Skocz do zawartości

Ktoś tu ma doświadczenie jeśli chodzi o smarty'ego i cache?

vel

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za informacje teraz "już jestem w domu" :crazy:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Co do szablonów: Stosowałem je kiedyś maniakalno nagminnie - dopuki nie zauważyłem, że większosć szablonów które projektuje są tak banalne, że nie potrzeba smartego!.

Wsytarczy przecież pliki szablonów zapisywać jako PHP :-). wtedy plik zamiast

użytkownik: {nazwa_uzytkownika}
konot: {adres_konta}

Będzie wyglądał po prostu:

użytkownik: <?PHP echo $nazwa_uzytkownika?>
konot: <?PHP echo $adres_konta?>

To chyba nie jest trudne !

Ale uwaga - ostatnio odkryłem, że szablony są prawie zbędne! - otóż zawdzięczam to lansowanemu na tym forum skutecznie! nowoczesnemu projektowaniu serwisów XHTML+CSS.

Okazuje się, że "wyplucie" przez kod obiektów "obtoczonych" <div> nie stanowi jakiegoś problemu, a ich lokalizacją i umiejscowieniem zajmują sie przecież css.

Dla umiejących projektować obiektowo stwarza to wręcz możliwość odwzorowania obiektów z kodu PHP w postaci div w html'u :-).

Oczywiście pewne informacje pozostają w plikach zewnętrznych, ale trudno już nazwać je szablonami. Przede wszytkim trzymam teksty, formularze i tego typu rzeczy w katalogu (chyba już z przyzwyczajenia) nazywanym tmp :) - Ale tylko wtedy kiedy nie są pobierane z bazy.

Każdy system szablonów chcąc nie chcąc trochę zwalnia działanie programu. A samo parsowanie wymaga jednak nieco mocy obliczeniowej. Smarty rozwiązuje ten problem przekompilowując pliki z postaci pierwszej na mniej więcej tą druga :)

to tyle na dzisiaj - jak gdzieś sie pomyliłem to prosze o sprostowanko :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności