Skocz do zawartości

Skoki obciążenia serwera

AOZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie mam serwer w Kei , a na nim kilka serwisów w tym jedno forum z małą liczbą użytkowników. Od niedawna obserwuję znaczny wzrost obciążenia serwera, a dokładniej skoki do 20%. Takie skoki są co kilka dni, przeważnie obciążenie utrzymuje się w granicach 3,5-4%. Jak mogę sprawdzić, który serwis mi generuję tyle % ?

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Zerkaj w logi - co się dzieje podczas wzrostu obciążenia. Często w takich przypadkach ktoś używa opcji search do przeszukania serwisu pod kątem jakiegoś dłuższego zdania podrzędnie złożonego......

Albo jakiś robocik się przywala i próbuje coś spamować.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Dlaczego od razu spamować .... Zwyczajna aktywność robotów sieciowych które w danym czasie wykonują dużo żądań HTTP co powoduje wzrost obciążenia...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dlaczego od razu spamować ....

a z doświadczenia - jakiś serwisik z księgą gości ? jakieś forum niezabezpieczone i już lecą wpisy z automatu...

Zwyczajna aktywność robotów sieciowych które w danym czasie wykonują dużo żądań HTTP co powoduje wzrost obciążenia...

Ja wiem, czy można to nazwać zwyczajną aktywnością ? Zwyczajna aktywność jest na co dzień , a jak coś dzieje się sporadycznie i nagle powoduje duży wzrost obciążenia to raczej napad jakiegoś kretyńskiego robota - co się zdarza.

Tak, czy tak trzeba wycinać - czy to spamowy robot, czy inny bezsensownie latający po serwisie.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Szukam w logach i na razie natrafiłem na dwa adresy IP, które bardzo często działały na jednej z moich stron:

220.181.61.187 - - [27/Nov/2009:12:38:59 +0100] "GET /tag/F/A-18F HTTP/1.1" 200 2189 "-" "Sogou web spider/4.0(+https://www.sogou.com/docs/help/webmasters.htm#07)" 375 2575 tytan 11 2 0 0

94.23.238.27 - - [27/Nov/2009:12:39:57 +0100] "GET /tag/Polski HTTP/1.0" 200 4464 "-" "Mozilla/5.0 (compatible; MJ12bot/v1.3.1; https://www.majestic12.co.uk/bot.php?+)" 345 4850 tytan 18 7 0 0

Czyli teraz trza zablokować to dziadostwo w htaccess

Tak

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Wstępnie może wyglądać, że generowanie TAGów zabiera trochę zasobów systemowych. Możesz zablokować te roboty, ale dodatkowo warto zrobić optymalizację tagów. Może je skeszować ?

M

Na poczatku zacznij od sprawdzenie ktory to serwi - w Kei jest to bardzo proste i nie trzeba analizowac logow. Bede pisac z pamieci, bo juz nie mam KEI - wchodzisz do zakladki statystyki serwera - tam obciazenie porcesora i mozesz teraz wybrac wg. domen. W ten sposob zobaczysz ktory serwis generuje obciazenie.

Jaki skrypt forum masz. Bo jak jakis phpbb to takie 4% obciazenie przy wiekszym ruchy nie bedzie pewno niczym dziwnym.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Na poczatku zacznij od sprawdzenie ktory to serwi - w Kei jest to bardzo proste i nie trzeba analizowac logow. Bede pisac z pamieci, bo juz nie mam KEI - wchodzisz do zakladki statystyki serwera - tam obciazenie porcesora i mozesz teraz wybrac wg. domen. W ten sposob zobaczysz ktory serwis generuje obciazenie.

Jaki skrypt forum masz. Bo jak jakis phpbb to takie 4% obciazenie przy wiekszym ruchy nie bedzie pewno niczym dziwnym.

Dzięki Carnagge, bardzo mi to ułatwiło prace.

Pzdr.

A jeszcze się dopytam. Jaka może być przyczyna, że po dodaniu w pliku .htaccess poniższej regułki nie blokuje mi IP ? Wpisałem także swój numer i też bez problemu wchodzę na stronę.

Order allow, deny

Deny from xxx.xxx.xxx.xxx

Allow from all

I jeszcze kolejne pytanko:

jeśli bym chciał zablokować cały numer zaczynający się np. od 94, to po denny from powinno być tylko: 94. czy 94.0.0.0 ? a może coś innego ?

Dzięki

Order allow, deny

Deny from xxx.xxx.xxx.xxx

Allow from all

Przeczytaj co napisałeś. Czy to jest logiczne?

NAJPIERW blokujesz jakieś IP

PÓŹNIEJ dajesz dostęp WSZYSTKIM

:D

jeśli bym chciał zablokować cały numer zaczynający się np. od 94, to po denny from powinno być tylko: 94. czy 94.0.0.0 ? a może coś innego ?

94.0.0.0/8

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności