Skocz do zawartości

co daje więcej wejść na stronę?

WashClub

Rekomendowane odpowiedzi

Przy takiej ciągłej edukacji internautów dojdzie do tego, że google zacznie umieszczać reklamy wmieszane w naturalne wyniki z jakimś drobnym napisem na końcu opisu "reklama", a jak na to większość ludzi będzie patrzeć to pominie też i ten napis...

Moderowany katalog stron ogrodniczych - Zapraszam do wpisów branżowych stron (na moderację trzeba się sporo naczekać ale warto)

Heh, słuszne spostrzeżenie, myślę że kiedyś faktycznie może tak być :P

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

Co daje więcej wejść na stronę, pierwszy naturalny wynik, czy link sponsorowany ponad nim?

Porownujac adwords za ostatnie 12 mcy u jednego klienta oraz wejscia organiczne u drugiego z Top1-5 w tej samej branzy, moge smialo powiedziec ze wejsc organicnych jest wiecej.

Mniejwiecej jest to roznica 30% na kozysc organicznych wejsc.

W dodatku PPC w google ma ustawione wejscia na ok 225 fraz a organiczna strona tylko ok 35-40 fraz w top1-5.

Byc moze ma tu znaczenie to iz dla ponad 200 fraz z budzetem $200 dziennie , czas wyswietlania reklam jest w pewnym sensie ograniczony, po prostu pod koniec dnia adwords jest juz zawieszone a organiczne wyniki "pracuja" 24-7

Inna sprawa jezeli polaczyc wyniki z 2 kampani PPC adwords z PPC yahoosearch w porownaniu z ta sama strona organiczna, przewaga wzrasta dla polaczonych wynikow sponsorowanych.

Ciekawe jest rowniez to ze z yahoosearch dla 139 fraz jest wiecej( o 10%) wejsc niz dla adwords dla 225 fraz w tym samym 12-cznym okresie z podobnym budzetem.

Wynika to glownie z tego ze srednia CPC w yahoo jest ponad 2 razy nizsza niz za te same frazy w adwords, przy porownywalnej sredniej pozycji w obu wypadkach. Wniosek- bardziej oplaca sie reklamowac w yahoo

PS.dane z rynku amerykanskiego.

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

Co daje więcej wejść na stronę, pierwszy naturalny wynik, czy link sponsorowany ponad nim?

Nie ma jednej odpowiedzi. Czy też jest: "to zależy".

Glownie od frazy, od tego, jak wyglada strona w wynikach wyszukiwania i tresci reklamy.

W moim wypadku za ostatni miesiac:

Fraza 1:

58 płatne (AdWords)

5758 bezpłatne (naturalne wyniki)

Fraza 2:

980 płatne

3455 bezpłatne

Fraza 3:

348 płatne

645 bezpłatne

Na wszystkie 3 frazy jestem w TOP1 w naturalnych wynikach.

Na wszystkie prowadzilem kampanie o nieograniczonym budzecie i bylem na pierwszym miejscu.

Jak widzicie wyniki sa bardzo rozne, ale zawsze wyniki naturalne sa wazniejsze.

MG

Czegos takiego własnie szukałem . Dzieki wielkie!

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności