Skocz do zawartości

Spadek strony po zamieszaniu z przekierowaniem

AlienGirl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo proszę o pomoc, o radę. Jestem amatorem w pozycjonowaniu i nie wiem jak sobie radzić w poniższej sytuacji, a sprawa jest dla mnie ogromnie ważna. Z góry ogromne dzięki.

Niedawno pisałam, że mieliśmy zagwozdke z domeną

1. Mieliśmy domene .com/pl (domena .com i wersja językowa /pl a nie domena .com.pl ) i z PR2 i ładnie siedziała na topie w googlu dla swoich słów kluczowych (niszowe słowa, mala konkurencja)

2. Zmienili nam domene na .pl (w starej com/pl dali przekierowanie na nową)

3. Google szybko zaindeksował .pl i wywindował dość wysoko, zamieniając część wpisów .com/pl na .pl (czyli myśle że dotarło do niego, że zmieniamy domene)

3. Po tygodniu wróciliśmy na domenę .com/pl (już nie włączyli przekierowania z .pl na com/pl co myśle, że był duzy błąd)

4. Teraz domena .com/pl jest dużo niżej niż była przed zamianą i co dziwne google pozycjonuje wyżej zaledwie 3 podstrony, a strony głównej praktycznie nie widać ( a wcześniej była najwyżej). PR nadal 2

5. Podstrony z .pl nadal siedzą na tyłach w wyszukiwaniach googla (prowadząc donikąd - bo nie ma przekierowania)

I teraz zastanawiam się co robić. Czy google wywinduje .com/pl z powrotem na swoje wcześniejsze miejsca? Ile to potrwa? Staram się ją podlinkować, pisze presells z anchorami, ale jak na razie efektu brak. Ta cała zamiana strąciła nas z pozycji i tracimy klientów. Co mamy robić? A może utrata pozycji jest spowodowana innymi czynnikami?

Po pierwsze trzeba czekać.

Po drugie jakiego typu przekierowanie użyłeś.

Po trzecie podaj adres domen

Polskie wsparcie serwerowe i komputerowe - Outsourcing IT, instalacje smarthome i sieci komputerowe. Poznaj nasz Blog z nowinkami IT oraz najlepsze darmowe oprogramowanie RustDesk do zdalnego dostępu.

Jakie przekierowanie to nie wiem, ale domyślam się że było 301 (nie ja to robiłam, tylko firma która zajmuje się administracją strony). Ale tak jak pisałam, już nie ma żadnego przekierowania wróciliśmy na starą domenę.

Adres strony to https://www.eujuicers.com/pl (chwilowo był zmieniony na https://www.eujuicers.pl/pl ale wróciliśmy na .com/pl). Reszta historii opisana w poście wyżej.

Nie wiesz ile mniej więcej musimy czekać? Czy to kwesta dni/tygodni/miesięcy? Bo sam rozumiesz w biznesie takie obsuwki są niezbyt przyjemne w skutkach.

Troche sie zamotalem w czytaniu (grypa, ale chyba nie ptasia ani zadna inna) ale robiac redirect 301 i zdejmujac go robi sie duza szkode niestety. Mialem kiedys taki przypadek, ze zrobilem 301, pozniej sie cos stalo z serwer (nie cos tylko jak zwykle turkom sie nudzilo) i sie redirect wylaczyl, stalo sie tak jak opisalas. Probuje sobie przypomniec co bylo dalej ale jak pamietam czekalem dobre 3 miesiace na powrot indexu. Pozycja to index, pozycja dalej jest ale dopuki nie ma indexu nie ma pozycji niestety.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Ale czy na pewno dobrze się rozumiemy. To nie jest tak, że na stałe przeszliśmy na inną domenę i starą przekierowaliśmy na nową i nagle to przekierowanie się rozwaliło. W naszym przypadku najpierw przeszliśmy na nową domenę (przekierowanie ze starej ON), a później wróciliśmy na starą domenę (tyle że już nie włączyli nam powrotnego przekierowania z nowej na stara). I wszystko się rozlazło:(

Efekt jest taki, że mimo że PR jest 2 to tylko trzy z naszych podstron walczą o podium w googlu, a reszty nawet nie można znaleźć (łącznie z główną). Podczas gdy wcześniej przed tą cała fatalną sprawą nasza strona główna razem z całym zestawem podstron ładnie trzymała się na pierwszych miejscach.

I teraz już nie wiem co zrobić - czy wrócą na swoje miejsce, czy znowu przejść na nową domenę (takie latanie z jednej na drugą)? Zależy nam na czasie a mnie już rozwala ta cała sytuacja:/

Dziękuję, bardzo dziękuję:) No wiec czekamy z zaciśniętymi zębami, a w międzyczasie korzystamy z adwordsów, które radzą sobie całkiem nieźle. Co do adsense to jestem sceptycznie nastawiona bo ja jako klient nigdy nie klikam w tego typu reklamy i jakoś mam wrażenie, że inni również nie zwracają na nie uwagi (mogę się mylić, poczytam zresztą na ten temat).

Czyli mam rozumieć że z czasem wszystkie podstrony wrócą na swoje dawne pozycje? Orientujecie się ile mniej więcej to może potrwać - raczej miesiąc/tydzień?

Trzeba się zdecydować gdzie prowadzi przekierowanie, Myślę że G. zaczeło przekierowywać wartości na nową domenę a nagle jakaś przerwa w przekierowaniu która mogła zamieszać w wartościach domen.

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności