Skocz do zawartości

problem z projektem

GoDesign

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ...

Tworze stronke ... pierwszy zamysl byl taki aby zlozyc ja na tabelkach bo wygodniej szybciej i brak problemow ze starszymi IE itp ...

No ale po pewnych przemysleniach doszedlem do wniosku ze sprobuje na div-ach ..

Juz wiem dlaczego wole tabelki ...

https://www.cppoland.com/div/div2.html

W firefoxie 3.5.3 jest ok.

W IE 8.0 - strona ucieka do lewej krawedzi ekranu (nie jest na srodku jak byc powinna)

W IE 7.0 i 6.0 strona rowniez ucieka do lewej krawedzi oraz daje jakis dziwny bialy pasek na prawej krawedzi strony ...

Moglby mi ktos powiedziec o so hozi ?!

Osiwiec doslownie idzie ...

Dodaj do stylu body text-align:center;

i popraw te "hozi" w poście bo Cię moderator ubije :D

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

<div id="cala_strona">

A w stylu się odwołujesz do div#cala_strona - czyli do elementu o ID="cala_strona" wewnątrz jakiegoś diva!

Zostaw w stylu tylko #cala_strona.

No i zmień kodowanie na jakieś normalne, a nie windows

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">

https://www.cppoland.com/div/div3.html

dodalem text-align: center; do body i faktycznie pomoglo.

usunalem rowniez odwolanie dla glownego div-a ...

ale nadal pozostaje problem w IE 6.0 i 7.0 z tym ze z prawej strony tworzy sie biala linia ... wyglada doslownie jakby mi tlo rozsuwalo ...

i oczywiscie problem istnieje tylko w IE 7.0 i wczesniejszych ...

<div id="cala_strona">

A w stylu się odwołujesz do div#cala_strona - czyli do elementu o ID="cala_strona" wewnątrz jakiegoś diva!

Zostaw w stylu tylko #cala_strona.

wcale nie, odwołuje się poprawnie, między div, a # nie ma odstępu, więc jest to traktowane jako jeden identyfikator do div o danym id

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

W ogóle to jakiś dziwny ten kod i style.

Takie cienie po bokach robisz tak, że pierwszy (lewy) floatujesz na lewo - później miejsce na content float: lewo i po tym kolejny cień (prawy) również floatujesz - coś w stylu:

<style>
#cala_strona {margin: 0 auto; width: 900px;}
#lewy_cien, #prawy_cien {float: left; width: 20px; background: #000; height: 200px;}
#content {float: left; width: 860px; height: 200px; background: #cc0000;}
</style>
<div id="cala_strona">
<div id="lewy_cien"></div>
<div id="content">

</div>
<div id="prawy_cien"></div>
</div>

EDIT:

@Up.

O widzisz całe życie się człowiek uczy :D I tak bez sensu, bo na stronie powinien być tylko jeden element o danym ID.

a można jeszcze prościej, mianowicie dla html ustawiasz tło, dla body ustawiasz wycentrowany cień w 1 obrazku, tyle że musi być odpwiednia konstrukcja obrazka, pasek w środku pusty najlepiej i na krańcach sam cień i powtarzasz to w pionie, a dopiero dla div ustawiasz styl strony, znacznie mniej kodu i szczerze zrobisz to najszybciej, bo te floaty czasem różnie się zachowują, zwłaszcza gdy rozdzielczość jest niższa od szerokości Twojej strony.

https://www.cppoland.com/div/div4.html

dodalem w tych cieniach float: left; ...

oczywiscie w IE 8.0 i FF nic sie nie wali a IE 7.0 i 6.0 nadal ten sam zgrzyt ...

z boku jakas linia i widac ze ze stopka cos sie dzieje nie halo

// edit:

https://www.cppoland.com/div/div5.html

wywalilem tlo jedno z tel z bocznych dodatkowych div-ow i zdefiniowalem je jako jedno tlo w glownym divie ...

w body nie moge zdefiniowac poniewaz leci tam tlo na boki strony ...

i nadal problem z biala linia z boku i cos przy stopce rozjezdza ...

// edit:

zalwazylem ze div4 rozjezdza sie na innym poziomie niz div5 ...

zaraz mnie **** strzelil doslownie ...

w body nie moge zdefiniowac poniewaz leci tam tlo na boki strony ...

no możesz, tylko to tło przełóż na styl dla <html> i wtedy body będzie wolne do użycia

no coś takiego w css:

html {background: cos tam coś tam}

body {styl dla tych cieni}

i dalej te Twoje divy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności