Skocz do zawartości

Czy wyszukiwanie wg. daty pozwala przwidzieć przyszłą pozycją w googlach?

bkl

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwijając pytanie chodzi o taką sytuację:

1. zaobserwowałem, że dana strona dla dość popularnego słowa jest na 1-wszym miejscu w wyszukiwarce google a moja strona jest druga.

2. przy ograniczeniu wyszukiwania do 1 roku wstecz (lub 3 miesięcy) strona konkurenta znika z 1-szej dziesiątki a moja wskakuje na 1 miejsce.

Co można z tego wnioskować? Czy np. w ostatnim roku pod względem pozycjonowania mam lepsze efekty ale na ostateczny wynik mają wpływ poprzednie lata?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Widocznie Twoje strona była utworzona mniej niż rok temu, a jego strona jest starsza niż rok.

Ten zakres tyczy się czasu kiedy strona została utworzona (lub aktualizowana???) Wybierając ostatnie 24h zaznaczasz, że interesują Cie najnowsze strony.

Raczej to nie do końca tak - moja strona ma prawie 3 lata i jest o niecały rok młodsza. Aktualizacje są na obydwu stronach z podobną częstotliwością (co kilka dni).

Wg. mnie pozycja w wynikach zależy od liczby linków, PR, %odrzuceń, wieku strony etc. a w sytuacji kiedy dodatkowo daję ograniczenie czasowe np. do ostatniego roku wprowadzam dodatkowo jakąś zmianę (pytanie właśnie jaką?), która ma wpływ na pozycję w tym zestawieniu rocznym.

Kombinuję, że skoro wpływ na pozycję ma też czas funkcjonowania serwisu to przy ograniczeniu czasowym ten czynnik znika z wzoru na obliczenie pozycji ale to by było zbyt proste zwłaszcza, że mam słabsze wyniki jeśli chodzi o pozycjonowanie strony:

Moja strona ma PR3, google bcklinks ~22

Strona konkurenta PR5, google bcklinks ~300

więc to raczej moja strona powinna znikać a nie trafiać na 1 miejsce (oczywiście mnie to nie martwi ale dobrze wiedzieć dlaczego:-)

Sprawdź, może wyniki to nie Wasze strony główne, ale ich podstrony? Ja klikam u siebie "ostatni rok" to pokazuje mi tylko podstrony utworzone w ciągu ostatniego roku - strony głównej w wynikach nie ma.

Według oficjalnych info z google jest tak:

The second group of links sorts results according to when they were published on the Web. Google tries to estimate the publication date for a page by using information such as the date Google first indexed the page.

[...]

Recent results

Sometimes the top results that show up are a little dated, although they're still relevant. The Recent results option shows you results that are both relevant and fresh. Google automatically optimizes the time period used for your filter to make sure that the most relevant and recent results are included. (This option is only available when All results is selected in the first group of options.)

[...]

Specific date range

This option lets you define your own date range. Enter the dates you want to use in the format mm/dd/yyyy, then click Search. This option works best for pages published after 2001; to find historical mentions of dates, try using the Timeline tool.

https://www.google.com/support/websearch/bin/answer.py?hl=en&answer=142143

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności