Skocz do zawartości

SeoPartner.PL

jez

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 281
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

potrzebna jest mala zmiana w regulaminie : system powinien poinformowac uzytkownika ze ma mozliwosc wejscia na serwer i ze wykorzystuje serwery uzytkownikow jako bramki proxy a uzytkownik powinien na to wyrazic zgode.

Bo obecnie robienie sobie bramki proxy z serwerow uzytkownikow bez ich wiedzy raczej jest niezgodne z prawem

Cuda w google też sie zdarzają

A ja widzę że za takie same ilości punktów są bardzo różne ilości pobrań. Jak by wartość pobrania się stale zmieniała. Sprawia to trudność w dobrania odpowiedniej mocy do anchorów. Kiedy to się ustali na w miarę równym lub przewidywalnym poziomie? A może jakieś wskazówki jak sobie z tym poradzić na tym etapie "rozkręcania" systemu.

Pozdrawiam

Rob

Mich@ł - dzięki za info, już szukam. Tyle się tutaj dzieje :) coraz trudniej nadążyć B)

RobRob

Ciekawe czemu taką ewentualność jeż sobie zostawił?
Daruj sobie teorie spiskowe :) Każdy raczej wie do czego ta bramka proxy jest wykorzystywana [site i pozycje] :)

Mnie ciekawi przede wszystkim w jaki sposób jest wykorzystywana. Ew czy bedzie możliwość wyłaczenia tych opcji (osobiście wolałbym abym sam decydował o tym do czego wykorzystuje swoje IPki)?

Dodatkowo jest sprawdzanie pozycji a w SeoPartnerze nie widzę nigdzie monitorungu czyli rozumiem że jeszcze go nie ma :>?

robrob, kilka postów wyżej jest odpowiedź na Twoje pytanie :P Zadałem takie same i jeż dość sporo się na ten temat rozpisał :)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Witajcie,

Mich@ł, faktycznie, co za głupia literówka, omyłkowy punkt w regulamie :) (skopiowany wprost z SD) został juz skorygowany i obowiązuje wszystkich nowych Użytkowników zarejestrowanych od daty wprowadzenia zmian (ze względu na konieczność ponownej akceptacji, nie rozciąga się na Użytkowników już zarejetrowanych). Historia zmian Regulaminu dostępna jest (i zawsze będzie) w dziale "Regulamin".

Dzięki za poruszenie tematu proxy.

W chwili obecnej żaden skrypt w SeoPartnerze nie został ani razu użyty jako Proxy. Funkcja site(), pozycja() nie zostały ani razu wykorzystane. Nie używamy w ogóle funkcji eval() (ani w SP, ani w SD) i nie taka funkcja w ogóle nie widnieje. Innymi słowy, kwestia proxy w chwili obecnej w ogóle nie dotyczy systemu SeoPartner.

Całość zapytań dla obu systemów obsługiwana jest przez Presell Pages SeoDopalacza (śmieszna ilość ok. 1-5 zapytań dziennie/strona) zgodnie i z Regulaminem i Manualem SeoDopalacza, stąd Ptaq, nie jest prawdą, że o tym nie informowaliśmy, od początku systemu jest na ten temat cały podpunkt 2.5 gdzie szczegółowo opisaliśmy ten fakt. Zaznaczam, że jest to śmiesznie mały rząd wielkości ok. 1-3-5 zapytań dziennie, czyli dla porównania 50 razy mniej, niż może wygenerować katalog Qlweb. Zaplecze SD natomiast nie wykonuje żadnych zapytań, w ogóle nie ma takiego modułu.

Na przyszłość, gdyby moc obliczeniowa okazała się niewystarczająca, funkcje site (wkrótce także webarchive, natomiast rezygnujemy z PR) są wpięte w SeoPartnera, co traktujemy jako wyjście awaryjne, gdyby Precle okazały się niewystarczające. Na chwilę obecną, zapytania przez skrypty SeoPartnera nie są wykonywane, JEDNAK:

Ponieważ, jak widzę, skrypt stworzony wyłącznie z myślą o wydajności systemu, budzi obawy (co trudno mi zrozumieć, ale przyjmuję do wiadomości), z poziomu panelu SeoPartnera wprowadziliśmy ikonkę, która umożliwia wyłączenie stosowania strony do obliczeń i jako bramkę (przypominam: w chwili obecnej nie wysyłamy zapytań przez SeoPartnera). Blokada dla stron jest domyślnie wyłączona. Po kliknięciu, strona nie otrzyma od systemu żadnego zapytania do Google, Webarchive. Strony które zastosują tą blokadę, otrzymują -20% do punktów, ponieważ wnoszą mniej do systemu. I problem rozwiązany, teraz musisz Mich@ł podjąć indywidualną decyzję, czy kilka zapytań dziennie warte jest dla Ciebie 20% punktów, czy też nie. :-)

Screenshot, jak wyłączać proxy w SeoPartnerze, które i tak nie jest wykorzystywane:

proxyseopartner.jpg

Analogiczne zmiany wprowadzamy w SeoDopalaczu, tam też wprowadziliśmy ikonkę, której ustawienie powoduje że zapytania nie są wysyłane do Google.

Screenshot, jak wyłączać proxy w SeoDopalaczu:

proxyseodopalacz.jpg

Informacja na temat decentralizacji i delegacji obliczeń na stopki widnieje w Manualu SeoDopalacza od ponad półtorej roku (1.1. Główne cechy systemu, 2.5. Specyfikcja), czyli od startu systemu, informacja na ten temat widnieje w sloganie SeoDopalacza na stronie głównej, którego nie da się nie zauważyć. W wypadku SeoPartnera, informacja widnieje od tygodnia (1.1), czyli również od startu systemu. Aby być już w 200% ok, informacja została także umieszczona w widocznym miejscu w SeoPartnerze dziale "pobierz system", wraz z instrukcją z "obrazkami" jak wyłączyć tych parę zapytań dziennie, a także uwypukliłem w postaci dodatkowego punktu w Manualu (techniczna Specyfikacja skryptu), gdzie informacja o proxy została wyszczególniona pogrubioną czcionką. :-)

Atak, przyznam, udał Wam się :-), niestety siedzieliśmy pół dnia nad proxy, zamiast zamknąć w tym czasie dużo ważniejszą kwestię punktacji, do której włączamy Yahoo Linkdomain i Webarchive. :-(

Dziękuję kolejnym Użytkownikom za rejestrację i korzystanie z systemów :-) i życzę owocnej pracy z SeoPartnerem!

(pobrania) Moje pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.

Miło :-)

Daruj sobie teorie spiskowe

Dokładnie :-)

Pozdrawiam, J.

Edit: Omyłkowo wstawiony 2x ten sam obrazek.

Całość zapytań dla obu systemów obsługiwana jest przez Presell Pages SeoDopalacza (śmieszna ilość ok. 1-5 zapytań dziennie/strona) zgodnie i z Regulaminem i Manualem SeoDopalacza, stąd Ptaq, nie jest prawdą, że o tym nie informowaliśmy, od początku systemu jest na ten temat cały podpunkt 2.5 gdzie szczegółowo opisaliśmy ten fakt.

Ale uważam, że to nie jest temat o seodopalaczu - nie uważam, bym musiał znać regulaminy wszystkich Twoich innych projektów i ew. domyślać się która jego część jest też w seopartnerze wykorzystywana.

Jak dla mnie system ucierpiał bo widać, że dopiero po tym jak userzy coś znajdą to się o tym pisze, daje możliwość wyłączania itp.

I tekst:

Dzięki za poruszenie tematu proxy.

Trochę tu nie pasuję, bo tu można śmiało zapytać, czemu to MY użytkownicy mamy go poruszać a nie został on na samym początku naświetlony.

I ew. do czego jeszcze służy? Bo może jeszcze coś powinniśmy wiedzieć lub gdzieś czegoś szukać by potem było "Dzięki za poruszenie tematu dotyczącego...".

I zamiast myśleć nad dodawaniem kolejnych stron, myślę czy by się nie wycofać i poczekać, aż ew. inne kwiatki zostaną znalezione.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

teraz musisz Mich@ł podjąć indywidualną decyzję, czy kilka zapytań dziennie warte jest dla Ciebie 20% punktów, czy też nie. :-)

Wszystko zależy od tego ile to będzie tych "kilka" zapytań ponieważ jeżeli w przyszłości będą to bardzo duże ilości to myślę że warto będzie wyłączyć proxy [między innymi z uwagi na prywatne zastosowanie IPków do podobnych celów] :)

Nie używamy w ogóle funkcji eval() (ani w SP, ani w SD) i nie taka funkcja w ogóle nie widnieje.
Chyba będę musiał poczytać manual na php.net ponieważ ciągle ta funkcja przewija się na PiO a nawet o niej wcześniej nie słyszałem i nie wiem za co ma odpowiadać :)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Ale uważam, że to nie jest temat o seodopalaczu - nie uważam, bym musiał znać regulaminy wszystkich Twoich innych projektów (...)

Tak jak Ci powiedziałem, wpięcie strony w SeoPartnera nie jest związane z jakimkolwiek zapytaniem do Google lub z jakimkolwiek zapytaniem via proxy, ani przez cały tygodniowy czas funkcjonowania systemu. Jeżeli jesteś w stanie (np. analizując swoje logi serwera) wskazać choć jedno zapytanie które zostało wykonane (a żadne nie zostało), zwrócę Ci honor. Dla rozwiązania wątpliwości, nie możesz. :-)

Maksymalnym plusem jaki jesteśmy w stanie zapewnić, to możliwość oznaczenia Użytkownikom, że nie życzą sobie zapytań (mimo że nie były wykonywane) i stosowanie się do tej prośby. :-)

Pozdrawiam, J.

Tak jak Ci powiedziałem, wpięcie strony w SeoPartnera nie jest związane z jakimkolwiek zapytaniem do Google lub z jakimkolwiek zapytaniem via proxy, ani przez cały tygodniowy czas funkcjonowania systemu. Jeżeli jesteś w stanie (np. analizując swoje logi serwera) wskazać choć jedno zapytanie które zostało wykonane (a żadne nie zostało), zwrócę Ci honor. Dla rozwiązania wątpliwości, nie możesz. :-)

jez powiem tak chyba troche przesadzasz i odwijasz kota ogonem

wg mnie nei chodzi ze nie zwrócono zapytania, ale ze w ogóle taka mozliwosc była bez pytania użytkowników o to i jak sie okazuje w drugim twoim projekcie jest to również możliwe

użytkownik powinien wiedzieć iz oprócz ze wyswietlam linki innych moje IPiki wykorzystywane są do czegoś innego

ja nie znam sie az tak bardzo na kodzie aby sprawdzać go czy jest wszystko OK i ufam,że jeśli coś instaluje działa tak jak podane - czyli służy tylko do wyświetlania linków na moich stronach jeśli wchodzę w projekt danego SWL a nie sprawdzania pozycji i diabli jeszcze wiedzą czego

mam być szczery szkoda że taka sytuacja powstała i sam myślę co dalej i z drugiej strony zastanawia mnie jak wygląda sytuacja z innymi SWL będącymi na rynku

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

Dając możliwość samoaktualizacji skryptowi, dajemy mu praktycznie nieograniczone możliwości. Taki botnet może być użyty do sprawdzania site, ale także wysyłania spamu czy ddosowania e-weblinka :D . Wystarczy zaktualizować skrypty, narobić złych rzeczy i za parę minut ponownie zaktualizować skrypty do poprzedniej wersji, żeby nie było po niczym śladu (no prawie...).

Chyba będę musiał poczytać manual na php.net ponieważ ciągle ta funkcja przewija się na PiO a nawet o niej wcześniej nie słyszałem i nie wiem za co ma odpowiadać

Eval odpowiada za możliwość wykonania dowolnego kodu php. Mówienie o jej braku w skrypcie jest w tym wypadku bezsensowne, ponieważ żeby wykonać dowolny kod wystarczy odpowiednio "zaktualizować" skrypt.

Tu nie chodzi tylko o kwestię zaufania do właścicieli systemu. Mając możliwość aktualizacji skryptów z zewnątrz system może stać się celem ataku i zostać użyty w jakiś zły sposób. Możliwość panowania nad 4000+ IP może wielu kusić...

jez: może lepiej dać możliwość wyboru użytkownikom czy chcą, aby skrypt się sam aktualizował (np. tak, jak to jest w seomatiku)?

Eval odpowiada za możliwość wykonania dowolnego kodu php. Mówienie o jej braku w skrypcie jest w tym wypadku bezsensowne, ponieważ żeby wykonać dowolny kod wystarczy odpowiednio "zaktualizować" skrypt.

a ta funkcja standardowo jest zablokowana ?

czy działa ona na zasadzie jak system() , exec() (nie wiem czy dobrze napisałem)

sygnaturka.png

Semi - Przykłady które podałeś, są sprzeczne z prawem :-), w prosty sposób można udowodnić ich stosowanie. Trzeba byłoby być niezwykłym szaleńcem, żeby popełnić przestępstwo przy 5.000 świadkach (i nieuczciwą osobą, żeby popełnić przestępstwo w ogóle).

jez: może lepiej dać możliwość wyboru użytkownikom czy chcą, aby skrypt się sam aktualizował

Jest to bardzo dobry pomysł!

Pozdrawiam, J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności