Skocz do zawartości

Rejestracja domeny i jej użycie jako osoba fizyczna / firma

biznesmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Biorąc pod uwagę że w nie rejestrowałem jeszcze żadnej domeny mam kilka na boku pytań:

1) Czy rejestrując domenę na osobę fizyczną można bez problemu przepisać ją później na firmę?? Chodzi o to że teraz rejestrują ją na siebie jako osobę fizyczną a za kilka miesięcy (np. przed upływem pierwszego-startowego abonamentu) rejestrują działalność (jednoosobową na własne nazwisko) i używam ją w celach firmowych.

2) Czy w regulaminie mogą być jakieś obostrzenia w stylu że np. w danej ofercie/promocji domena nie może być rejestrowana dla "celów komercyjnych" <- tak jak to np. zwykle jest w przypadku darmowego hostingu??

P.S.

3) Czy i jak często można zmieniać "przekierowanie" w danej domenie, tzn. wskazanie nowego IP serwera (bądź też adresu URL ??) gdzie znajduje się strona ??

Witam!

Biorąc pod uwagę że w nie rejestrowałem jeszcze żadnej domeny mam kilka na boku pytań:

1) Czy rejestrując domenę na osobę fizyczną można bez problemu przepisać ją później na firmę?? Chodzi o to że teraz rejestrują ją na siebie jako osobę fizyczną a za kilka miesięcy (np. przed upływem pierwszego-startowego abonamentu) rejestrują działalność (jednoosobową na własne nazwisko) i używam ją w celach firmowych.

2) Czy w regulaminie mogą być jakieś obostrzenia w stylu że np. w danej ofercie/promocji domena nie może być rejestrowana dla "celów komercyjnych" <- tak jak to np. zwykle jest w przypadku darmowego hostingu??

P.S.

3) Czy i jak często można zmieniać "przekierowanie" w danej domenie, tzn. wskazanie nowego IP serwera (bądź też adresu URL ??) gdzie znajduje się strona ??

1. Będzie potrzebna cesja

2. Nie, a przynajmniej nie słyszałem o czymś takim

3. Nie ma żadnych limitów co do tego

• 2 tygodnie później...

A po co to chcesz zmieniac? Znajomy ma domenę firmową na siebie - osobę fizyczną a stoi na niej strona spółki akcyjnej zatrudniającej 300 osób. Firmie użyczył nieodpłatnie domeny na 10 lat. Faktura przychodzi na SA.

Jak sprzeda spółkę, to sobie domenę zostawi, bo bardzo fajna i sporo warta :)

Zajrzyj na stronę xDEEP sprzęt nurkowy.

A może interesują Cię działki budowlane Kraków

• 1 miesiąc temu...

Żeby nie zakładać nowego tematu...

Jakie różnice są w rejestrowaniu domeny na osobę fiz. i na firmę? Prócz tego że na firmę można wziąć fakturę i zrobić sobie z tego koszta / odliczyć VAT? Zależy mi na ukryciu danych WHOIS, gdyż nie odpowiada mi to, że każdy będzie widział moją nazwę firmy, adres, kod pocztowy, numer telefonu. Myślę o przerzuceniu tego na osobę fizyczną, bo wtedy bez problemu ukryją mi dane WHOIS w OVH, w tej chwili mam na firmę. Co o tym sądzicie? Jakie możliwości stracę przepisując to na osobę fizyczną?

I mamy Ci teraz wypisywać książkę o zasadach utrzymania każdego rodzaju domeny osobno? :)

Skąd mamy wiedzieć o jakiej domenie piszesz?

PS. nie daj się zwieść, OVH dla globalnych nie ukrywa dosłownie wszystkich danych tylko poszczególne :)

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

Co do ukrywania danych, to nie słyszałem o różnicach.. po prostu private registration i masz ukryte.. nie wiem jak jest w OVH, ale nigdy nie słyszałem o rozdzieleniu, że "na firmę można, na osobę f. nie" czy odwrotnie...

Ja bym powiedział, że jedynie odpis VATu, ale na domenę to taki VAT, że śmiech na sali, także tak, jak poprzednicy pisali - na osobę fizyczną masz większy spokój, bardziej "na boku" to jest..

Mowa między innymi o takich różnicach:

- domeny .pl: osoba fizyczna dane ukryte, firmowa dane jawne

- domeny globalne: wszystko w zależności od rejestratora, albo może ukrywać dane dla prywatnego i firmowego lub tylko na prywatnego albo i wcale dla firmowego i prywatnego.

Więc jak pytający nie powie o jaką domenę chodzi to co mamy mu powiedzieć?

A tak na boku to kto wie... może w regulaminie danego rejestratora jest adnotacja o publikacji w whois?

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

Mowa o domenie .pl w zasadzie od dzisiaj to już dwóch. Wszystko w OVH na firmę. Ale będę musiał pomyśleć o tym, żeby to machnąć na osobę fizyczną w takim razie, tylko muszę zagadać z księgową jak to rozwiązać skoro faktury za grudzień już do niej poszły :/ Bo skoro nie ma z tego żadnego pożytku większego, to po co sobie problem robić.

• 2 tygodnie później...
Ja bym powiedział, że jedynie odpis VATu, ale na domenę to taki VAT, że śmiech na sali, także tak, jak poprzednicy pisali - na osobę fizyczną masz większy spokój, bardziej "na boku" to jest..

Jak masz kilka domen to nie problem, ale jak masz kilkadziesiat czy kilkaset to juz troche tego vatu sie zbiera...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności