Skocz do zawartości

Otwarcie własnej firmy

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli się nie spodziewasz dużych dochodów na początek i nastawiasz się na sprzedaż dla osób fizycznych nie prowadzących DG to myślę, że nie opłaca się zostawać vatowcem.

Np. jako VATowiec sprzedajesz skrypt za 122zł a jeśli nie jesteś na vacie sprzedajesz za 100zł i tyle samo pieniędzy zarabiasz bo nie musisz tego vatu zwrócić. Dla firm nie ma różnicy czy kupią na rachunek za 100zł czy na fvat za 122zł bo i tak poniosą taki sam realny koszt. Natomiast dla osób fizycznych, które tej faktury nie mogą wpisać w koszta różnica jest zauważalna. Tak więc nie będąc na vacie możesz bardziej konkurować cenowo albo więcej zarobić.

Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Rozlicza mnie biuro rachunkowe, za które płacę około 300zł brutto mc a cena biura zależy od ilości papierów, które co miesiąc zanosimy.

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Te 8k netto czy brutto? To bardzo ważne bo jeśli brutto i będziesz VATowcem to zostanie dla Ciebie około 5300 [po opodatkowaniu] a jeśli rozliczysz się na rachunek lub będzie to kwota netto to w Twojej kieszeni znajdzie się już około 6550zł.

Ja na Twoim miejscu zgodnie z wiedzą, którą posiadam rozliczałbym się na rachunek. Dla firm to nie ma różnicy czy płacą f-vat czy rachunek a ja osobiście wolę rachunki bo jak mam zrobić przelew na 9760zł w przypadku fvat lub 8000zł na rachunek to lepsze jest to drugie rozwiązanie bo dysponuje tymi 1760zł i nie muszę czekać miesiąca aż sobie odpiszę VAT z faktury. Także jeśli nie przekroczysz pewnych dochodów to moim zdaniem najlepiej nie być vatowcem i rozliczać się wg. skali. A jak już lepiej będzie Ci szło to przerzucisz się na VAT i będziesz rozliczał się na liniowym.

Jeśli się w którymś miejscu mylę to poproszę o poprawkę :D

moim zdaniem lepiej wejśc w VAT :D po pierwsze jak nie miałem VATu to większość firm kręciła nosem na rachunki, niby się godzili ale zawsze było kręcenie nosem. Po drugie kwestia ile planujesz inwestycji, ale kupując wyposażenie itp. można przyjąć, że będziesz VAT do przodu :P

Czy datę muszę ustawić wtedy, kiedy będę miał wszystko załatwione?

Nie no - pierwsze co robisz to idziesz do urzędu miasta/gminy i rejestrujesz wpis do ewidencji (z resztą teraz ten sam wniosek sami przesyłają do US, GUS i ZUS) ta niby "łatwiejsza" rejestracja firmy w jednym okienku.

Tam od razu na początku wpisujesz datę rozpoczęcia działalności a ZUS i US załatwiasz już później (np. w ZUS'ie jest maksymalnie do 7 dni od dnia rozpoczęcia działalności, a nie od dnia wpisu do ewidencji).

dokładnie lepiej wejść w VAT, jeżeli będziesz inwestował to na vacie będziesz do przodu, musiałbyś sobie rozpisać ilu będzies miał klientów na rachunek a ilu na FV, podejrzewam ze lepiej z FV Ci wyjdzie :-)

(...) trzeba być zarejestrowanym bezrobotnym przez conajmniej 6 mc?
3 miesiące
Wystarczy być zarejestrowanym

Każdy PUP ma swoje własne wymagania, musisz sprawdzić na stronie internetowej tego gdzie będziesz składał wniosek.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Złozyc wniosek możesz od razu po zarejestrowaniu się, ale warto się dopytać kto ma wieksze szanse otrzymania dofinansowania, bezrobotny czy bezrobotny ze stażem. W moim przypadku większe miał ktos kto bujał się 3 miesiace. Osobiście tego nie rozumiem, bo ja nie chcąc siedziec na ( )( ) mogłem od razu złozyc wniosek i rozpoczynac DG, a tak 3 miesiące miałem zasiłek i czekałem aż nabiore mocy ;]

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności