Skocz do zawartości

proste pytanie - przenosiny forum

ivaho

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

moj problem polega na tym, ze chcialbym przeniesc forum na nowy serwer, stworzylem odpowiednie bazy mysql na nowym serwerze i rpzerzucilem pliki jednak nadal cos nie gralo, forum sie nie pokazywalo.

Zainstalowalem wiec od nowa forum na nowym hostingu, okazalo sie ze wszystko gra.

Jednak wersja plikow ktora kiedys przegralem jest stara, i chcialbym miec jak najbardziej aktualna. Przegralem wiec wszystkie aktualne pliki ze starego serwera na nowy z wyjatkiem settings.php

Jednak forum jest ciagle nieaktualne.

W jakim pliku sa zawarte wszelkie nowe posty i userzy?

Czy to ma cos wspolnego z plikiem sql?

Jak moge rozwiazac swoj problem? (zaznaczam ze jestem zielony :) )

Dziekuje

Prawie każdy skrypt forum na swojej stronie ma opisane jak rzenieść je na nowy serwer więc poszukaj na supporcie tego skryptu.

Także większość for ma plik configure.php i jego trzeba wyedytować do obecnych ustawień na serwerze.

A tak na marginesie to poco by była baza danych jak nie było by ta m nic przechowywane. Są tam wszystkie posty, konta uzytkowaników itp.

gry komputerowe - kup pan grę

moja kopia:) - google do roboty :P

katalog stron - musisz tam być

Jak mozna wyczytac z mojego postu podejmowalem proby przeniesienia forum, rzecz nie jest wcale latwa dla zielonego, tym bardziej ze support o ktorym wspominasz jest po angielsku, moj skrypt posiada plik settings.php, jesli bys rozumial moj problem wiedzialbys ze moje forum dziala, wiec to nie jest kwestia kongfiguracji config czy configure, tylko update plikow.

Ale... nie napisałeś co to za forum, więc jak mamy Ci pomóc?

Jeżeli to jest standardowe phpBB2, to przenoszenie wygląda tak:

+ kopiujesz wszystkie pliki z folderu phpBB2 ze starego serwa na nowy

+ zgrywasz całą zawartość starej bazy i wgrywasz na nowy serwer

+ zmieniasz zawartość configure.php na nowe ustawienia

+ otwierasz bazę na nowym serwerze w phpMyAdmin (najlepiej) i edytujesz w ustawieniach forum domenę, tak, żeby była ustawiona nowa, a nie stara

Następnie update, przy phpBB ściągasz pliki z phpbb.com, które UPDATEują z wersji starej do najnowszej, wgrywasz na serwer i tyle. Jeżeli masz poinstalowane różne haki, to musisz to zrobić ręcznie.

Gdy masz inny skrypt forum, niż phpBB, to opisz co to jest... bo nikt z nas nie jest wróżką:)

Dała matka rozum? To kombinuj.

Myslalem ze zasada jest wszedzie ta sama.

forum ktorego uzywam jest malo popularne wiec nie podawalem nazwy:

https://www.simplemachines.org/

Probowalem importowac plik sql przez phpmyadmin ktory utworzylem w opcjach forum ale bez skutku, nie bardzo wiem jak to zrobic :/

Jezeli zasada jest podobna to:

Upgradu nie musialem robic bo zainstalowalem najnowsza wersje,

po zainstalowaniu nowego forum na stare forum (ktore mi nie dzialalo ale nie kasowalem plikow) okazalo sie ze od razu bez zadnych dodatkowych instalacji forum dzialalo tylko ze stara baza. Postanowilem wiec przegtrac wszystkie pliki z aktualnego forum, oprocz konfiguracyjnego, na nowy hosting, myslalem ze forum sie automatycznie zaktualizuje, jednak tak sie nie stalo.

Wydaje mi sie ze powinienem importowac plik sql ale przez phpadmin nie udaje mi sie to.

pomocy :)

Wydaje mi sie ze powinienem importowac plik sql ale przez phpadmin nie udaje mi sie to.

Jeżeli nie importujesz bazy MySQL na nowy serwer do działać nie będzie.

Powiedz jaki masz serwer i na czym polega problem z importem o którym piszesz. Być może baza jest za duża, wówczas należy plik podzielić (tylko tabelami najlepiej, a nie jak popadnie)

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

moje stare forum:

https://www.money-monitor.com/forum/index.php

moje nowe forum:

https://www.noorbiz.com/~ivaho/forum/index.php

Jak widac nowe forum jest malo aktualne, chcialbym aktualizowac pliki do nowego forum.

Baza mysql ma dokladnie taka sama nazwe i login wiec wszystko powino smigac.

I jak widac oba fora dzialaja poprawnie, tylko ze to nowe forum jest nieaktualne.

Pytanie jest wiec jak najprosciej aktualizowac nowe forum do starego?

ivaho

Z tego co widze, to nie przeniosles bazy danych na nowe forum, bo na starym masz wieksza ilosc postow.

Watpie zeby tutaj sie ktos szybko znalazl kto zna ten skrypt. Najlepiej sie zapytaj na ich forum jak polaczyc stare posty z nowymi.

Nie chce być czarnowidzem, ale takie połączenie będzie dość trudne, bo nie chodzi tylko o posty, ale też o userów, którzy je napisali. Teraz to jest już trochę po herbacie. Ale nie piszę na 100%, bo nie znam skryptu :)

Ale nie piszę na 100%, bo nie znam skryptu

Napewno wszytsko da sie zrobic, tylko pytanie jak latwo to bedzie i czy sie oplaca.

Mozna przeniesc rowniez userow, sprawdzajac czy istnieje czy nie i ich posty, ale ja nie znam tego skryptu i raczej nie bede go poznawal, teraz sie zapoznaje z ipb.

Ja już nie łapie o co do końca chodzi :?

Połączenie dwóch baz w jedną? Czy zastąpienie bazy "nowego forum" bazą "starego forum".

Nie wiem też co rozumiesz przez "aktualizacje plików". Przychodzi mi na myśl aktualizacja forum do nowszeh wersji, ale widzę że masz najnowaszą 1.0.5

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

czy sie oplaca.

Wyobraź sobie, że masz phpBB i masz to zrobić. Przy ilości postów ok 500 (tak na oko) to moim zdaniem gra nie warta świeczki. Bo pewnie userzy porejestrowali się po dwa razy, na starym i nowym forum. Teraz wyłap, który user jest który(np. zmienił jeden znak w nicku), dopasuj do nich poszczególne posty (na obu wersjach mają różne numery id użytkownika), możliwe, że powstał na nowym forum temat, który był dokończeniem starego - połącz go itd itp...

Możliwości jest ogromnie wiele, więc ja bym dał sobie spokój i bujał już na serio tą "nową" wersję. Możesz ewentualnie wrzucić jakoś stare posty w nowy skrypt, np. w specjalny dział "archiwum", wtedy jeszcze jakoś to będzie :)

Wyobraź sobie, że masz phpBB i masz to zrobić.

O ile sie nie myle to MMP polaczyl dwa fora phpbb w jedno. Fakt, ze userzy byli pewnie rozni, ale zrobic sie dalo.

Co do tego, ze watki byly dokonczone na nowym itp. to sa szczegoly, ktorych pewnie nie da sie zupelnie rozwiazac, ale wiekszosc napewno dalo by sie zrobic, tylko znowu czy sie oplaca. Przy ilosci postow 500 to raczej nie robilbym tego.

Sposob z archiwum jest chyba najlepszy.

Ivaho przy przenosinach popełniłeś błąd - powinieneś zacząć od skopiowania bazy i wgrania jej na nowy serwer. I nie z opcji forum - ale z phpMyAdmin w programie obsługującym Twój serwer (np. w cPanelu). Gdybyś skopiował w ten sposób całą starą bazę - i na nią dopiero wgrał nową wersję skryptu jako aktualizację byłoby wszystko OK.

Teraz jest już po herbacie (albo po kawie ;) - jak kto woli). Żeby w tej chwili dodać do forum brakujące posty i userów z poprzedniego serwera - musiałbyś zrobić to ręcznie. Oczywiście to możliwe - tyle, że czasochłonne. Żeby to zrobić - musiałbyś porównać konkretne tabele w starej i nowej bazie danych.

W SMF dane użytkowników znajdziesz w tabeli - smf_members (przedrostek może być inny jeśli przy instalacji został zmieniony ze standardowego), posty są w tabelach: smf_messages (treść postów), smf_topics (dane dotyczące postów m.in. ID), log_topics (logi dotyczące postów). Najważniejsza jest oczywiście tabela z treścią postów. Być może wystarczy skopiować brakujące dane z tej tabeli - a pozostałych nie ruszać, jednak tego nie jestem pewna bo nie przenosiłam forum postawionego na SMF tylko instalowałam czysty skrypt i integrowałam go z mambo.

Co do userów - to musiałbyś także ręcznie przenosić rekordy brakujących userów. Ale jeśli w nowej wersji zarejestrowały się od nowa niektóre osoby ze starej - to problem jest jeszcze większy. Jeśli zostawisz nowe wersje ich kont - moga być kłopoty z ich topicami ze starego forum. Baza raczej nie przypisze ich automatycznie do tych samych nicków z nowych kont - bo mogą mieć inne numery ID. W takim wypadku musiałbyś też analizować właśnie numery ID ze starej i nowej bazy. Ogólnie syzyfowa praca.

W sumie w tej chwili raczej powinieneś się zdecydować albo na pozostawienie forum w tej formie w jakiej jest - albo na całkowitą podmianę postów i userów na te ze starej wersji. W każdą stronę coś tracisz - ale mozolna analiza bazy i ręczne przenoszenie rekordów to raczej kiepskie wyjście - zwłaszcza, że wspomniałeś o tym, iż nie znasz się na bazach danych - więc łatwo możesz narobić diabła.

Dziekuje za wasze wypowiedzi. Wyglada mi na to ze chyba jestem tak zielony ze nie udalo mi sie dokladnie wytlumaczyc mojego problemu :)

Jak mozna zobaczyc forum udalo sie zaktualizowac :)

Znalalzlaa sie zyczliwa osoba ktora sie troche pobawila moimi bazami.

Moglem wiec spokojnie przepisac nameserwery.

Chodzi o to ze to nowe forum, na nowym hostingu to jest nieaktualizowane forum. Stare forum na strarmy hostingu to jest aktualizowane forum, i tylko to forum bylo uzywane.

Na nowym hostingu forum bylo tylko nieaktualne ale nie bylo wogole "uzywane" bo nikt tego adresu nie widzial.

Wystarczylo wiec aktualizowac forum na nowym hostingu.

Zrobil to tak ze wbil sie na stary panel i zrobil backup bazy ale tylko tej co jest forum. Nastepnie wbil sie na nowy i wykasowal calkiem ta baze co jest forum i wprowadzil nowy backup.

Jescze raz dziekuje za podpowiedzi, i chec pomocy.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności