Skocz do zawartości

Transfer.. jak sobie poradzić??

ccx

Rekomendowane odpowiedzi

Już 4 dzień siedzą dranie. Przedstawiają się jako

crawl-66-249-65-9.googlebot.com

crawl-66-249-65-133.googlebot.com

crawl-66-249-65-238.googlebot.com

crawl-66-249-66-211.googlebot.com

I te 4 robaki zeżarły juz 6.5 GB! Niestety nie mogę sobie pozwolić na takie zużycie transferu... Nie chce też wyrzucać całkowicie googlebota, a tylko teraz te roboty przeprosić i zaprosić na później :D Może macie jakieś propozycję, co robić?

[

dreamhost.com] - różne losowe IP, darmowa domena globalna wszystko za 22,4$ ROK. Maksymalna możliwa zniżka na kod: FORUM_PIO

Informacje przedpremierowe o grze komputerowej

GTA V na PC

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie można odemnie wymagać profesjonalnego słownictwa. Mi się tak przedstawiają :)

Wyglada mi to na robota Adsense.

Tzn? Coś mi on da? I ponawiam pytanie, czy mogę je trochę przyblokować, żeby sobie już poszły gdzie indziej żerować? ;)

[

dreamhost.com] - różne losowe IP, darmowa domena globalna wszystko za 22,4$ ROK. Maksymalna możliwa zniżka na kod: FORUM_PIO

GTA V na PC

Nie można odemnie wymagać profesjonalnego słownictwa.

Nie chodzi o profesjonalne slownictow, tylko o to, zeby wiedziec jak sie przedstawiaja. Zobacz w logach jaki jest user agent tych robotow i wtedy zdecyduj.

Czy masz adsense na swojej stronie?

Nie używam AdSense.

wiec to nie jest mediapartners, tylko normalny robot.

Polecam i tak przejrzec logi i zobaczyc jakie pobiera urle z Twojej strony, bo powodem moga byc sesje.

Mozesz podac adres strony, to sprawdze czy pokazuje sesje googlebotowi.

Logi.. Chyba chodzi o Googlebot/2.1; +https://www.google.com? Tak się przedstawia?

No ale nie o to mi chodzi. Wiem na stówe że Google buszuje.

Adres wyśle na PW.

[

GTA V na PC

Weś przez roboty.txt zablokuj dwa zostaw drugie dwa albo jest jakaś funkcja do roboty.txt że możesz ustawić co ile ma roboty przychodzić, a jeśli sie nie myle taka funkcja jest chyba nawet możliwa w meta

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Z phpbb jest taki ból, że kod strony jest ogromniasty - i jeśli robot ma wogóle odwiedzać stronę to niestety zasysa krowiaste tabele, osadzone skrypty i style. Ja bym zaczął od przeniesienia CSSów i JSów do osobnych plików (w phpbb o ile wiem standardowo jest to razem z HTMLem). Sęk tylko w tym, że jakiekolwiek grzebanie w kodzie phpbb jest baaaardzo nieprzyjemne.

- mod_gzip - kompresowanie htmla

- expire - buforowanie grafiki

Ciekawy jestem czy googlebot (i inne roboty) potrafią pobierać gzipem i sprawdzać datę modyfikacji pliku i nie pobierać jeśli mają aktualny... gdybym miał troszkę czasu to z całą pewnością bym sprawdził :) oczywiście zmniejszy to transfer, nie jestem tylko pewny czy ten wygenerowany przez boty.

potrafia, potrafia. wszystko gzipuje, grafike buforuje na bodajze tydzien :) (niezmienia sie przecież ;) ), google regularnie co 2 dni zmienia date przy indeksie.

Weś przez roboty.txt zablokuj dwa zostaw drugie dwa albo jest jakaś funkcja do roboty.txt że możesz ustawić co ile ma roboty przychodzić

Jak je zablokować przez robots.txt? Bo ciągle siedzą...

[

GTA V na PC

ze majac dosyc duze forum, szczegolnie na phpbb, musisz sie liczyc z transferem.

I licze się z tym, to nie pierwsza wizyta googlebota, ale po raz pierwszy siedzą tak długo i tak dużo zeżerają transferu! Wcześniej było już nawet około 50 tyś podstron zaindeksowanych i tyle transferu, co teraz, nie pochłaniał...

Tak samo jak Wojciech i normanos poradzilem Ci wlaczenie gzip.

gzip jest od początku enabled.

Czyli jestem w kropce. Muszę dalej patrzeć jak pożerają mi transfer. Obawiam się tylko, że do końca miesiąca go nie wystarczy.

BTW. Jak duży transfer generuje to forum, miesięcznie? Jeśli to nie tajemnica :)

[

GTA V na PC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności