Skocz do zawartości

CMS dla miasta / wsi

stilly

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno na Joomli nie siedziałem chyba pora na grubsze testy ;)

1.0? a co to?

Pamiętne czasy ;]

Polskie wsparcie serwerowe i komputerowe - Outsourcing IT, instalacje smarthome i sieci komputerowe. Poznaj nasz Blog z nowinkami IT oraz najlepsze darmowe oprogramowanie RustDesk do zdalnego dostępu.

Używanie społecznościowych skryptów nie zwalnia z posiadania posiadania doświadczenia w temacie.

Jak przychodzi ktoś "zielony" i oczekuje od drupala albo Joomla zachowania podobnego do "autorskiego" skryptu może sie lekko zaskoczyć.

Nie wszyscy powinni używać "darmówek", stać kogoś na napisanie podobnej funkcjonalności to przeciez niech pisze, pare osób bedzie miało pracę przy pisaniu a potem przy serwisie, ja sie tylko cieszę.

Chcesz Joomle moge polecić kogoś zaufanego ale czy bedzie miał czas aby pomóc to nie gwarantuję, specjaliści są rozchwytywani.

Po pierwsze to do Drupala nie pisze się modyfikacji. Jak ktoś chce je pisać to chyba oszalał.

@Trademark. Nie znasz filozofii, która stoi a Drupalem i stąd Twoje problemy. Core Drupala jest jakie jest z prostego powodu: Jest ono bazą pod całą modularność. Modularność=!modyfikalność! Cała elastyczność Drupala sprowadza się do tego, że można z nim zrobić co się chce bez ingerencji w Core. Core jest sztywne. Nie ma do niego dokumentacji. Nie trzeba, wystarczy API. Dzięki izolacji core od reszty osiągnięto jeszcze jedną rzecz, które nie ma Joomla i WordPress: bezpieczeństwo jest niezależne od modułów dodatkowych. Co do dokumentacji, to nie żaden z powyższych CMS-ów nie ma lepszej.

Ogólnie to ja się nie zachwycam wcale Drupalem. Przeszło mi już jakiś czas temu. Uważam po prostu, że tu Drupal się sprawdzi. Podobnie jak Joomla czy WordPress na innych stronach. Problemem jest natomiast czas nauki Drupala... Szybciej postawisz coś na Joomli, a jeszcze szybciej na WordPress. No i zarówno do Joomla jak i do WordPressa jest znacznie więcej gotowych skórek. W przypadku Drupala ze skórkami jest od zawsze licho. Wybór należy do Ciebie. :x

@SilverT - Co do autorskich rozwiązań to tak jak mówiłem, wszystko ma swoje plusy i minusy. Oprogramowanie autorskie też należałoby rozwijać, poprawiać. Wniosek z tego taki, że nikt tego nie robi jest śmieszny.

Ja jestem bezdyskusyjnie za Wordpress'em. Dzięki niemu można postawić zarówno prosty blog, zwykłą firmową wizytówkę, jak i spory portal społecznościowy ze sklepem i forum dyskusyjnym. Wszystko łatwo, prosto i przyjemnie - przynajmniej jak dla mnie.
Na WP sklep, serwis społecznościowy, o czym Ty Kolego piszesz... ;)

Niedawno była podobna dyskusja nawet z podanymi serwisami na darmowych cms'ach tylko, że trzeba pamiętać o jednym, że tak naprawdę to niewiele jest w nich oryginalnego kodu takiego, że ktoś ściąga, instaluje i ma taki sam serwis.

Na tego typu serwisy pisze się dedykowane oprogramowanie dostosowane do wymogów portalu, a nie marzy o postawieniu drugiej fotki, czy NK na drupalu, jomala, WP. Na jomala można postawić serwis koła gospodyń wiejskich, lub dłubaczek pierza, ale nie serwis miejski.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion - oj zdziwiłbyś się co potrafią postawić na WP. Np. OsNews.pl to WordPress :] Jeśli to była dyskusja, gdzieś poza PiO to daj linka, bo chętnie poczytam jakieś alternatywne do moich opinie. Poza tym ma Joomli można zbudować fajne komercyjne portale.

bylo o tym setki razy. przy okazji strona podana przez ciebie nie dziala.

na cms mozna postawic wszystko dopoki sie nie ma kasy na porzadne rozwiazania, choc wtedy moze byc juz za pozno. zeby zrobic porzadny serwis na drupalu potrzeba dziesiatek dodatkowych modulow, ustawiania views, itd. slowem dlugie tygodnie samego konfigu, a i tak w koncu cos nie dziala.

z duzych stron

na drupalu to jest https://www.popsugar.com/ ( i cala ich seria)

na wp https://www.smashingmagazine.com

czyli sie da, ale jakim kosztem.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

OsNews.pl > no widać właśnie, że niczym się nie różni więc bardzo słabyyyy przykład; Tak na marginesie właśnie leży ten cały serwis

@Poza tym ma Joomli można zbudować fajne komercyjne portale.@ Wiem, wiem, czytałem te "teorie" osób z tego forum o stawianiu "portali" na jomali ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zawsze można poszerzyć poszukiwania o jeszcze wyższą półkę

https://ez.no/customers/ez_publish_users

https://ez.no/customers/references

Ale znając życie to pytający szukał notatnika albo frontPage ;)

Pojecie portal strasznie się zdewaluowało, bo co to jest portal ? Ja teraz nawet "Luśka z Młynki" swoją stronę o paznokciach z akrylu nazywa portalem ;)

Pojecie portal strasznie się zdewaluowało...
Tak samo jak spaczone zostało pojecie CMS... Tak, czy inaczej niestety, ale nadchodzi zmierzch dla programistów PHP, bo wszystko można "postawić" na jomala, druppalu i oczywiście WP bu cha cha.

PS osnews.p nadal leży ko co właśnie idealnie dodaje smaczku w tej dyskusji ;)

Mion to że leży nie koniecznie musi być wina cms'a, z doświadczenia pewnie sam wiesz, że powodów może być pełno.

a co do serwisów postawionych na joomli, to: visitloscabos.travel - nie jest to może gigant ale coś bardziej złożonego niż portfolio czy strona firmowa ;)

ale fakt jest jednak taki, że jeśli się chce postawić coś większego to sporo się wycina i dodaje do darmowych cms'ów - nie ujmując "sile" darmowych rozwiązań

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

Wortal, portal wertykalny (ang. vertical portal) – portal wyspecjalizowany, publikujący informacje z jednej dziedziny, tematycznie do siebie zbliżone, np. dotyczące muzyki, filmu, programów komputerowych, motoryzacji.

Nazwa ma stanowić przeciwstawienie do zwykłego portalu, obejmującego szeroki zakres tematyczny (horyzontalnego), a przy okazji podkreślać wyższą jakość udostępnianych zasobów, jednak nie przyjęła się szeroko.

@Mion - o to ci chodziło? Sam często nazywam wortale portalami, ale to chyba dlatego, że tak się ostatnio to pojęcie zdewaluowało...

Joomla ma mnóstwo fajnych skórek i modułów (często odpłatnych). Sam byłem blisko zbudowania Wortalu z winami ;) za około 1000zł. Moja praca w zasadzie ograniczyłaby się do instalacji wtyczek, zakupu theme i jednego modułu oraz konfiguracji tego wszystkiego. Jakby to ktoś chciał na autorskim CMS-ie to ciekawe jaka byłaby cena. Pewnie zależałoby to od tego, na kogo trafi, ale zakładam, że podobna, a jeśli nie przez zlecenia.przez.net to na pewno wyższa

p.s. mi osnews działa, a wchodzę tam z około godzinnym interwałem ;)

• 3 miesiące temu...

Przepraszam za dygresją ale może zamiast ogólnego dyskutowania zadam konkretne pytanko:

Ile może kosztować przygotowanie takiej stronki jak np. Świdnica 24 która oparta jest akurat na WP??

A i jaki czas zajęło by przygotowanie takiej strony osobie która nie zna WordPressa ale zaś sam PHP i HTML/CSS nie jest jej obcy??

Przepraszam za dygresją ale może zamiast ogólnego dyskutowania zadam konkretne pytanko:

Ile może kosztować przygotowanie takiej stronki jak np. Świdnica 24 która oparta jest akurat na WP??

A i jaki czas zajęło by przygotowanie takiej strony osobie która nie zna WordPressa ale zaś sam PHP i HTML/CSS nie jest jej obcy??

Dziś wyczaiłem sam odpowiedź na swoje pytanie :) , owa strona to gotowiec korzystający z Yamidoo Magazine szablonu którego koszt wynosi 69$ dla jednej strony i 149$ dla wielu.

1) Jak myślicie czy warto w to zainwestować??

2) Czy lepiej pomęczyć się z zaprojektowaniem własnego theame (choć znam tylko czysty HTML/CSS/PHP) ??

3) A może znacie jakieś ciekawe tańsze a najlepiej bezpłatne zaawansowane szablony dla portalu miasta/wsi??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności