Skocz do zawartości

Otwarcie własnej firmy

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

wedrowiec całkowicie się z Tobą zgadzam, ale to jest w tzw. określonych sytuacjach i w uzasadnionym przypadku (bo w tzw. uzasadnionym przypadku policja ma bardzooooo duże pole do popisu :) ) Tyle że wtedy mogą wejść na legitymację i nawet bez nakazu ... mimo wszystko muszą ten przypadek uzasadnić ;)

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

co do umowy o dzielo/zlecenie, pracowalem kiedys jako nauczyciel ang przez 3 lata z taka umowa i nie bylo problemow ze taki dlugi okres, umowy podlisywane co rok, oczywiscie pozniej nie mialem prawa do zasilku dla bezrobotnych

ps. znajomy np we wrocku zatrudnia ludzi na staz. wielu studentow na to idzie, a czesto nie potrzebujesz eksperta tylko rece do pracy. dodatkowo masz chyba jakies plusy z urzedu za tworzenie nowych miejsc pracy...

z innej beczki. orientuje sie ktos jak jest z fakturami/rachunkami jak wystawia sie je za granice? pozd

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Czyli, czy zatrudnię kogoś na umowe zlecenie lub umowe o dzieło to zasiłek dla bezrobotnych po roku mu się nie należy?

z innej beczki. orientuje sie ktos jak jest z fakturami/rachunkami jak wystawia sie je za granice? pozd

Poszukaj o tym w dziale e-biznes, ktoś pisał że w takim wypadku podaje się kwote w zł i walucie obowiązującej w tamtym kraju.

faktura musi być dwujęzyczna, odnośnie podatku vat w danym kraju zapytaj na infolinii - https://www.mofnet.gov.pl/index.php?const=4...2&PortalMF= - ja się tam dowiadywałem odnośnie rozliczeń z Australią

kwotę wystawiasz w walucie danego kraju - niektórzy piszą też kurs średni waluty na dzień wystawienia f-vat, ale nie trzeba

erepublik-badge-125x125.gif 125x125_2.jpg hekko.png

Dziękuje poczytam o tym jak wrócę o 6 rano z pracy, bo za chwile się do niej wybieram :)

Zostało mi zadzwonić do M$ o tego Windowsa, i dowiedzieć się czy jest możliwość otrzymania jakiejś licencji na używanie VS C# 2008 Express Edition w firmie, bo jest darmowy do zastosowań komercyjnych, ale wolę się od nich tego dowiedzieć ;)

A co do nazwy firmy, bo spotkałem się tak, że w polsce i za granicą są firmy o tej samej nazwie, i nie są tego samego właściciela. Takie coś jest dopuszczalne? Bo chciałbym mieć nazwę firmy, taką która też istnieje za granicą.

Ad 10. jak prowadzę to jeszcze nie miałem - jeśli nie generujesz zbyt wysokich obrotów, to szansa na kontrolę jest jak 1 do miliona - mnie księgowa powiedziała, że dopóki regularnie nie zacznę kręcić kwot na poziomie 6-8 k miesięcznie to im się nie opłaca na kontrolę przychodzić

6-8k dochodu?

Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl

Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl

Jeszcze a propos księgowości, przypomnę się również w tym wątku.

Mój księgowy uruchomił niedawno zdalne biuro rachunkowe od 55 zł za miesiąc. Za darmo można korzystać z całkiem przyjemnego programu do faktur.

Link z refem w stopce ;)

Grim ten program do księgowości jest zakręcony ;) Nie mogę się połapać co i jak, ten do faktur jest prosty jak drut ;)

zakręcony to jestem ja :]

W pierwszym roku swojej DG (w styczniu mija rok) zająłem sie tym na czym sie znam, a ksiegowość, zusy srusy i inne duperele papierkowe zostawiłem osobie, która sie na tym zna (150/m do 30 FV). Sam wystawiam tylko FV za pomocą EuroFaktura, który na marginesie mi tu polecono ;)

Nie wiem jak jest z tymi rewizjami, ale jak mam umowę odstapienia pomieszczenia, to ewentualna rewizja może być tylko przeprowadzona w danym pomieszczeniu o ile dotyczy ona firmy. Trudno mi sobie wyobrazić sytuację, że wpada policja do szeregówki i leci po wyszystkich mieszkaniach mając nakaz na jedno mieszkanie. No ale mogę się mylic, a i interpretacja przepisów przez rózne osoby jest zupełnie inna B)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności