Skocz do zawartości

TP blokuje port 25 od poczty smtp

dexter_78

Rekomendowane odpowiedzi

Czym różni sie port 25 od portu 587?

Ile czasu zajmie spamerowi zmiana jednego parameru?

Kiedy zostanie zablokowany port 587?

To nie do końca tak. Poprawnie skonfigurowany serwer SMTP powinien na porcie 587 przyjmować od SWOICH użytkowników pocztę i rozsyłać ją dalej (już na porcie 25). Od SWOICH, to znaczy od istniejących w systemie i tylko tych, którzy przed wysyłką dokonali autoryzacji. Taka konfiguracja jest standardem (standardem w sensie, że tak powinno być a nie, że tak zawsze jest :) ).

Pomysł TP odważny i całkiem sensowny, ale wykonanie już gorsze. Nie raczyli poinformować swoich klientów o tej zmianie, a wydarzenie wymagałoby sporej kampanii informacyjnej.

Hosting już od 39 zł brutto/rok! Sprawdź nasze możliwości: brak limitu domen, subdomen, kont FTP, baz danych MySQL, wiele wersji PHP, dostęp do konta przez SSH, automatyczna instalacja WordPress, kompatybilność z frameworkami Symfony/Laravel, blokada krajów, integracja z CloudFlare i wiele innych.

Port 587 do komunikacji klient -> serwer

Prt 25 do komunikacji serwer <-> serwer

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie raczyli poinformować swoich klientów o tej zmianie
Informowali, problem może leżeć w tym że było to przesłane z rachunkiem i reklamami. Prawdopodobnie większość wyciągnęła rachunek a resztę wywaliła do kosza.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wszystkie poczty darmowe czy to onet czy to o2 wysyłały z miesięcznym lub 2 tygodniowym wyprzedzeniem z komunikatem o zmianie portu.

Polskie wsparcie serwerowe i komputerowe - Outsourcing IT, instalacje smarthome i sieci komputerowe. Poznaj nasz Blog z nowinkami IT oraz najlepsze darmowe oprogramowanie RustDesk do zdalnego dostępu.

Wszystkie poczty darmowe czy to onet czy to o2 wysyłały z miesięcznym lub 2 tygodniowym wyprzedzeniem z komunikatem o zmianie portu.

hmm

a więc do mnie bardzo długo te maile szły z onetu ;)

ja maila otrzymalem:

Wed, 2 Dec 2009 22:14:26

Na odwrocie rachunku z TP też nic nie ma :)

Nie mowie że nie wiedzialem o zmianie tego portu, bo wiedziałem juz chyba w połowie listopada z innych źródeł ... ale dziwi mnie bardzo dlaczego, będąc klientem instytucji, ktore wprowadzają tą blokadę, nie dostałem od nich tej informacji (lub dostalem po czasie) ?

A jeszcze ciekawosta z onetu

Jak ktoś nowy nie majacy pojecia o tych zmianach załozy sobie poczte na onecie i skonfiguruje program pocztowy według tej instrukcji to nie bedzie wiedzial czemu program nie wysyła mu wiadomości.

https://poczta.onet.pl/pomoc/13265,0,29,4,0...00,0,pomoc.html

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności