Skocz do zawartości

Pomóżcie wybrac hosting

hipek9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z wyborem hostingu.

Jakiś rok temu zakupiłem w promocji za małe pieniądze hosting na allegro i zrobiłem sobie stronę w extreme fusion. Przez większośc tego czasu mieli chyba zrypany licznik w phpMyadmin co wskazywał wykorzystany transfer bo miałem miesięcznie wykorzystane ok. 6GB/80GB. Niedawno kończył się rok i przedłużałem hosting i wziołem sobie oferte 10GB/msc transferu za 60zł/rok.

Niestety od kilku dni na mojej stronie pisze: This account has been suspended.

Either the domain has been overused, or the reseller ran out of resources.

Po napisaniu maila okazało się że naprawili licznik i te 10GB starczyło mi raptem na 4dni:((

"Jak Pan widzi dzienny transfer ma Pan na poziomie do 3GB, więc 10GB starcza na raptem 3-4dni

2.5GBx30dni = 75GB Transferu

To wsumie ich największy pakiet mi może ledwo starczy albo i nie.

I jeszcze z tym nie wiem co zrobic:

Dodatkowo generuje Pan spore obciążenie serwera które wykracza poza limity przeznaczone dla pakietów więc raczej pozostaje pakiet przygotowany specjalnie, w tej sprawie proszę się kontaktować czy strona zostanie zoptymalizowana czy mamy przygotować pakiet zgodnie z obciążeniem.

Limit dla najmniejszego pakietu: 1%

Limit dla najwiekszego pakietu: 8%

Pan robi i 40% posiadając jeden z mniejszych pakietow czyli 2-3%

Co mi może robic tak duże obciążenie??

Mam stronę w extreme fusion i trochę pododawanych wtyczek (punkty, rangi i inne pierdoły).

Zarejestrowanych ok. 30000 użytkowników, dziennie jeszcze przybywa ok.100.

Dziennie unikalnych wizyt według stat4you było ok. 4400 i ok.11000 wyświetleń.

Online na stronie wieczorami było ponad 100 osób.

Jaki w miare niedrogi hosting byście mogli polecic?? I co z tym obciążeniem bo nie chcę wywalac wszystkich dodatków bo i tak nie wiem czy na tyle zbije.

Mam nadzieję że nie będziecie mi już doradzac jakiś dedyków bo nie mam o tym pojęcia i są drogie chociaż zamierzałem zaczynac już stawiac nową stronę i liczyłem na podobne statystyki.

Tylko ciekawe co tutaj Tobie zaproponować poza serwerem dedykowanym. Możesz jeszcze spróbować jakiegoś vpsa, tańsze rozwiązanie. Dobrze by było jakbyś podał co to za firma, żeby wiedzieć do jakiej oferty się odnosić. A o serwerach dedykowanych nie musisz mieć pojęcia bo taki serwer możesz kupić z administracją.

dobra cena

Buahahahahahahahahaha :lol:

199 zł za VPS i to bez administracji + caaaałe pół megabita/s :)

Tak dla porównania DEDYK w tej samej cenie:

https://simpleserver.pl/engine/index.php?7,dedicated-simple-1

Trzeba to przykleić chyba, dla pokoleń.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Ja bym się w VPS-y nie bawił. Mają koszmarne parametry, dedyka o takich samych możliwościach można mieć kilka razy taniej. Z drugiej strony na hostgator masz VPSa managed o niezłych parametrach za 140PLN/miesiąc który pewnie wystarczy, czyli praktycznie za darmo :lol: Problem w tym, że pingi trochę duże.

Ewentualnie bierzesz standardowy plan na hostgator za 10 PLN miesięcznie, ładujesz tam wszystko co generuje transfer a w obecnej firmie bierzesz ofertę jedynie na overuse CPU.

Ja bym zapytał obecną firmę o ofertę, pewnie i tak będzie taniej, bo za mniej niż 200PLN miesiąc raczej nie znajdziesz nic z pełną administracją tak czy inaczej.

@Arek: no fakt śmiech na sali. Ciekawe czy to na prawdę sprzedaje poważna firma, czy pokemon stawia, w domu na DLS'u :) Gdyby to chociaż managed było :P

Może lepiej po prostu kupić tani VPS (bez managed) i nawiązać współpracę z jakimś niedrogim adminem? W końcu nie będzie to hosting z 2000 klientów, tylko jakiś średni portal. Można się wtedy zmieścić w kilkudziesięciu złotych miesięcznie.

Np. VPS za 25 zł https://vpslink.com/vps-hosting/ + admin Kulfik (login z tego forum) za ~ 50 zł / 1h.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Serio myślisz, że nawet 12 letni pokemon będzie doglądał serwisu, robił backupy, czy cokolwiek potrafił za kilkadziesiąt PLN miesięcznie? Przecież takie coś to harakiri. Gość na wakacje pojedzie, wpadnie mu dziwny pomysł do głowy, albo mama mu da zakaz wstępu na kompa i będzie problem.

64 mb ram :lol: Na co to starczy? Nawet mysql z innodb na tym nie postawisz co dopiero apache + inne aplikacje. IMO nie warto, na takich budżetówkach strona będzie częściej leżeć niż działać, nie wspominając już że pewnie I/O to bajka a informacji ile kont per host nie uświadczysz :)

Z VPSów to ja bym brał coś z cpanel i full admin, na poziomie servint enterprise starter :P

+ admin Kulfik (login z tego forum) za ~ 50 zł / 1h.

No sam widzisz, to i tak tanio a gdzie tu do parudziesięciu PLN za opiekę nad serwerem przez cały miesiąc. Firmy robią managed inaczej niż pojedynczy admin na zlecenie, dlatego może być dużo taniej.

Mój VPS z DA i kilkudziesięcioma dużymi serwisami zużywa niecałe 90MB RAM. Dlaczego 1 serwis, który lekko obciąża hosting dzielony ma sobie nie poradzić z 64? A jak chcesz, to masz: https://fsckvps.com/hosting/ więcej RAMu :lol:

Na optymalizację, konfigurację i zabezpieczenie mojego VPS poświęciłem raptem kilka godzin. Ostatnio na root'a logowałem się może z pół roku temu - nie mam po prostu po co, wszystko robi się automatycznie, a o ważniejszych "wydarzeniach" (typu wykonanie/niewykonanie backupu, logowanie na DA/FTP/SSH itd) dostaję info na maila.

Jak już napisałem, nie przesadzajmy - nie jest to hosting klientów, żeby dbać o każdą pierdółkę i dokonywać aktualizacji 5 minut po wypuszczeniu nowej wersji PHP, Apache, Mysql...

Ok dowiedziałem się czegoś nowego (byłem święcie przekonany, że to za mało nawet dla większej bazy)... po prostu jak się nie znasz na admince to się nie opłaca wydawać kasy na marnej jakości usługi bez admina, bo pewnie to możesz zrobić w kilka godzin... dlatego, że jesteś osobą która ma kilka lat doświadczenia :D

Niby te budżetówki to parędziesiąt PLN / m ale za 100 PLN miesięcznie więcej masz virtuozzo, święty spokój, świetne parametry, cpanel i full managed w firmie o światowej renomie (jesteś pewien że na tym VPS nie ma 500 kont i nie stoi to na blaszaku w garażu). I nie musisz się ani niczego uczyć ani na niczym znać. To bardzo mało, zważając na to, że możesz mieć wszystko gdzieś, skupić się na rozwoju serwisu a godzina pracy admina to średnio 5 dych. Po prostu moim zdaniem takie marne konta, jeśli nie jesteś specjalistą są wbrew pozorom cholernie drogie (czas, pieniądze, nauka, downtime, etc.).

Niby przy SEO uptime i backupy możesz sobie w pewnej mierze odpuścić, ale na takich budżetówkach jak fsck nikt ci ani backupu nie zrobi, ani nic nie skonfiguruje, nawet SLA tam pewnie nie ma żadnego. Ja na to patrzę od strony web developera a nie seowca. Możesz mieć wszystko w jednym miejscu, działa samo a jak się zepsuje to ktoś naprawi w kilka h i nie musisz się martwić na wakacjach czy strona na jednym z twoich wypaśnych hostingów za dychę już leży czy jeszcze nie i czy ktoś inny będzie miał umiejętności, żeby to uruchomić od nowa czy wszystko do reszty z**bie :(

Jeszcze co do backupów to na prawdę wiele razy przerabiałem sytuację, gdy ktoś zlecał zrobienie systemu backup jakiemuś "szpecowi" a później się okazywało, że nie ma plików bo albo skrypt źle napisany, albo źle dobrane czasy retencji, albo tego skryptu w ogóle nie ma :)

Ale przecież to jest oczywiste, że im więcej wydajesz, tym masz większe wymagania i więcej dostajesz (i odwrotnie).

A backupy wystarczy jak wysyła DA/cPanel (przy DA jest ogromna oszczędność, ze względu na brak abonamentu) na zew. serwer FTP. Jak dodasz do tego fakt, że większość budżetówek ma min. dyski w raid oraz zastosujesz dodatkowo jakiś rsync (skrypt ma 2 linie - raczej mało możliwosci, żeby się pomylić) i raportowanie o ewentualnych błędach to prawdopodobieństwo utraty danych jest po prostu znikome.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności