasz około 13,69 zł w skali roku (0,075 x 365 x 0,50)

Tam gdzie światło potrzebne non-stop różnica już 82 zł.

Jeśli świeci się żarówka 25W zamiast 100W średnio 4 godzin dzienne oszczędzasz około 13,69 zł w skali roku (0,075 x 365 x 0,50)

Taaa, masz 82 zeta w kieszeni, a zepsuty wzrok bezcenny ;)

Zawsze możesz też kupić 2x60W co da mniej więcej tyle światła co 1x100W i bedziesz zgodny z prawem unijnym ;) Prwo to nie wzieło pod uwagę że oszczedniej jest gdy stosuje sie jedną żarówke niż kilka, ktore w sumie dadzą takie natężenie światla niż ta jedna.

Ja w domu mam juz około 70% świata z tych energooszczednych. Przy komputerze też miałem przez pewien czas energooszczędną, ale było mi przy niej zimno i musiałem się dogrzewać grzejnikim elektrycznym :) Wkręciłem spowrotem tradycyjne :lol2:

Wiecie że w przecietnym mieszkaniu (gdzie nie ma ogrzewania elektrycznego) to TV i komputer są najwiekszymi pożeraczami prądu w skali roku. Więc w naszym przypadku to trzeba raczej pomysleć nad energooszczędnymi kompami aby ratować świat :)

.

Zawsze możesz też kupić 2x60W co da mniej więcej tyle światła co 1x100W i bedziesz zgodny z prawem unijnym :D Prwo to nie wzieło pod uwagę że oszczedniej jest gdy stosuje sie jedną żarówke niż kilka, ktore w sumie dadzą takie natężenie światla niż ta jedna.

Jak nie nie będzie w szarejs strefie setrek, to tak zrobię - po dwa żyrandole w każdym pomieszczeniu :)

Wiecie że w przecietnym mieszkaniu (gdzie nie ma ogrzewania elektrycznego) to TV i komputer są najwiekszymi pożeraczami prądu w skali roku. Więc w naszym przypadku to trzeba raczej pomysleć nad energooszczędnymi kompami aby ratować świat ;)

A nie czajnik elektryczny lodówka, piekarnik i pralka ?

Z drugiej strony sprawdzałeś czy one oszczedzają tej energii choć trochę? Ile- 5zł w skali roku ?

Chodziło chyba o 25W w znaczeniu: ekwiwalent dla 100W, czy coś w tym rodzaju, czyli to co wciskają na opakowaniach.

A nie czajnik elektryczny lodówka, piekarnik i pralka ?

Zależy jaka rodzina i czego najwiecej używa.

Przykladowo

Sam komputer + monitor to jakies 300W (bez drukarek, skanerów, głośników, routerów, itp )

Komputer 300W * 8 godz pracy dziennie to w skali roku około 440zł (ograniczacie sie do 8 godz?)

Aby dorównała mu zarówka 100W musiała by się świecić 24h/dobę

Aby mu dorównał czajnik lub żelazko 2000W musiało by być włączone co dziennie przez 70min.

Czajnik to mozna porównać z samą drukarką laserową - podobny czas pracy i pobór mocy.

Pralka: jedno pranie 1,2KW/h. A więc dwa prania dziennie aby dorównać komputerowi.

Piekarnik 3000W. Jedno pieczenie dziennie przez 50min aby dorównać kompowi.

Lodówka nie wiem - jak się siedzi przy kompie to się do niej nie zagląda za często ;) A pobór mocy lodowki zależny jest głownie od ilości jej otwierania.

.

No i energooszczędne nie zbytnio nadają się do pomieszczeń gdzie są bardzo często włączane/wyłączane - szybko wtedy zdychają. W jednym żyrandolu, to już z 9 takich wymieniłem przez kilka miesięcy - w końcu wkręciłem jedną 100w, czy tam troszkę mniej i świeci już naprawdę dłuuuugo. Może od tamtej pory troszkę żarówki energooszczędne zaczęli robić lepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności