Skocz do zawartości

Przekazanie domeny - prośba o poradę prawną

dongrela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcę odkupić od pewnej osoby domenę. Mam pewne podstawy, że może spróbować mnie oszukać. Jak można się w takiej sytuacji zabezpieczyć od strony prawnej?

Trzeba iść z tą osobą do notariusza, starosty czy innego podobnego urzędu?

Sprzedający mieszka na drugim końcu Polski, więc sytuacja jest tu nieco utrudniona...

Forum Alfa Romeo Giulietta, 159, MiTo, 156, 147, 166, 145, 146, 155, 164, 33, 75, GTV, GT, Brera, Alfetta ;D

Jeśli gra jest faktycznie warta świeczki, to ustanów pełnomocnika (adwokata, radcę prawnego) i załatw to na podstawie normalnej umowy (po co notariusz?).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Niech wystawi domenę na jakiejś aukcji , najlepiej tu https://www.aftermarket.pl/ ewentualnie allegro , następnie po wylicytowania, czy kupieniu "kup teraz" wpłacasz mu pieniądze na konto , a on wysyła Ci kod Autinfo i tyle ... Aukcja jest prawnie Twoje dokumentem, a w linku który podałem , są jakieś zabezpieczenia że najpierw musisz potwierdzić że otrzymałeś ten kod , dopiero on dostanie kasę

on wysyła Ci kod Autinfo i tyle ...

A gdzie cesja? Bez niej, z punktu widzenia NASK, domena będzie dalej starego właściciela.

Jeśli dostanie pieniądze, a osoba nabywająca domenę kod autinfo i dojdzie do wiążącej transakcji przez serwis aukcyjny to z tego co wiem cesja nie jest potrzebna...

Kod autinfo jest przekazywany z Nasku.

Domena ma być sprzedana po kosztach 100 zł. Z racji tego, że zrzuciliśmy się w kilka osób na tę domenę, a osoba na która była zarejestrowana zapłaciła tylko 100 zł przez 4 lata.

Licytacja to problem, bo ktoś inny mógłby sobie ją kupić. Da się na dropped.pl zrobić aukcję prywatną?

Umowę kupna sprzedaży i tak mieliśmy sporządzić, tylko, że miało to być wysyłane pocztą do podpisów. Jak ta osoba się wyprze to muszę potem jakoś udowodnić, że to ta osoba podpisała umowę sprzedaży?

Forum Alfa Romeo Giulietta, 159, MiTo, 156, 147, 166, 145, 146, 155, 164, 33, 75, GTV, GT, Brera, Alfetta ;D

moze byc w dropped.pl licytacja prywatna - ja tak kupiłem domene

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ja chcę ja odkupić od gościa na którego była zarejestrowana. To domena fora (opłacało ją kilka osó:), a teraz ta osoba się obraziła i robi cyrki, chce ją sprzedać. Tylko za cenę 100 zł, bo mu uświadomiliśmy, że to wspólna własność i może co najwyżej zażądać zwrotu pieniędzy jakie ta osoba włożyła.

Umówcie się na godzinę xx:yy na gg i dokonaj transakcji na allegro. Przy kwocie 100 zł nie ma sensu zabawa w notariusza, prawnika itd.

Przesyłasz mu kasę, on Tobie listem cesję z kserem dowodu, Ty odsyłasz ją do rejestratora i po krzyku.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Umówcie się na godzinę xx:yy na gg i dokonaj transakcji na allegro.

Taaak :)

A on mi linka nie wyśle, kupi ktoś inny, a potem będzie się tłumaczył, że wysyłał, ale chyba serwery GG nawalały. Ja będę mógł wtedy olać domenę lub biegać po sądach.

Możecie mi jeszcze napisać jak wygląda sprzedaż domeny na dropped.pl, która nie jest tam przetransferowana? Domena jest cały czas używana. Domena znajduje się obecnie w home.pl, tam też są te kody authinfo?

Allegro to sprawdzony sposób sprzedaży. Tu masz pewność (potwierdzoną wyrokami sądowymi), że sprzedana aukcja = zawarta umowa.

Z całym szacunkiem dla dropped.pl, ale tutaj takiej pewności nie masz. Chyba, że stać Cię na opinie DOBREGO prawnika lub znajdziesz jakąś sprawę precedensową (w co wątpię).

Daję Ci najlepszą pod względem stosunku koszty/bezpieczeństwo radę, a Ty ją wyśmiewasz. Skoro wiesz lepiej co zrobić, to po prostu to zrób i nie marnuj czasu innym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności