Skocz do zawartości

A może w drugą stronę

sid1972

Rekomendowane odpowiedzi

Spamem, tak naprawde mozna nazwac wszystko co sie robi przy pozycjonowaniu. Wedlug mnie nie mozna sie tak bardzo sugerowac tym czy ktos uzna to za spam, a ktos nie. Wazne jest to, ze jezeli masz serwis, ktory jest wartosciowy dla odwiedzajacych to powinien sie znalezc wysoko w wynikach. Jakim sposobem sie tam znajdzie to juz inna sprawa, ale wazne zeby utrzymac pewne granice rozsadku.

8 dubdomen to napewno nie jest spam, tym bardziej jezeli kazda jest inna kategoria. Zastanow sie tez nad tym, zeby odwiedzajacy mieli latwosc poruszania sie po Twoim serwisie.

A czy spamem bedzie zalozenie kilku subdomen dla kazdego z produktow przedstawianych na stronie? Teoretycznie na kazdej z tych stron bedzie co innego - inna kategoria produktów, ale praktycznie beda one czescia tego samego serwisu.

Ja bym tego nie uznal za spam jednak wydaje mi sie, ze takie dzialanie jest pozbawione sensu. Zakladam, ze Twoje subdomeny beda mialy np postac:

szafkipodumywalki.domena.pl

szafkipodwanne.domena.pl

Moim zdaniem spowoduje to tylko zamieszanie u typowego klienta. Wiekszosc ludzi uzywajacych sieci nie jest obeznana z roznymi sztuczkami i jedynie potrafia klikac w przegladarce oraz pisac maile. Jezeli ktos im powiem, ze w pasku adres jest adres strony to moze sie trafic tak, ze dla nich oba przyklady to beda dwa rozne adresy. Beda skolowani.

Osobiscie nie dzielilbym Twojej strony na subdomeny a w celu zachowania porzadku przylal taka forme:

domena.pl/szafkipodumywalki

domena.pl/szafkipodwanne

W ten spospob strona ma jeden adres a Twoje grupy towarow sa poddzielone. Dodatkowo nazwa katalogu moze byc slowem kluczem co rowniez bedzie mialo zanaczenie przy pozycjonowaniu.

Tak jak napisal Michal, tworzac strony nie mozna dac sie zwariowac i wprowadzac zamieszanie aby lepiej zindeksowac witryne.

Pierwszym i najwazniejszym celem jest przygotowanie strony dla ludzi a nie dla pozycjonowania. Strony robimy dla innych ludzi i to oni maja na nich przebywac a wyszukiwarki i pozycjonowanie jest jedynie elementem majacym sciagnac ludzi.

domena.pl/szafkipodumywalki 

domena.pl/szafkipodwanne

a żeby było czytelniej można dołożyć separatory

domena.pl/szafki.pod.umywalki

domena.pl/szafki.pod.wanne

domena.pl/szafki-pod-umywalki

domena.pl/szafki-pod-wanne

domena.pl/szafki_pod_umywalki

domena.pl/szafki_pod_wanne

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

domena.pl/szafki_pod_umywalki 

domena.pl/szafki_pod_wanne

Dwa pierwsze przyklad sa ok ale ten sie nie nadaje bo to nie separator a lacznik. Zdaje sie juz byla na ten temat dyskusja przy okazji rejestracji domen.

Strona calkowicie zmieni swoj wyglad i zawartosc za jakies 3-4 tyg. a docelowa domena, ktora bede pozycjonowac to meble-lazienkowe.com.pl a subdomeny: wyposazenie.meble-lazienkowe.com.pl, autocad.meble-lazienkowe.com.pl itp. Po przeczytaniu Waszych postow, chyba pozostane przy 2 subdomenach skierowanych do tzw. szarych klientow oraz do architektow. Nie powinno to byc uznane za spam a i klient nie poczuje sie zagubiony - przynajmniej mam taka nadzieje...

wyposazenie.meble-lazienkowe.com.pl

autocad.meble-lazienkowe.com.pl

A co będzie pod samym meble-lazienkowe.com.pl? bo nie wiem czy nie estetyczniej dla całości byłoby po prostu pod domeną meble-lazienkowe.com.pl zrobić część "wyposażenie" a pod "autocad" zrobić meble-lazienkowe.com.pl/cad

Trudno się zastanawiać czym są meble łazienkowe - moim zdaniem oczywiście że wyposażeniem więc nie powinno być z tym problemu chyba że koniecznie chcesz tak mieć.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Strona calkowicie zmieni swoj wyglad i zawartosc za jakies 3-4 tyg. a docelowa domena, ktora bede pozycjonowac to meble-lazienkowe.com.pl a subdomeny: wyposazenie.meble-lazienkowe.com.pl, autocad.meble-lazienkowe.com.pl itp.

Wiesz co ale wyposazenie.meble-lazienkowe.com.pl to lekkie maslo maslane. Dla mnie meble-lazienkowe to wyposazenie lazienki i nie trzeba mi tego mowic drugi raz.

Poza tym zbyt dluga domena rowniez nie jest wskazana. Zobacz, ze wszystkie chwytliwe nazwy skladaja sie z kilku lub kilkunastu znakow.

Dlatego obstaje nadal przy takim rozwiazaniu jak wczesniej:

meble-lazienkowe.com.pl/cad

meble-lazienkowe.com.pl/wyposazenie

Zajalbym sie promocja meble-lazienkowe.com.pl - to swietnie oddaje zawartosc strony. Natomiast na stronie nalezy wyroznic iz jest jakis podserwis dla cadowcow bo to faktycznie wazne - dla nich zrobilbym meble-lazienkowe.com.pl/cad. Natomiast co do wyposazenia to zastapilbym to dzialem produkty czy cos w tym stylu. Dzieki temu bedzie znacznie wygodniej. Tutaj nie ma sensu sie rozdrabniac i szczegolnie wydzielac to od reszty strony.

Mozna tak zbudowac serwis aby elementy dla Ciebie najwazniejsze a wiec wyposazenie bylo bardziej wyeksponowane od reszty.

A ja bym wypsosazenie zrobil pod meble-lazienkowe.pl i pod subdomena zrobil cad.meble-lzienkowe.pl. Sa to bardzo rozne kategorie i w takim przypadku wedlug mnie ma to sens, bo serwis jest inny dla architektow niz dla zwyklych klientow detalicznych. W tym przypadku wedlug mnie jedna subdomena ma sens, natomiast meble-lazienkowe.pl/wyposazenie jest za dlugie.

A ja bym wypsosazenie zrobil pod meble-lazienkowe.pl i pod subdomena zrobil cad.meble-lzienkowe.pl. Sa to bardzo rozne kategorie i w takim przypadku wedlug mnie ma to sens, bo serwis jest inny dla architektow niz dla zwyklych klientow detalicznych. W tym przypadku wedlug mnie jedna subdomena ma sens, natomiast meble-lazienkowe.pl/wyposazenie jest za dlugie.

Michal masz 100% racje. Wielkie dzieki. Dla mnie najwygodniej by bylo posiadac tylko jedna glowna domene - mniej czasu i atlasu do pozycjonowania, ale szef kaze, to sluga zrobi. Daliscie mi cenne wskazowki oraz rozsadne argumenty do negocjacji z szefostwem :(

ale szef kaze, to sluga zrobi. 

To byl jeden z powodow dlaczego zwolnilem sie z pracy :(

A dokladniej szef kazal robic rzeczy ktore nie mialy sensu i nie docieraly argumenty.

Daliscie mi cenne wskazowki oraz rozsadne argumenty do negocjacji z szefostwem :P

Oby szef chcial rozmawiac i sluchac co sie do niego mowi. Trzymam kciuki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności