Skocz do zawartości

zostać grafikiem

McAhis

Rekomendowane odpowiedzi

witam i proszę o radę - chciałbym zająć się grafiką komputerową. Niestety nie znam kompletnie żadnych profesjonalnych programów (ale szybko się uczę). Mam za to spore zdolności plastyczne i czuję, że grafika to jest to, co mnie pociąga. Wcześniej nie miałem czasu, żeby zająć się tym poważniej, ale teraz nadszedł taki okres :P czy to wszystko jest do wyuczenia się? co jest ważniejsze? to że ktoś zna programy graficzne, a nie ma zdolności plastycznych czy na odwrót? z góry dzięki wielkie za pomocne posty!

Program da się wyuczyć a do tworzenia jest potrzebny gust i trochę kreatywności.

Powiem tak ... dużo ćwiczeń praktycznych (poświęć na to jakiś rok), poczytaj o typografii (jeśli chodzi o grafikę reklamową i na potrzeby internetu) a coś z tego będzie. Nie ma co pokazywać światu pierwszych prac ... przeglądaj prace najlepszych i szukaj swojego stylu ...

multikonto, recydywa

Photoshop - tego każda szanująca się firma będzie chciała od Ciebie!

Jak wspomniał kolega powyżej - nie łam się, grafika to sztuka i nie zawsze musi wyjść dobrze - zwlaszcza na początku :(

Jeśli jak wspomniałeś masz umysł plastyczny i jesteś kreatywny, a przy tym się szybko uczysz to zobacz jak mistrzowie walczą z grafiką i zamieszczają na digart.pl czy deviantart.com :-)

Co do nauki - szukaj tutoriali i ważne - zanim zaczniesz się uczyć - naucz się obsługi photoshopa - każda wersja wnosi coś nowego wiec się nie nastawiaj wizualnie że w poprzedniej wersji coś było tu i tu i tego teraz tu nie ma ;)

..:: Strony WWW ::....:: Nowe technologie ::....:: Hurtownie ::....:: Reszte znajdziesz w google.pl ::..

dzięki ogromne, photoshopa już powoli ogarniam, a digarta śledzę na bieżąco. Myślę, że coś z tego będzie :)

Uwierz, że jesli kochasz to co robisz, to na pewno coś z tego będzie B)

Powodzenia!

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

digarta śledzę na bieżąco

Akurat digarta nie uznałbym za jakiś wyznacznik... Nie wszystkie prace, które są szeroko tam rozreklamowane, etc. są najwyższych lotów... Jednakże warto pamiętać, iż jest to zależne od gustu danej osoby (a o tym się podobno nie dyskutuje) :)

Spółki | Prawo | Sąd

• 2 tygodnie później...
czy to wszystko jest do wyuczenia się? co jest ważniejsze?

Jak najbardziej tak, ale jeśli chcesz potraktować to zajęcie bardzo poważnie, musisz się skupić na nim maksymalnie, rezygnując z innych zajęć lub ograniczając je do minimum. Dobry grafik nie jest dobrym webmasterem. Jak będziesz próbował jednocześnie ogarniać grafikę, html, csss, php, cms'y itd. to we wszystkim będziesz jedynie średni.

Pamiętaj, że grafika to nie tylko znajomość programów graficznych. Photoshop to tylko narzędzie, bardzo potężne narzędzie właściwie. Ale sam program projektu graficznego nie zrobi. Ty dobierasz kolory, Ty tworzysz kształty, decydujesz o wykorzystaniu zdjęć, czcionek itd. Do tego potrzebny jest Ci tzw. zmysł artystyczny, poczucie estety, ale to nie wszystko. Przede wszystkim nieustannie musisz się starać podglądać najlepszych, być na bieżąco z trendami webdesignu, a jak chcesz być na prawdę dobry - wyprzedzać te trendy, traktować je tylko jako inspirację do czegoś jeszcze lepszego.

Chyba o niczym nie zapomniałem...

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

witam i proszę o radę - chciałbym zająć się grafiką komputerową. Niestety nie znam kompletnie żadnych profesjonalnych programów (ale szybko się uczę). Mam za to spore zdolności plastyczne i czuję, że grafika to jest to, co mnie pociąga. Wcześniej nie miałem czasu, żeby zająć się tym poważniej, ale teraz nadszedł taki okres :) czy to wszystko jest do wyuczenia się? co jest ważniejsze? to że ktoś zna programy graficzne, a nie ma zdolności plastycznych czy na odwrót? z góry dzięki wielkie za pomocne posty!

Nie zapomnij o tablecie, gdzieś na allegro widziałem że był wystawiony Photoshop CS4 z Tabletem jakimś tam...Cena jedyne 3500 zł :)

• 2 tygodnie później...

Jeśli mogę coś dodać od siebie, to grafika komputerowa, czy też grafika reklamowa, to bardzo obszerna dziedzina wiedzy, a przede wszystkim umiejętności. Ludzie poświęcają lata na to żeby być w tym dobrzy. Dobrzy graficy, z którymi miałem do czynienia, zwykle mieli ukończone uczelnie artystyczne, związane z plastyką, ewentualnie architekturą. Ale oczywiście nie jest to warunek konieczny.

Trzeba pamiętać o tym, że programy graficzne to tylko (albo aż) narzędzia do pracy. Tak jak malarz tworzy obraz na płótnie, tak grafik może wykreować obraz (projekt, layout) na monitorze komputera. Zatem raz w grę wchodzi umiejętność obsługi, którą można nabyć poprzez odpowiedni trening. Tego może nauczyć się każdy, kto tak naprawdę chce to robić. Kwestia cierpliwości, wytrwałości i woli do pracy. A dwa to iskra boża, czyli chociaż odrobina wrażliwości artystycznej, która może zostać wykorzystana w pracy nad projektem graficznym.

Co do programów graficznych to - jeśli można - sugeruję najpierw zapoznać się z pojęciami - co to jest grafika rastrowa (bitmapowa), a co to jest grafika wektorowa.

Adobe Photoshop jest programem przeznaczonym przede wszystkim do pracy z grafiką rastrową, czyli najkrócej mówiąc jest bardzo dobry do pracy ze zdjęciami, do obróbki zdjęć. W przypadku prac dotyczących grafiki wykorzystywanej w Internecie, faktycznie najczęściej mamy do czynienia ze zdjęciami, czy obrazkami, których wymiary ocenia się wg pikseli. I dlatego być może do prac związanych z projektowaniem stron internetowych, e-sklepów, e-mailigów itp. itd., w zupełności wystarczy. Chociaż projekt strony www lepiej składać jest w innych programach.

Niemniej istnieją inne programy, które służą do pracy głównie z grafiką wektorową. Np. Adobe Illustrator. Bo poza Internetem :) istnieje jeszcze cała gama możliwości wykorzystania grafiki :D jak reklama prasowa, billboardy, ulotki, plakaty, katalogi itp.

Do projektowania, łamania, składu, a także przygotowywania materiałów do druku bardzo dobry jest Adobe InDesign.

Pracując w agencji reklamowej graficy zwykle przygotowują zdjęcia na Photoshopie, a projekty tworzą - w zależności od potrzeb i preferencji - na Illustratorze lub InDesigne. I tyle.

Jest jeszcze słynny Corel Draw, na który profesjonalni graficy patrzą z lekką pogardą. Ale jeśli ktoś zna dobrze ten program, to można prawie że cuda na nim robić. I używany jest dosyć często, nawet w niektórych drukarniach. Jest dosyć prosty w obsłudze i stąd jego wielka popularność. Można np. w Corelu ze zdjęć obrobionych w Photoshopie poskładać coś sensownego i wyeksportować do pliku z dowolnym (albo prawie że dowolnym) rozszerzeniem.

Absolutnie szkoda czasu na gimpa. Lepiej poświęcić ten czas na Photoshopa.

I faktycznie jest cała masa forów internetowych dot. grafiki. Wystarczy wrzucić w Wielkiego Brata G hasło i tyle.

PS

Nie chcę zniechęcać, tylko trzeba sobie zdawać sprawę, że jak każda dziedzina wiedzy, czy umiejętności, także ta wymaga wiedzy i czasu. Dlatego dobrzy graficy są tacy drodzy, dlatego agencje reklamowe życzą sobie spore pieniądze za swoje projekty. Do kosztów powstania projektu graficznego dochodzi jeszcze oczywiście koszt zakupu odpowiedniego programu. Ale to już osobna historia...

Poradnia Dietetyczna Magia Zdrowia, a w niej przyjazny dietetyk :).

Centrum Medyczne z Wrocławia - lekarze specjaliści, badania, rehabilitacja.

Strona internetowa poświęcona unikatowej chińskiej sztuce walki - wejdź na kung fu Wrocław!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności