Skocz do zawartości

Wiele kopi systemu ( Witryna dla 200 miast )

GP.wroclaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie ponieważ zamierzam zbudować serwis e-commerce który będzie się różnił od innych tym że będzie on dopasowany do każdego miasta czyli będą podane inne numery tel ( np oddział Wrocław, Warszawa.....ok 200 miast ). Serwisy będą również zawierały inne mapy Google map i będą opierały się na sub domenach ( Witryny bedą własnymi kopiami w 97 % jezeli chodzi o kod ale będą odwoływać się do innych baz danych ) . Lecz obawiam się żeby przy indeksacji google nie pomyślało że to coś złego bo nie mam żadnych złych zamiarów po prostu chce jak najbardziej uściślić witryny pod klienta . Czy mam się obawiać indeksacji ???

Nie masz się obawiać indeksacji, serwisy miejskie są powszechne.

Istnieją narzędzia, które wspomagają indeksację serwisów miejskich.

Pozdrawiam, J.

Witam ja do tej pory tylko dodawałem ''Sitemapę''

PS. dostałem taka odpowiedz na innym forum i teraz nie wiem

Tym sposobem każda firma mająca oddziały na terenie kraju zaśmieciłaby sieć setkami subdomen z różnymi numerami telefonów. Mam nadzieję, że nie jesteś prezesem firmy typu RUCH SA i nie planujesz tworzyć subdomen dla każdego swojego kiosku;)

Skoncentruj się na użytkownikach, dobrej, oryginalnej i unikatowej treści witryny, funkcjonalności, strukturze, narzędziach jakie dasz użytkownikom witryny (myślałeś może o dołączeniu do witryny mini - wyszukiwarki, która ułatwi użytkownikom Twojej witryny nawigację i znalezienie usług/produktów?), wnieś do sieci wartość. 200 subdomen to wątpliwa wartość. Wystarczy dodać jedną podstronę do witryny, która dobrze poinformuje (i zobrazuje) 200 adresów filii Twojej firmy "RUCH SA".

Jeżeli 97% witryny z założenia będzie kopią samej siebie to mogę polecić tylko jedno [1] - zmęczysz się, zniszczysz myszkę i klawiaturę, wypijesz wiadro kawy każdej nieprzespanej nocy przy kombinowaniu z subdomenami i innymi "metodami pozycjonowania", a za miesiąc wrócisz na forum z transparentem: "Może Guglarz odpowie za co filtr?"

(cytat) Mam nadzieję, że nie jesteś prezesem firmy typu RUCH SA i nie planujesz tworzyć subdomen dla każdego swojego kiosku;)

Chciałoby się dopisać w imieniu autora tej wypowiedzi "i nie chcesz kilkukrotnie zwiększyć oglądalności swojego serwisu, jednocześnie zagrażając mojemu" :D

Pozdrawiam, J.

Serwis miejski (np. onetu) to nie jest ta sama treść + różne telefony dla 200 oddziałów. Z resztą w pojedynkę można jedynie spamować a nie robić serwis miejski dla kilkuset miast (wiem, zaraz ktoś wyskoczy, że serwisy miejskie dla całej polski piszą za 100 na ZPN :) )

Ogólnie sam pomysł to jakaś bzdura. Kto będzie uaktualniał 200 baz dla 200 miast? Jak nie będzie towaru w jednym mieście to odeślesz klienta z kwitkiem czy może wyświetlisz linki do innego miasta, w którym towar jest. Linkowanie wewnętrzne - bardzo dobre dla SEO, tylko nie wiem czy w to wchodzą podstrony o takiej samej treści i innej mapce ;)

To prosty problem. Baza produktów z ceną, cen produkt-punkt (wyższy priorytet), punktów, dostępności dla punktu. Użytkownik podaje miasto (albo robisz wstępną geolokację), skrypt wyszukuje najbliższy punkt sprzedaży i podaje numer telefonu. A NIE: użytkownik odwiedza 156 kopii tego samego, żeby się dowiedzieć, że to co chce kupić jest dostępne na drugim końcu Polski bo to będzie ostatni raz kiedy z czegoś tak kulawego skorzysta.

od razu widać ze to z forum najświętszych obrońców czystości indexu i regularnych donosicieli na "wątpliwej jakości strony"
Co nie zmienia faktu, że przyjdzie taki jeden obrońca indeksu, napisze 2 linijki i cały serwis z google poleci.
Chciałoby się dopisać w imieniu autora tej wypowiedzi "i nie chcesz kilkukrotnie zwiększyć oglądalności swojego serwisu, jednocześnie zagrażając mojemu"
Uprzedzając pytanie - nie jestem właścicielem serwisu "miejskiego" ;)

Kombinujecie jak koń pod górę, myślicie, że w tej "komórce" od spraw czystości indeksu pracują przedszkolaki, ktoś im napisze, mam 200 subdomen bo jest 200 numerów telefonów i 200 mapek, oni odpowiedzą "OK! Dodaj jeszcze wszystkie wsie w PL" ;) Autor niech jeszcze do tego sobie wstawi jakiś adsense, z tydzień postoi :P Przecież skończony kretyn nie uwierzy, że podanie numeru telefonu czy prowadzenie 200 punktów sprzedaży to problem tak ogromny, że trzeba zrobić 200 kopii tej samej witryny :P Trzeba kopiować sprawdzone rozwiązania, czy jakikolwiek sklep w PL działa w ten sposób?

Posty powyżej to takie życzeniowe myślenie, na zasadzie "chciałbym, żeby coś takiego nie wylatywało z google, bo nie powinno, więc napiszę, że można". Głupia sprawa robić z swojego biznesu spam / zaplecze, bo jak spam wylatuje to żaden problem zmienić domenę a ty co zrobisz? 100% adsense, czy będziesz z firmą zaczynał od nowa? Znaczy do końca nie wiem co o tym myśleć, bo żeby w firmie która ma 200 punktów w całej Polsce ktoś zarządzający tym miał o wszystkim (bez urazy) takie pojęcie jak ty i o opinię na temat przyszłości sieci sprzedaży i całej firmy pytał przypadkowych ludzi na forum :)

Chyba, że to fakt ma być znaczące ułatwienie, które spowoduje wzrost sprzedaży, etc. (osobiście nie wyobrażam sobie jakim cudem). W takim wypadku się nie przejmuj polityką google, najwyżej wyleci - będziesz miał więcej klientów to sobie zapłacisz za "normalną" reklamę i będzie to bardziej stabilne niż pozycja w indeksie. Zawsze lepiej za reklamę płacić samemu, będziesz spać spokojniej.

Z resztą przy tak ogromnej firmie to politykę google można mieć... no wiesz gdzie, do dobrego sprzedawcy ludzie sami wracają. Więc zapytałbym na forum o usability a nie pozycjonowaniu, bo co z tego jeśli wejść z google będzie trochę więcej jeśli nikt w takim sklepie-potworku nic nie kupi :P

Witam mam pytanie ponieważ zamierzam zbudować serwis e-commerce który będzie się różnił od innych tym że będzie on dopasowany do każdego miasta czyli będą podane inne numery tel ( np oddział Wrocław, Warszawa.....ok 200 miast ). Serwisy będą również zawierały inne mapy Google map i będą opierały się na sub domenach ( Witryny bedą własnymi kopiami w 97 % jezeli chodzi o kod ale będą odwoływać się do innych baz danych ) . Lecz obawiam się żeby przy indeksacji google nie pomyślało że to coś złego bo nie mam żadnych złych zamiarów po prostu chce jak najbardziej uściślić witryny pod klienta . Czy mam się obawiać indeksacji ???

Tak postawione pytanie świadczy o jednym - budujesz serwis dla wyszukiwarki - co jest największym błędem - buduj serwis dla użytkowników a na pewno nie będziesz miał problemów

Marketing internetowy dla firm

Tak sie sklada ze mam serwis z 1k subdomen i na każdym jest inne miasto :-) jakoś nikt tego nie zbanował a stoi już sporo i ma 200k w indexie.

@slawek22 piszesz bzdury bo nikomu w Google nie przeszkadza mój serwis do kiedy nie ma tam śmieci a normalna zawartość przydatna użytkownikom bez nachalnych 150 reklam. Jeżeli będzie to dobrze zrobione to ja nie widzę problemu zwłaszcza ze będzie to pod biznes a nie adsa.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności