Skocz do zawartości

Początek działalności i Google Adsense

RybakWedka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Proszę nie zamykać nie mówić że było wiele razy klepane itp...

Jest to dla mnie bardzo ważne.

Zakładam działalność i

1. Czy muszę być VATOWCEM, aby czerpać korzyści z Google?

2. Jak wygląda przejście na konto firmowe w koncie Google, czy wystarczy to zmienić w profilu konta, a czy może lepiej założyć nowe konto?

Bardzo proszę o odpowiedź.

; ]

Zmiana działającego konta z osoby prywatnej na firmę trwa tylko chwilę. Musi za to być kolejna weryfikacja rachunku, jeśli zmieniasz rachunek.
Tak rachunek będzie zmieniany obowiązkowo. Ile trwa taka weryfikacja?
Po co zmieniać konto z os.prywatnej na firmę?

Czy jest jakaś różnica w funkcjonalności konta? Bo w przypadku US nie ma to najmniejszego znaczenia...

Tego nie wiedziałem że to nie ma znaczenia... ale w sumie racja bo przeciez US nie będzie mógł mi nakazać logowania się do konta GA.

; ]

pytanie z nieco innej beczki. Po co zmieniać konto z os.prywatnej na firmę?

Czy jest jakaś różnica w funkcjonalności konta? Bo w przypadku US nie ma to najmniejszego znaczenia...

Nie ma różnicy w funkcjonalności. Obowiązku zmiany też nie ma.
Ile trwa taka weryfikacja?
Kilka dni. Jeśli jednak trafimy na niewłaściwy moment, to możemy nie dostać przelewu w danym miesiącu, tylko z opóźnieniem.

Księgowa namawia mnie do ryczałtowego rozliczania 8,5% jak to się ma do Google?

W sumie po wykonaniu symulacji jest to najbardziej opłacalna forma ...

Pisałem do Naczelnika US przedstawiając program AdSense i formę rozliczania tego przychodu jako najem/wynajem płatną w formie ryczałtu... i otrzymałem odpowiedź negatywną.

Jako prawidłową formę rozliczania przedstawiono mi (w dużym skrócie):

opcja1) pozycja inne źródła przychodu w rocznym rozliczeniu jeśli przychody z tego tytułu nie są zorganizowane, ciągłe itp... np jeśli mam sobie jakiegoś bloga czy serwisik...

opcja2) jeśli działalność jest zorganizowana, przychód regularny i ciągły a wykonywane czynności prowadzą do zwiększania przychodu (uruchamianie kolejnych serwisów, to co tu nazywamy made for AdSense) to jest to DG którą należy zarejestrować.

"opcja2) jeśli działalność jest zorganizowana, przychód regularny i ciągły a wykonywane czynności prowadzą do zwiększania przychodu (uruchamianie kolejnych serwisów, to co tu nazywamy made for AdSense) to jest to DG którą należy zarejestrować."

no właśnie ale dzialalnosc gospodarcza jako ryczałt przeciez moze byc... to czemu ryczałt źle?

; ]

Gościu, weź zapytaj w swoim urzędzie skarbowym, albo idź do doradcy podatkowego, a nie tu marnujesz czas na forum. Nikt z nas nie odpowie Ci, czy taka lub inna metoda rozliczania AdSense będzie dobra -- czyli zostanie przyjęta bez zastrzeżeń przez US.

RybakWedka - księgowa to nie to samo co US. Dla pewności spytaj w Urzędzie Skarbowym.

Znajomy wydawał niedawno gazetkę, zaczął za namową księgowej na ryczałcie. Okazało się, że akurat jemu to nie przysługuje i musiał przejść na KPiR.

Jeśli tymczasem ryczałt wychodzi Ci lepiej, to zastanów się co jeszcze można zaliczyć w koszty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności