Skocz do zawartości

Google Sitemap Generator

Lechu5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić:

Próbuje wgrać skrypt generujący mape strony (Google Sitemap Generator), hosting mam na nazwa.pl (NetArt). W paczce którą sciągłem z oficjalnej strony jest 10 plików i z tego co wyczytałem to do zainstalowania skryptu wystarczą 2 pliki - sitemap_gen.py oraz config.xml

Pliki wgrałem na serwer do folderu "cgi-bin" i przy próbie otworzenia instalatora z poziomu przeglądarki wyskakuje mi błąd "[500] Internal Server Error : Wewnętrzny błąd serwera"

może mam coś źle zrobione w pliku config.xml

u mnie ten plik wygląda tak:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<site
 base_url="https://www.nazwaużytkownika.nazwa.pl/"
 store_into="/sitemap/sitemap.xml"
 verbose="1"
 sitemap_type="web"
 default_encoding = "UTF-8"
>

<filter action="drop" type="wildcard" pattern="*.jpg" />

</site>

Postanowiłem napisać na tym forum ponieważ wiem że tutaj większość z was ma generatory sitemap więc licze na pomoc

Pozdrawiam

Nadałeś odpowiednie uprawnienia dla tych plików ? Jakie to mają być poszukaj o opisie/faq dla tego oprogramowania.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nadałeś odpowiednie uprawnienia dla tych plików ? Jakie to mają być poszukaj o opisie/faq dla tego oprogramowania.

Chmod ustawione na 777

Czytałem o tym wszedzie ale nic o tym problemie sie nie dowiedziałem

Natomiast w logach serwera znalazłem cos takiego:

/usr/bin/env: python : No such file or directory

jest to pierwsza linijka w pliku sitemap_gen.py

i teraz pytanie jak ta lnijka powinna wygladac aby serwer ja zaakceptował

777 jest złe dla skryptów opartych o perla, ba nie perla zmyliło mnie to cgi-bin, ale phytona. Ten serwer w ogóle obsługuje phyton'a ?

---

jeśli obsługuje musisz się dowiedzieć jaka jest ścieżka do interpretatora phytona i taką wstawić w tej pierwszej linijce kodu.

Zobacz tutaj: https://www.python.rk.edu.pl/w/p/wprowadzenie-do-pythona/

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Del cytat

Zmienilem na 755 i nadal nic. serwery nazwa.pl obsluguja pythona

Dowiedzialem sie ze sciezka to

/usr/bin/python

a wiec taką wpisuje

a w logach pokazuje mi sie :

failed to open log file

fopen: Permission denied

a wiec pytanie: czy ta sciezka musi prowadzic do folderu czy musi byc rowniez okreslona nazwa pliku, np.

/usr/bin/python python

?

Znalazlem i wgaralem rowniez wersje tego samego generatora ale w jako PERLa

no i w logach pojawil sie komunikat:

[ERROR] Perl Module 'Encode' is required but not installed

Nie znam tego języka, ale z komuna błędu wynika, że "fopen: Permission denied" czyli do czegoś nie ma dostępu.

z linku jaki ci podałem wnioskuję, że ścieżka musi być typu#!/usr/bin/env python

więc w twoim przypadku chyba

#!/usr/bin/python

lub

#!/usr/bin/python python

jeśli mapa ma być gdzieś zapisana folder docelowy musi mieć nadane prawa 777

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności