Skocz do zawartości

Copywriting a Urząd Skarbowy.

vader1706

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W sumie to mi tez płacą pieniędzmi zarobionymi i opodatkowanymi :D

Artykuły, precle, projekty do syroplive.com i safiro.eu SZYBKO,TANIO I SOLIDNIE!

Przepisywanie tekstów, rękopisów, skanów dokumentów.

kontakt: artykulyiprecle@interia.pl gg 15820309

vader1706, każdy dochód, za który płatność była dokonana w sposób elektroniczny (przelew, karta, wpłata na konto i wszystko poza gotówką), jest dożywotnio weryfikowalne przez US.

Za 40 lat jak poziom paranoi będzie wyższy niż obecnie, mogą Ci np. odmówić przyznania emerytury za niezapłacone 2 zł podatku dzisiaj.

Biorąc pod uwagę sytuację demograficzną oraz gigantyczne i stale rosnące zadłużenie, twierdzenie że państwo zapewni nam jakiekolwiek emerytury za 40 lat jest dosyć optymistyczne. :D

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

Hm... To czy vader nie może tego też tłumaczyć spadkiem/darowiznami? (wiem, że kombinuję, ale co mi tam, od tego jest forum, aby zadawać pytania :D) Choć z drugiej stronie 20 darowizn po 20złociszy jakoś dziwnie by wyglądało...

No bez jaj... jakie darowizny? Popie***liło wam się w głowie? Niedługo od pierdnięcia będziecie płacić podatek.

Jak rodzic daje kasę dziecku to sprawa jest prosta, po prostu jest się na utrzymaniu rodziców i/lub prowadzi się wspólne gospodarstwo domowe...

A porównywanie tego z pracą z której ma się 1000zł na miesiąc to jakiś absurd.

Co do rodziców - to dość "nieświeże" informacje - ale z tego co wiem to raz na 2 (?) lata - rodzic może przekazać 9000zł (?) swojemu dziecku, bez jakichkolwiek podatków.

Tak jak mówię, to już dość stare informacje i nie pamiętam dokładnie jak to było - co ile lat i jaka kwota. Ale należy podkreślić - że nie osoba X osobie Y - tylko rodzic swojemu dziecku.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Witam!

Czytam to forum od dawna i właśnie postanowiłem się zarejestrować widząc szczególnie interesujący mnie temat :D

Mam pomysł na biznes. Mógłbym na tym zarabiać max 2-3 tysięcy na miesiąc, więc to raczej nic wielkiego, ale robiłbym to co lubię. Już praktycznie wszystko mam zaplanowane, pozostało mi teraz to jakoś zalegalizować.

I tu oczywiście pojawia się problem... Normalna rejestracja firmy pochłonęła by zbyt wiele z tego co mogę zarobić, więc odpada.

Odpal sobie firmę w AIP - szybko, łatwo i przyjemnie. Opłąta 200zł miesięcznie full księgowość możliwość fakturowania.

Ogólnie widzę, że wszyscy polecają AIP takim osobom jak ja, ale czy to na pewno dobre wyjście? Trochę już czytałem na ten temat i wychodzi mi, ze mając firmę w AIP trzeba płacić:

- 200zł miesięcznie

- 22% VAT

- podatek dochodowy (19%?) przy przelewaniu pieniedzy na wlasne konto.

Czyli wychodziłoby, że i tak prawie 50% pieniędzy jest zabierane. Źle to liczę czy rzeczywiście w AIP nie jest tak pięknie jak wszyscy mówią?

Będę wdzięczny za wyjaśnienie. Pozdrowienia.

Ale tak czy tak musisz podatek odprowadzać :D

Tzn. jeżeli Twoja działalność, nosi znamiona działalności gospodarczej, pozostają Ci teoretycznie 3 wyjścia:

1) założyć firmę

2) zapisać się do AIP

3) zakończyć zabawę z biznesem

1 - sam skalkulowałeś - płacisz sporo więcej, bo VAT, dochodowy + koszta firmy

2 - tutaj masz VAT, dochodowy + 200zł kosztów AIP (mniej niż koszta normalnej DG)

3 - wiadomo.

Nie uciekniesz od podatków, i nie to ma stanowić o "pięknie" AIP. Zaletą AIP, ma być to, że płacisz 200zł msc, a w przypadku założenia firmy masz na start - koszt 200zł, 280zł ZUSu, koszty prowadzenia księgowości, koszty wszelkich porad prawnych.

Odpowiednio rozplanowując przychody i koszty, możesz uniknąć oddawania prawie 50% (a właściwie prawie. 40%, bo tego się nie sumuje), choć tak jak mówię - od podatków nie uciekniesz.

Pozdrawiam

logo-stat4seo-blue-small.png

Dzięki za odpowiedź.

Wygląda na to, że nic lepszego niż AIP nie znajdę.

Mam tylko jeszcze jedną wątpliwość - czy mając taką działalność w AIP mogę np. kupować domeny w jakiejś firmie, albo wdrożyć płatności dotpay? Bo przecież każdy w AIP ma ten sam regon i nip, więc nie jestem pewien czy rejestratorzy domen zazwalają na rejestrację wielu kont na te same dane firmy (bo np. wielu uczestników AIP chce kupić domenę...). A może AIP ma jedno konto np. w home.pl i wszyscy członkowie AIP muszą korzystać z tego konta?

Bez problemu możesz kupić domeny, hosting czy wdrażać dotpay na firmę i wszystko inne co potrzebujesz. Osobiście z tych wymienionych, wypróbowałem wszystkie 3 na AIP więc jest to pewne. Przykładowa domena jest zarejestrowana na Ciebie, lecz faktura wystawiona na Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości.

AIP posiada również umowy z różnymi firmami, np. z kei.pl czy właśnie dotpay.pl - czasem są zniżki, ułatwienia itp. warto się dowiedzieć w swoim oddziale.

Na fakturach widnieją dane AIP z dopiskiem, iż podmiot odpowiedzialny to XYZ - gdzie XYZ to nazwa Twojej "firmy" którą zdeklarujesz we wniosku o rejestrację w AIP

logo-stat4seo-blue-small.png

Ja tam nigdy się AIP nie interesowałem, ale wg. mnie, aż tak super to nie wygląda bo podatki wychodzą na to samo. Niby masz "lokal" - ale równie dobrze możesz lokalem zrobić swój dom/mieszkanie. Wiec tu wg. mnie mały zysk - choć z tego co wiem, masz jakieś pomieszczenie reprezenatacyjne w AIP - a w domu to jak w domu... ale w tej branży powiedzmy ze warunki lokalowe nie są najważniejsze.

Co do tego ze to na nich idzie F.VAT i oni rozliczają - to powiem, że to taki pic... biuro rachunkowe możesz mieć za 150 a nawet za 100zł - a i większość biur powiedzmy za te 150zł świadczy dość szeroką DARMOWĄ pomoc - w szeroko pojętym "biznesie" od strony formalnej. Zawsze można tez uderzać do darmowych porad prawnych - w każdym większym mieście jest coś takiego.

Jedyną wadą jest ZUS, bo tego rozumiem w AIP się nie płaci.... ale płacąc już podatki - doch. i VAT, płacąc już za księgowość to wole te zaoszczędzone 50zł na biurze księgowym i dorzucić 250zł i dać na ZUS niż bawić się w AIP.

Przede wszystkim wygląda się profesjonalniej, ja raczej nie stawiam ludzi prowadzących AIP z takim co prowadzą firmę, tak jakoś mniej wiarygodnie dla mnie to wygląda. Dwa - że jednak "firma" w AIP tak na prawde nie jest firmą - i nie można sobie tak wyrabiać "marki" mając swoja - a to jest w bardzo wielu momentach kluczowa sprawa... dlatego jak to jest różnica 250zł - to wolałbym mniej jeść, ale jednak mieć własną :D

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności