Skocz do zawartości

google nie indeksuje strony pomimo linków

Grey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ja z problemem, który obawiam się, nie jest tak banalny jak można by się spodziewać. Moja strona została wrzucona na neta około 10 lipca i do tej pory nie została zaindeksowana przez googla. Od początku zadbałem o odpowiednią ilość linków - jak sądzę nie za dużo, nie za mało na początek - podejrzewam że w tej chwili jest tych linków koło 60. Jak sądzę z "dobrych miejsc" - z katalogów onet, interii, wp, panoramy firm, pkt, portali lokalych, drugiej mojej strony o podobnej tematyce, parę z trochę gorszych katalogów (ale bez użycia systemu wymiany linków). Od razu zgłosiłem też witrynę do map google (od ręki) i założyłem konto google analitics.

W tej chwili mija już czwarty miesiąc, a strona jak była niezaindeksowana, tak pozostała niezaindeksowana. Kiedy uruchamiałem moją poprzednią witrynę rok temu, to była już zaindeksowana po tygodniu (pomimo mniejszej ilości linków).

Do głowy przychodzą mi już różne myśli - została z jakiś względów zbanowana zanim ją zaideksowano? Czy w ogóle coś takiego jest możliwe? (panel google analitics przekazuje informację, że nie została zaindeksowana). Czy coś w samej budowie strony przeszkadza w indeksacji? Ale co - metatag robots chyba jest ok (moja poprzednia strona która zaindeksowała się bez problemu w ogóle go nie miała).

Będę wdzięczny za każdą poradę i opinię

pozdrawiam

grzegorz

Jeśli masz dodaną stronę w google do Narzędzi dla Webmasterów to tam masz podstawową diagnostykę strony - jeśli bot google ma jakieś probemy, to Ci powinno wyświetlać np błędy indeksowania, dostęp dla robotów, itp. Trzeba sobie to przestudiować i dostosować się do wskazówek.

Prywatne pozycjonowanie - blog dla osob, które pozycjonują samodzielnie swoje strony.

Dodaj sobie adres strony do stopki. Zaindeksuje się w przeciągu kilku godzin. ;-)

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

Jeśli masz dodaną stronę w google do Narzędzi dla Webmasterów to tam masz podstawową diagnostykę strony - jeśli bot google ma jakieś probemy, to Ci powinno wyświetlać np błędy indeksowania, dostęp dla robotów, itp. Trzeba sobie to przestudiować i dostosować się do wskazówek.

W narzędziach dla webmasterów pokazuje jedynie "strona niezaindeksowana" natomiast w diagnostyce i wszedzie indziej jest po prostu pusto - "brak danych".

pozdrawiam

Podaj link do strony, będzie najłatwiej znaleźć przyczynę tak to takie trochę wróżenie z fusów

Sprawdzałeś w statystykach czy roboty odwiedzają twoją stronę?

Czy jest za indeksowana w innych wyszukiwarkach? (tak są inne wyszukiwarki np yahoo, bing)

Postawiłeś kopie dmoza/wikipedi czy jakąś inną gotową bazę ? :hmmm:

Kupiłeś zbanowaną domene? (przez e czy ę na końcu?:P)

Twoja strona dokonuje ataków na użytkowników ? :)

Czy twoja strona w ogóle działa? :P

1) Sprawdź dla pewności meta tagi, czy nie blokujesz indexacji

2) Sprawdź plik robots.txt, czy nie masz tam zablokowanej ścieżki. Czasem wystarczy źle postawiony slash!

3) Domena może być z historią - mogła zostać zbanowana, zanim zostałeś właścicielem, ale to by pokazywał chyba toolbar.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

1) Sprawdź dla pewności meta tagi, czy nie blokujesz indexacji

2) Sprawdź plik robots.txt, czy nie masz tam zablokowanej ścieżki. Czasem wystarczy źle postawiony slash!

3) Domena może być z historią - mogła zostać zbanowana, zanim zostałeś właścicielem, ale to by pokazywał chyba toolbar.

witam po przerwie i wszystkim dziękuję za podpowiedzi:)

Kilka wyjaśnień:

Adres strony to www.angielski-kielce.pl

1. Do tej pory nie było pliku robots.txt natomiast na poszczególnych stronach są umieszczone metatagi robots - sądzę że prawidłowo, zwłaszcza, że test w panelu "Dostęp dla robotów" Narzędzi dla webmasterów nie wykazał problemów.

2. Domena na 100% jest nowa.

3. Jest zaindeksowana w yahoo i bing.

4. Nie dokonuje żadnych ataków :) ani na samych użytkowników ani na ich komputery:)

5. Działa prawidłowo

6. Co ciekawe nie udało się również uruchomić dla niej kampanii linków sponsorowanych - reklamy nie wyświetlały się z uwagi na "złą jakość strony docelowej"

7. Nie wydaje mi się, zeby witryna naruszała jakiekolwiek zasady dla webmasterów

pozdrawiam serdecznie

Teoretycznie wszystko wygląda ok, to znaczy na tyle żeby google ją łyknęło ... nie mam pojęcia co jest nie tak (nie takie strony były w indeksie ;-) )

6. Co ciekawe nie udało się również uruchomić dla niej kampanii linków sponsorowanych - reklamy nie wyświetlały się z uwagi na "złą jakość strony docelowej"

https://adwords.google.com/support/aw/bin/a...py?answer=46675

Czekasz i tak już za długo na indeksacje więc chyba czekanie dłużej nic nie da, ja bym obstawiał że ma to jednak jako taki związek z "zła jakością strony docelowej" przerobiłbym całą stronę postawiłbym to wszystko wordpressie + parę wtyczek pod seo ale nie mogę zagwarantować że to pomoże - najlepiej niech się wypowie ktoś z podobnym doświadczeniem

Ciekawe, może to być przyczyną, a może też nie mieć związku.

Może trafiłeś zbanowaną domenę...

60 linków to dość malutko tym bardziej, że w katalogach onet,wp i innych mogłeś pechowo trafić na słabe podstrony, z kolei pkt, panorama firm to chyba nie linkują - tam są jakieś przekierowania bodajże, także tego bym nie liczył. Do tego jakaś część linków może mieć nofollow.

Wszystko gdybanie...

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności