Skocz do zawartości

[PHP] szukanie ciągu znaków w pliku :))

sh0tek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że nie korzystałem z php kilka lat a teraz znów muszę coś na skrobać jakby mi ktoś mógł przypomnieć.

Mam dwa pliki kurtki.txt i rekawiczki.txt

kurtki.txt wygląda tak

23

24

25

19

rekawiczki.txt wygląda tak

81

90

91

99

Prosty skrypt pobiera mi numer produktu i trzyma w jakiejś zmiennej $b

Funkcja if musi sprawdzać czy w pliku kurtki.txt znajduje się podany ciąg znaków $b

Resztę napisze sam :chatownik:) dla was to pewnie pestka ja szukalem w google ale nie pamietam jak sie za to zabrać ;))

Zainteresuj się funkcją file() która otworzy plik i załaduje jego linie do tablicy przez którą następnie przejdź w pętli forach() i sprawdzając czy w tablicy jest poszukiwany element...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

$plik = file('kurtki.txt');

foreach($plik as $klucz => $wartosc)

if ($b[1]==$wartosc) { echo "ok"; }

tak to miało być co nie ?

w każdym razie działą

w b[1] przechowuje moje id

--- zbyt szybko sie cieszylem ;) nie dziala do konca

gdy plik kurkti.txt wyglada tak

11

12

26

23

18

I sprawdzam dla ID 26 to nie chce dzialac :D jak sprawdzam dla 18 to jest ok :)

• 3 tygodnie później...

Myślę że już trochę po czasie ta podpowiedź :)

Skoro jednak już wyciągnąłeś temat, zapewne chodzi o to że są tam znaki końca linii.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wykonaj porównanie dla string'ów, a nie typu integr i stosuj funkcje trim do pozbycia się znaku nowego wiersza \n

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności