Skocz do zawartości

Strona firmowa, blog, słowa kluczowe.

aboo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest to mój pierwszy post na jakimkolwiek forum dotyczącym optymalizacji oraz pozycjonowania, pomimo tego, że czytam was od ponad roku. Przez ostatnie kilka miesięcy starałem się "zrozumieć" zasadę działania "robotów" google, jednak chyba nie do końca mi się to udało. Sytuacja wygląda następująco, kilka miesięcy temu wystartowałem z własną firmą informatyczną świadczącą usługi z zakresu projektowania / instalacji / konfiguracji sieci oraz systemów komputerowych. Zależy mi na tym, żeby w perspektywie 3-4 miesięcy zacząć pozyskiwać pierwszych klientów za pośrednictwem internetu. To oznacza konieczność pozycjonowania - dobrego pozycjonowania, na którym nie znam się najlepiej. Jednak na podstawie analizy stron konkurencji oraz podpowiadaczki od Google Adwords, znalazłem słowa kluczowe na które chciałbym pozycjonować stronę. Lista poniżej ( w prawej kolumnie liczba zapytań w miesiącu na dane słowo kluczowe - tak podpowiada adwords ??? )

opieka informatyczna firm 30

obsługa informatyczna 18100

sieci komputerowe 40500

opieka informatyczna 8100

usługi informatyczne 40500

outsourcing IT 14 800

firmy komputerowe 5400

firma informatyczna 8100

firma komputerowa 4400

instalacja sieci komputerowych 60

pogotowie komputerowe 27100

outsoucing informatyczny 2900

sieci bezprzewodowe 8100

sieci komputerowe 40500

oprogramowanie dla firm 14800

obsługa informatyczna firm 6600

usługi IT 2900

rozwiązania informatyczne 720

systemy informatyczne 27100

firmy informatyczne 6500

usługi komputerowe 6600

administracja sieci 1300

doradztwo informatyczne 1300

kompleksowa obsługa informatyczna 50

polityka bezpieczeństwa 9900

Zależy mi na tym, żeby ugryźć kawałeczek torciku, czyli mieć powyżej 50-100 wejść na stronę przez powyższe słowa kluczowe.

Teraz coś o stronie:

Adres: www.aboo.pl

- Joomla

- Proste inki działają przy pomocy pluginu sh404SEF

- Większość contetntu została przygotowana przeze mnie

- Troszkę jeszcze straszy wyglądem i jest kilka błędów 404, które chcemy do końca tygodnia naprawić.

- Podłączony analytics

- Dodaliśmy ją do około 50 katalogów firm, wszędzie dokładny opis, gdzie się dało mapka, logo itd...

Dodatkowo uruchomiliśmy ( kilka dni temu ) bloga w subdomenie pod adresem: blog.aboo.pl, który w zeszłym tygodni, dzięki poczytnym tematom i reklamie ( stopka ) na dwóch forach internetowych dla specjalistów IT odwiedziło do tej pory prawie 350 osób.

Teraz pytania:

1. Jak ustawić keywordsy na stronie głównej i podstronach, tak aby było jak najwięcej wejść.

2. Czy spersonalizowane keywordsy na każdej podstronie dają większą" moc " stronie?

3. Czy te słowa są " ciężkie " do wypozycjonowania?

4. Mogę przeznaczyć na chwilę obecną maksymalnie około 400zł miesięcznie na reklamę w adwordsach. Poczekać ze startem kampanii ( zgromadzić większe środki ) czy uruchomić ją tak szybko jak się da?

5. Czy w okresie 3 miesięcy jest szansa na pojawienie się w top10 na wybrane przeze mnie frazy?

6. Ostatnie pytanie, czy te słowa kluczowe są dobrze wybrane?

Tak jak napisałem na początku, to jest mój pierwszy post dlatego proszę o "łagodne" potraktowanie świeżaka na forum :P

Pozdrawiam,

Jarek Prochal

Luksusowe apartamenty pod Krakowem - Ulica Srebrna

Dodanie słowa Kraków do keywordsów podstrony nic nie da. Musisz zoptymalizować pod tym kątem treść strony i odpowiednio ją linkować.

Poczytaj przyklejone tematy dla początkujących, tam można się dużo nauczyć. A keywordsy są praktycznie ignorowane przez Google.

W takim razie będę starał się wcisnąć słowo Kraków. Spędziłem wczoraj prawie 10 godzin na forum i doszedłem do wniosku, że bez zaplecza będzie ciężko.

Zamówiłem serwer dedykowany, skonfigurowałem pod obsługę zaplecza - działa, czyli można odpalać joomlę, wordpress'a, katalogi itd...

Kupiłem pierwsze 3 domenki:

outsourcing-it-krakow.pl

pogotowie-komputerowe-krakow.pl

siec-lan.pl

uslugi-informatyczne-krakow.pl

i chciałbym przystąpić do dalszych zakupów, tylko nie jestem pewien czy nazwy domen powinny zawierać słowa kluczowe, na które się chcę pozycjonować, czy budować sobie jakieś uniwersalne zaplecze?

Takie mam słowa:

obsługa informatyczna, sieci komputerowe, opieka informatyczna, usługi informatyczne, outsourcing IT, firmy

komputerowe, opieka informatyczna, firma informatyczna, instalacja sieci komputerowych, outsourcing informatyczny,

sieci bezprzewodowe, oprogramowanie dla firm, obsługa informatyczna firm, usługi IT, rozwiązania informatyczne

kraków, zielonki, małopolska

Czy znacie jakieś open sourcowe narzędzie do zarządzania zapleczem ? :(

Czyli sugerujesz krótkie domeny do zaplecza. Dobrze, że zadałem pytanie przed większymi zakupami. To ma być zaplecze pod jedną stronę firmową, dla której chciałbym wypozycjonować 5-15 słów kluczowych.

25 stron pod zaplecze wystarczy do tego?

Czyli sugerujesz krótkie domeny do zaplecza. Dobrze, że zadałem pytanie przed większymi zakupami. To ma być zaplecze pod jedną stronę firmową, dla której chciałbym wypozycjonować 5-15 słów kluczowych.

25 stron pod zaplecze wystarczy do tego?

Spokojnie nie szalej:D Na poczatek wystarczy 10 stron z dobrą treścią:)

Tak chyba zrobię, mam już 10 domen i nie będę na razie niczego więcej kupował. Zadbam przede wszystkim o jakość wpisów. Jak to podzielić sensownie?

5xwordpress ( blogi tematyczne )

2xjoomla ( ? )

1xkatalog ( ? )

2xNaLepszeCzasy

Jak powinien wyglądać plan działania np. dla blogów:

1. Instalacja skrytpów

2. Instalacja templatek

3. Optymalizacja skryptu pod SEO

4. Wrzucenie contentu

5. Katalogowanie ( 10 wpisów dziennie dla każdego bloga ) ?

6. Precle ?

Ważne jest, żeby te 10 stronek było mocnych.

Jeśli wrzucisz 25 stronek na serwerze, lekko podlinkujesz byleby się zaindeksowało to zbyt dużo nie osiągniesz.

500k wyników w Google z średnią konkurencją przejechałem 1 zapleczówką, która miała 5 podstron - tak więc, można.

Poczytaj jak robić dobre zaplecze, ja jakoś nie jestem przekonany do takich wielkich systemów jak joomla - po co?

Zwykłe strony w HTML też są bardzo dobre. Postaw sobie na początek 5 stron tematycznych i 5 spamów pod SWL, żeby potem podlinkować wpisy.

Zamów również kilkanaście stron pod Statlinka i Linkme Elite, aby zdobyć stałe linki z tych systemów dla strony głównej i mocniejszego zaplecza.

Kiedyś myślałem, że to linkowanie użytkowników do Twoich stron to mit, jednak gdy napisałem kilka ciekawych artów tak się właśnie działo.

Czasami ludzie mówią mi 5 stron po 10 podstron (1.000 znaków), jednak gdy tworzę zaplecze tematyczne nie zawsze mogę napisać te x podstron, bo temat wyczerpię już na 7 podstronach pisząc po 2k znaków. Ja nie trzymałbym się żadnych schematów.

Jeśli stawiasz bloga to:

- instalujesz go,

- instalujesz skórkę,

- zmieniasz potrzebne rzeczy, miejsce na reklamę,

- optymalizujesz WP, wgrywasz wtyczki (AOISP i Sitemap to standard),

- tworzysz kategorie, wrzucasz wpisy, tagujesz je,

- zdobywasz stałe linki (katalogi, swl, zaplecze).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności