Skocz do zawartości

Preferencje w wyborze koncowki

ebinx

Rekomendowane odpowiedzi

Czy z doswiadzczenia mozecie potwierdzic lub zaprzeczyc (watpliwej) teorii, ze prosciej jest wybic sie ze stronami podpietymi do domen TLD (np .com .biz .info), ccTLD (.pl) od tych stron podpietych do domen nizszych w hierarchi DNS mam konkretnie na mysli .org.pl

Pamietam dyskusje na temat trudnosci w pozycjonowaniu stron podpietych pod .info sprzed gdzies pewnie 2 lat. Wtedy posilkujac sie opiniami innych stronilem jak tylko moglem od kupownia .info

Dzisiaj uwazam, ze odstraszanie od kupna .info bylo celowe i zamierzone przez niektorych i to oni dzisiaj maja fajne domeny w .info a nie ja ;-)

Nigdy nie mialem niczego w .org, czy .org.pl. Jaka jest prawda niewiem, ale wiem ze faktycznie na moim biznesowym kawalku podlogi internetu- przy wyszukiwaniu po interesujacych mnie frazach, jest bardzo malo 'orgów'.

Czy jest trudniej isc do gory z .org.pl w stosunku do np. .pl czy nie?

Bash.org, bash.org.pl, ubuntuforums.org, to mówi samo za siebie. Nie ma różnicy, jeśli chodzi o wyszukiwarki.

Inna kwestia, że internauci mają swoje przyzwyczajenia, a to oni przyczyniają się do wzrostu atrakcyjności witryny (polecając ją sobie nawzajem), dlatego najbezpieczniej jest brać najbardziej znane znane końcówki (.com, .pl, com.pl). Inne mogą się kojarzyć zbyt egzotycznie. Ale oczywiście każda witryna ma swój charakter, dlatego jeśli kierujesz serwis użytkownikom obeznanym z Internetem, nie przeszkodzi im w żadnym przypadku domena .net, bo oni wiedzą do czego ona służy.

Dokładnie tak jak piszą poprzednicy ;) ... teraz adresu nie podam, bo mi uciekł (z pamięci) ale przeglądałem kiedyś statystyki, które jasno mówiły, że np. Polacy standardowo zakładają, że końcówką jest .pl skoro strona w języku polskim i na polski rynek ;)

A różnicy w pozycjonowaniu nie ma ... no chyba że zdobędziesz domenę zaufaną / najwyższego rzędu - .gov.pl, dla nich podobno Google ma większy margines błędu ... domeny specjalne(j troski) :P

Pozdrawiam ;)

name nieco dziwnie wygląda jak dla mnie, ale poza tym to raczej taka jak inne. Najłatwiej polscy użytkownicy zapamiętują pl. Jak jest costam.com, costam.org, costam.biz to i tak jakaś tam część użytkowników, chcąc wrócić do danego serwisu wpisze costam.pl, chyba że to byłby serwis związany z tematyką komputerową/internetową.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności