Skocz do zawartości

kompendium głupoty pożyczkodawców

Content

Rekomendowane odpowiedzi

kiedy z tym swiadkiem to normalna droga postępowania ;)

jak ktos ci powie "ty chamie" w autobusie wystarczy wziąć 1 świadka z autobusu i już masz odszkodowanie ;) nawet 3-5 tysi :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ech - jakby powiedzieć - od strony prawnej to ten opis bardzo płytki...

Prawo nie przewiduje dla umowy pożyczki żadnej szczególnej formy. Może to być więc również umowa ustna. Art. 720 par. 2 kc mówi jedynie, że umowa pożyczki kwoty ponad 500 zł powinna być stwierdzona pismem (czyli dla celów dowodowych).

I tu zaczyna się pole do popisu dla prawników :(

Art. 246. Jeżeli ustawa lub umowa stron wymaga dla czynności prawnej zachowania formy pisemnej, dowód ze świadków lub z przesłuchania stron w sprawie między uczestnikami tej czynności na fakt jej dokonania jest dopuszczalny w wypadku, gdy dokument obejmujący czynność został zagubiony, zniszczony lub zabrany przez osobę trzecią, a jeżeli forma pisemna była zastrzeżona tylko dla celów dowodowych, także w wypadkach określonych w kodeksie cywilnym.

Natomiast trudno wyobrazić sobie, aby ktoś większą kwotę pożyczki przekazywał w formie gotówkowej z ręki do ręki. W takim wypadku przelew bankowy - bez względu jak opisany - przy braku pisemnej umowy pożyczki i tak jest początkiem dowodu na piśmie, który daje kolejne możliwości prawne (ale o których nie będę pisał, aby nie zanudzić).

Del cytat

Jest (bywa) po prostu tak jak napisano w tym artykule, nie dostrzegam płycizny tylko praktyczne kwestie bez operowania artykułami kodeksu cywilnego i właśnie bez zbędnego zanudzania. A co do wysokich kwot pożyczki przekazywanych z ręki do ręki - ma to miejsce nader często i bodaj częściej niż przelewem. Gdyby nie to że nie mogę, to przesłał bym Ci umowę pożyczki 450 tys. zł. w której pieniądze przekazano z ręki do ręki podpisując umowę pożyczki. A pożyczki z reki do reki takich kwot jak np. 25 tys. zł. to standard.

Ja tam widze, ze artykulik jakis 'fziu bziu', ktory kazdy moze sobie napisac w 15min w oparciu o swoje przemyslenia. Tym bardziej, ze strona swoim wygladem tez daje jakies swiadectwo wiarygodnosci. Nie wierz we wszystko, co znajdziesz w necie :piwo:

A z tymi pozyczkami z reki do reki to nie wiem czy jest to standardem przekazywanie takich tysiecy od tak sobie. Masz na to jakies potwierdzone dowody, czy tak sobie piszesz?

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ja tam widze, ze artykulik jakis 'fziu bziu', ktory kazdy moze sobie napisac w 15min w oparciu o swoje przemyslenia. Tym bardziej, ze strona swoim wygladem tez daje jakies swiadectwo wiarygodnosci. Nie wierz we wszystko, co znajdziesz w necie :piwo:

A z tymi pozyczkami z reki do reki to nie wiem czy jest to standardem przekazywanie takich tysiecy od tak sobie. Masz na to jakies potwierdzone dowody, czy tak sobie piszesz?

No to jak jest to 'fiu bziu' według Ciebie to najpierw zapytaj prawnika zamiast dyskredytować bez podania rzeczowej argumentacji. Napisz, proszę, co jest tam nieprawdą i podaj dlaczego. Napisałem że widziałem wiele takich pozyczek z kasa przekazaną z reki do ręki i mam ich kserokopie, skany, ale przeciez nie będę ujawniał danych osobowych i naruszał dóbr osobistych stron publikując je. Z racji wykonywanego zawodu mam wgląd do wielu takich dokumentów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności