Skocz do zawartości

Photoshop a druk offsetowy

dMien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam szybkie pytanie. Chcę przesłać do drukarni dużą ilość materiału, ale nie jestem pewien jak to będzie wyglądało.

Pracuję oczywiście w CMYK. W PS jest ok, ale jak otworzę w windowsie (irfan view etc.), kolory są nie takie jak trzeba. Gdy w PS zmienię na RGB, po otworzeniu wyeksportowanego pliku w Windows też jest ok.

Pamiętam, że jak kiedyś próbowałem robić inne rzeczy (w CMYK), też była taka sytuacja. Łudziłem się, że na drukarce (laserowej kolorowej) będzie to wyglądało ładnie. Nie wyglądało. Jedynie zawsze w Photoshopie wygląda to tak jak powinno. Wychodzi na to, że do druku na domowej drukarce trzeba robić w RGB, a co do drukarni to w CMYK? Bez sensu...

Pytanie najistotniejsze/skrócone - czy jeśli drukuję coś stworzone w CMYK na drukarce domowej i na maszynie offsetowej w drukarni, to jest różnica w kolorach?

Pozdrawiam

Różnica jest prosta. W drukarce masz podstawowe kolory czerwony, niebieski, żółty, czarny, biały. CMYK masz cała paletę kolorów. Nie powiem dokładnie jak to wygląda w praktyce ale różnica jest. Jak dasz do drukarni Offsetowej plik RGB będziesz miał taki efekt jak do drukarki laserowej dasz CMYK.

Darmowy katalog stron internetowych Katalog stron - Jogurcik

Różnica jest prosta. W drukarce masz podstawowe kolory czerwony, niebieski, żółty, czarny, biały. CMYK masz cała paletę kolorów.

No nie bardzo. Zarówno w przypadku drukarki, jak i maszyny offsetowej masz kolory składowe Cyan, Magenta, Yellow i K(czarny).

Do drukarni wysyłaj tylko CMYKa. Przy wydruku na drukarce z Photoshopa powinny wyjść kolory prawidłowe, jak na ekranie, ale tutaj wchodzi całe zarządzanie kolorem, czyli profile, kalibracja sprzętu itd.

Na pewno nie należy się przejmować podglądem windowsowym. Tu zawsze kolory z pliku cmykowego będę mocno przesunięte. Spróbuj zrobić CMYKowy wydruk próbny w dobrej drukarni cyfrowej lub studiu graficznym i potraktować go jako proof dla drukarni. Jeśli kolory będą bardzo odległe od tego co masz na monitorze, to może problem z kolorami jest w kalibracji Twojego monitora i okolic, a nie samej drukarki.

W drukarce masz podstawowe kolory czerwony, niebieski, żółty, czarny, biały.
:)

Ja bym się nie przejmował ... wysyłasz do drukarni pliki w najlepszej możliwej jakości, a cała reszta już do nich należy - bo to oni mają sprzęt i powinni mieć umiejętności - zawsze możesz im wytłumaczyć, że chodzi Ci o takie nasycenie i barwy jakie pokazuje PS :)

Pozdrawiam B)

CMYK masz cała paletę kolorów.
NIe ma jak to wypowiedz kogoś kto nie ma pojęcia o tym o czym pisze :) Temat jest bardziej skomplikowany niż się wydaje do kalibracji kolorów monitora są specjalne urządzenia oraz specjalne drukarki o bardzo zbliżonej kolorystyce do druku docelowego służące do małoformatowego wydruku testowego.

Najlepiej jak być dowiedział się u specjalisty od DPD w drukarni której zlecasz druk.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Hmm, no to jest oczywiste, że drukarki (domowa czy offsetowa) pracują w CMYK, a wyświetlacze w RGB. Dlatego mnie to irytuje, skąd ta różnica.

Wiem też, że RGB jest szerszy niż CMYK. Wiem też trochę o kalibracji.

W drukarni zamówiłem sam druk i boję się, że to będzie źle wyglądało. A to trochę duży nakład, żeby się pomylić.

Monitor mam z matrycą E-IPS, ale niekalibrowany. Także nawet nie mogę poprosić, że chcę "tak, jak w PS", gdyż u nich w Photoshopie może inaczej wyglądać.

Powiem jak to jest na przykładzie. Zrobiłem kiedyś w PS (CMYK) pewny projekt z granatowym kolorem. Ładnie. Ale tylko w PS. W Windows ten granatowy był oczojebnym niebieskim, okazało się, że po wydruku na domowej drukarce też.

Teraz mam podobnie. Jest sobie stonowana zieleń, ale w Windows wygląda znowu rażąco.

Nie wiem co zrobić.

Powiedzcie, czy drukarnia inaczej wydrukuje CMYKa niż drukarka domowa?

Najlepiej jak być dowiedział się u specjalisty od DPD w drukarni której zlecasz druk.

DPD? :)

Tak.... DTP :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Powiedzcie, czy drukarnia inaczej wydrukuje CMYKa niż drukarka domowa?

DPD? :)

Tak, może wyjść z drukarni bardzo inaczej niż z domowej drukarki.

Optymalnym rozwiązaniem jest dostarczenie do drukarni proofa, czyli wzoru jak kolory mają wyglądać. A oni mają tak drukować, żeby to osiągnąć.

Jak zajmowałem się DTP, to w użyciu były Cromaliny i Matchprinty, próby robione z klisz, dostarczanych później do drukarni.

Wraz z przechodzeniem technologicznym na CTP, czyli omijaniem etapu klisz, takich prób się już chyba nie robi. Są za to wydruki cyfrowe z dobrze skalibrowanego sprzętu, które dajesz w drukarni jako kolorystykę obowiązującą.

A DPD to firma kurierska :)

pewnie że będziesz miał inny wydruk - nie liczyłbym na to ze pokryją się Tobie kolory ze zwykłej drukarki i po wydruku z drukarni - wystarczy że będziesz miał inny papier nie wspomnę o tym że to inny sposób składania kolorów. JA się kiedyś przejechałem i teraz przy dużych nakładach proszę o druk próbny - najprostsze i najpewniejsze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności