Skocz do zawartości

Pozycjonowanie strony, a intro w html

Ferrari

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Na początek proszę o wyrozumiałość - pozycjonowaniem zajmuję się od niedawna. Niestety szukam odpowiedzi od kilku dni, ale nie mogąc znaleźć klarownej informacji postanowiłem napisać tutaj.

Strona, którą pozycjonuję nie zawiera w ogóle elementów Flash. Jedynie xhtml/css + troszkę php. Strona główna serwisu to index.html i znajduje się na niej banner (grafika jpg) oraz jedyny link "wejście", który prowadzi do strony "index2.php". Na niej znajduje się menu, linki do poszczególnych podstron oraz treść.

Na mój gust powinienem linkować do podstrony www.domena.pl/index2.php, ale np. przy dodawaniu do katalogów zdarza się, że wymagane jest podanie linka jedynie w postaci domeny czyli, np. domena.pl. Tutaj moja obawa, że w takiej sytuacji Google będzie przede wszystkim indeksował stronę domena.pl/index.html - czyli tą, na której jest tylko intro i zero contentu. Czy mam rację?

Będę wdzięczny za odniesienie do tego tematu i informację czy moje przemyślenia są trafne.

PS: Niestety klientowi bardzo zależało na tym intro, więc opcja wyrzucenia intra ze strony nie wchodzi w grę.

Jedyne co mi wpadło do głowy to intro postawić na subdomenie np intro.domena.pl a pozaycjonowac domena.pl wtedy gdy pozycjonujemy podajemy domena.pl a gdy dajemy komuś link to intro.domena.pl.

Po co ludziom te intro do stron tylko problem z tym ja osobiście tego nie lubię.

Asenizacja - wywóz szamba Szczecin

robie w erotyce gdzie strony wejsciowe maja ostrzezenie przed zawartoscia dozwolona dla pelnoletnich i powiem ze to wcale nie jest przeszkoda

jezeli slow kluczowych przyjkladanych na glowna jest malo to wystarczy title + slowo w urlu (+ odmiana w description)

jak brakuje tobie miejsca lub masz ograniczony budget to kilka linijek tekstu na frazy bardzo pomoze

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Zostało udowodnione w badaniach że strona intro generuje bardzo dużo odrzuconych odwiedzających. Odwiedzający wchodzi widzi tylko grafikę i wychodzi, nie zgłębiając się dalej. Szczególnie że widzi brak jakiejkolwiek treści na stronie.

Spróbuj go przekonać do rezygnacji ze strony intro. Pokaż mu statystyki, że np. ileś procent ludzi opuszcza stronę zaraz po wejściu na główną stronę, wytłumacz mu że teraz ten procent mógłby czytać chociaż początek oferty zamiast oglądać tylko baner i opuszczać stronę.

Oczywiście jeśli to go nie przekona to nic nie poradzisz, musisz zaproponować inne wyjście. Zaproponuj coś takiego, że zostawiacie intro i zostawiacie przycisk wejście, ale na dole strony dorabiacie menu. Oprócz menu wprowadzacie jakiś tekst z ofertą związany ze słowami kluczowymi.

Trzecie rozwiązanie na klienta upartego do granic możliwości, robisz title, description ,keywords + zmieniasz to intro na flash-a nawet jeśli jest to tylko jeden statyczny obrazek, nie ma to znaczenia. Umieszczasz treść strony w div-ie który wyświetli się po wyłączeniu flash-a i do tego diva dajesz zwykłą tekstową stronę, z treścią i z menu. Podpada to pod lekki cloaking, ale jeśli treści będą zgodne z tematyką strony to wszystko będzie w porządku, w końcu umożliwiasz jej indeksację i ułatwiasz drogę robotowi.

Jeżeli pozycjonujesz wiele słów, to możesz przypisać je do konkretnych podstron, które pod nie zoptymalizujesz, a jakieś trudniejsze do strony głównej, jak już wypozycjonujesz te słowa które są przypisane do podstron to wtedy będzie łatwiej ci przekonać klienta do rezygnacji z intra szczególnie, że będzie widział rezultaty Twojej pracy.

Podaj na prv, adres i słowa, może pomogę Ci więcej.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Jedyne co mi wpadło do głowy to intro postawić na subdomenie np intro.domena.pl a pozaycjonowac domena.pl wtedy gdy pozycjonujemy podajemy domena.pl a gdy dajemy komuś link to intro.domena.pl.

Po co ludziom te intro do stron tylko problem z tym ja osobiście tego nie lubię.

Też tego nie lubię, ale właścicielowi strony bardzo zależało na takim rozwiązaniu.

jezeli slow kluczowych przyjkladanych na glowna jest malo to wystarczy title + slowo w urlu (+ odmiana w description)

Właśnie tak robię - linkuję do tej strony od jakichś 10 dni (na razie tylko katalogi), więc pewnie jeszcze za wcześnie na pierwsze rezultaty. Słów kluczowych faktycznie jest niewiele, bo są to tylko dwie frazy. Postanowiłem zapytać na forum, ponieważ lepiej wcześniej zapobiec ewentualnym problemom wynikającym z mojego niedoświadczenia.

Oczywiście jeśli to go nie przekona to nic nie poradzisz, musisz zaproponować inne wyjście. Zaproponuj coś takiego, że zostawiacie intro i zostawiacie przycisk wejście, ale na dole strony dorabiacie menu. Oprócz menu wprowadzacie jakiś tekst z ofertą związany ze słowami kluczowymi.

Porozmawiam z klientem i spróbuję przeforsować to rozwiązanie. W ostateczności mogę się pokusić o Twoje trzecie rozwiązanie - trochę brutalne ale pewnie skuteczne. Wysyłam Ci na priv adres stronki oraz słowa kluczowe.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę pisać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności