Skocz do zawartości

Wlasny Biznes

ErnestM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu zastanawialem sie aby rozkrecic jakis biznes, problem w tym ze aby otworzyc firme musze posiadac dokument albo dyplom ukonczenia szkoly wyzszej badz kursy "zarzadzanie firma". Myslalem aby znalezc wspolnika no ale nie wezme przeciez nikogo z ludzi ktorzy aktualnie przebywaja w Belgii bo wiekszosc sie na niczym oporcz budowlanki nie zna, a ja tez nie chce wyrzucic kasy w bloto. Na czym opiera sie moj plan, otoz zalozyc firme budowlana. Jest ich tutaj bardzo duzo ale z tego co zauwazylem w wyszukiwarce wypozycjonowana jest tylko 1 strona pod frazy "przebudowy" "remonty" "firma budownicza" i w dodatku chyba tylko 50 linkami ze slabych stron. Mozna by tak przegladac rozne branze, jesli zrodlem reklamy mial by byc internet to plan jak i firma wypalila by na 100 %. Tylko wlansie, nie ma wspolnika i nie ma jak tego zalozyc... Znacie kogos kto moglby zainwestowac w taki interes ?

A co uwas, macie jakies wlasne firmy ? Potrzebowaliscie jakichs dokumentow aby ja zalozyc ?

P.S. Przebywam w Belgii stad moja mala wiedza w tym temacie jesli chodzi o nasz kraj.

U nas idziesz na stadion - dajesz 1000zł kolesiowi w dresie i mozesz zakladac biznes, a dodatkowo protekcja mafii przez 6mc gratis :P

A tak na serio to, zeby w Polsce zalozyc dzialalnosc gospodarcza nie trzeba miec wyzszego wyksztalcenia, ani zadnych ukonczonych kursow :lol: Z tego, co wiem troche jest z tym formlanosci i papierkowej roboty ale da sie zalozyc bez zadnych specjalnych wymogow. Jak ktos chce to moze dzialac :)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

No wiem ale wlasnie chcialbym zalozyc w Belgii, poszukuje osoby ktora zechcialaby byc wspolnikiem. I tak jak mowilem, jesli bysmy cos rozkrecili i reklama w internecie by byla skuteczna to nie ma bata zeby nei wypalilo, jest tlyko problem bo nie mam z kim zalozyc takiego interesu, i nie chodzi tylko o budowlanke, to samo tyczy sie innych branz. Malo jest stron pozycjonowanych w Belgii.

@zakręcony

chyba Twoj nick odpowie Ci na pytanie dlaczego nie mzoesz zrozumiec ;p nie no zart, nie wyrazilem sie zbyt jasno :lol:

jeżeli chodzi o PL, to tu masz link, jest tego sporo, sam jak zakladałem swoją firmę to zacząłem własnie od takiego zapytania , dalej czytanie, a jak pojawiały sie pytania, to albo pytanko konkretne gdzieś na forum, albo do znajomych, a nawet księgowej :lol:

edit, no i nie chodziło o PL :] a nasz kraj to PL :]

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

FiKaS wlasnie moglem keidys o tym pomyslec, jednak nie bylem pewien co do skutecznosci moich dzialan a teraz od niedawna zaczalem prace w firmie zajmujacej sie wlasnie tworzeniem stron, grafika itd. Pracuej jako pozycjoner, nie mialem doswiadczenia zbyt duzego jako pozycjoner przez co nei chcialem sie brac za cos za nie do konca umialem, teraz ciagle ucze sie i testuje rozne rzeczy, robota bardzo fajna. Musze trzymac :lol:

... problem w tym ze aby otworzyc firme musze posiadac dokument albo dyplom ukonczenia szkoly wyzszej badz kursy "zarzadzanie firma".
... że hyy :lol:

Niczego takiego nie potrzebujesz, tzn. są zawody których nie można wykonywać w sposób zgodny z prawem bez licencji lub kursu, np. lekarz, diagnosta samochodowy, pedagog, adwokat, itd. ... i gdybyś chciał założyć np. kancelarię adwokacką, potrzebujesz odpowiednich uprawnień :)

Ale przy usługach typu remonty / prace wykończeniowe nie potrzebujesz wyższych studiów :P ... ile jest firm pozycjonerskich, a jako takiego ustawowo uznanego zawodu pozycjonera nie ma ... nawet nie ma takiego kierunku studiów :P

Pozdrawiam B)

P.S. Firmę rejestrujesz idąc do Urzędu Miasta / Gminy, zależy od tego gdzie jesteś zameldowany ... uiszczasz odpowiednie opłaty i tyle masz firmę :)

P.S. nr 2 Te wypociny powyżej tyczą się polskich realiów :)

A Konserwator Gruntów Płaskich / Sprzątacz(ka) też musi mieć magistra lub kurs zarządzania (o ile postanowi zacząć pracować dla siebie) ?? Bo z mgr to by mi się raczej ulic zamiatać nie chciało ... jeżeli jest taki przepis to mi to podchodzi pod dyskryminację ... ludzi się uważa za idiotów, narzuca co / jak mają robić, ale już nie w sferze publicznej i aby pilnować porządku społecznego tylko prywatnie ogranicza ich zdolności (że niby po kursie możesz bo będziesz umiał zarządzać firmą, a jak nie to firma padnie) ... padaka :lol:

Ja zarządzania firmą się nauczyłem bez kursów ... potrzebne są 3 umiejętności:

- czytania - żeby się dowiedzieć co z czym i jak się je (ustawy | rozporządzenia | druczki | wnioski | zeznania | itd.)

- liczenia lub obsługi kalkulatora - żeby wiedzieć ile to jest 22% z ...

- myślenia - najlepszy kurs = życie :P

Jedno pytanko ... nikt nie próbowała zrobić z tym porządku (w sensie zniesienia tego poronionego przepisu) ??

Pozdrawiam :)

Wspolnik - to w gre wchodzi spolka jawna, zoo ? to wazne - bo przy odpowiedzialnosci własnym majątkiem to cienka sprawa miec wspolnika 1000km od siebi.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Nie myslalem nigdy jeszcze nad tym na jakiej zasadzie miala by sie odbywac wspolpraca. Raczej jako spolka zoo, co do pytania Grim o to cyz nikt nigdy nie chcial zniesc tego przepisu to nie wiem. Czasem dlugo nad tym myslalem, bo wydaje mi sie ze jest to taki interes ze nic tlyko kaska by plynela.

Ojciec kumpla zalozyc niecale dwa latka temu firme budowlana i ma juz minimum 20 pracownikow Polakow, zgloszenia maja nawet z Francji, bez zadnej reklamy w internecie, czyli jak mozna sadzic udalo sie mu. Osobie ktora przyjechala do Belgi 20 lat temu, nie znajaca jezyka ani nie majaca zadnych doswiadczen ze swiatem marketingu, reklamy, zarzadzaniem. Wiec dlaczego mnie by sie nie moglo udac ? pracuje na dobrym stanowisku, jestem studentem zarzadzania i marketingu, reklama w internecie to banal, brakuej tlyko wyzszego wyksztalcenia albo kursu na zarzadzanie firma.

ZOO to akt notarialny - musisz pojawić się w Polsce :piwo:

kapitął: 5kilo

papierkologia: roznie od 3 do nawet 7 kilo (zalezy od kancelarii)

potem masz księgowosc - to tez oplaty

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności