Skocz do zawartości

Wygaśnięta domena globalna

esder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Interesuje mnie jedna z domen o rozszerzeniu *.net, której termin wygaśnięcia według WHOIS przypadał na 30 października, przypuszczałem, że nie będzie przedłużona, lecz 1 listopada w WHOIS pojawił się zapis "Expiration Date: 2010-10-30", no więc pomyślałem sobie "OK, trudno...".

Lecz dzisiaj wchodzę na nią i wyskoczył zbiór linków z napisem na górze "This domain is parked, pending renewal, or has expired.

Please contact the domain provider with questions.", we WHOIS wciąż informacja "Expiration Date: 2010-10-30", ale doszło:

Record last updated at 2008-11-03 04:13:05

Record created on 2008/10/30

Record expired on 2009/10/30

Po wpisaniu tego tekstu po angielsku w google wyskoczyły setki stron z różnymi domenami, przykładowo: https://www.e-filmiki.net/ (identycznie wygląda jak ta wspomniana przeze mnie)

Mam do was pytanie: Czy tą domenę przejęła jakaś zagraniczna firma wyłapująca domeny i postawiła tam zbiór linków, czy po prostu tak wygląda przez okres kilku miesięcy (czytałem o ok. 3 dla .net) do uwolnienia?

Katalog stron - Domena 2003, sukcesywnie linkowany katalog stron. Max. 1 link wych.

Konkurs Piosenki Eurowizja -

Eurowizja

Tak przejeła firma wyłapująca domeny, a konkretnie ich "bot" i podpiął automatycznie pod parking.

Teraz bardzo ciężko przejąć popularne domeny z ruchem chyba, że jest się rejestratorem i stworzy się własnego "bota" wtedy są większe szanse.

a co z okresem gwarantowanym 30 dni, w którym stary właściciel może ją odzyskać?. Czytałem, że dla globalnych jest on zawsze, dlatego uwalniane są dopiero po ok. 3 miesiącach.

Katalog stron - Domena 2003, sukcesywnie linkowany katalog stron. Max. 1 link wych.

Konkurs Piosenki Eurowizja -

Eurowizja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności