Skocz do zawartości

Otwarcie własnej firmy

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

Tomasz, jeśli chodzi o pieniądze z UE (tzn. te większe, bo 18k też de facto jest z Unii), to z tego co się orientuję, możesz je wydać na środki trwałe, remonty oraz na towar (w przypadku dotacji 40k również na samochód, jeśli nie zakładasz działalności związanej z transportem).

Wszelkie opłaty abonamentowe (czynsz, telefony, ZUS) musisz płacić z własnej kieszeni.

W przypadku dotacji 40k możesz starać się o wsparcie pomostowe, tzn. przez 6 miesięcy (o ile dobrze pamiętam) możesz dostawać jakieś środki na opłacanie takich rzeczy cyklicznych.

Jeśli mogę Ci poradzić, policz czy na pewno potrzebujesz tak dużych pieniędzy, bo konkurencja tu jest dużo większa, środki ograniczone a wymogi mocno podkręcone.

Za 18k też z łatwością rozwiniesz taką firmę jak chcesz, a pieniądze dostaniesz prawie że od ręki.

Powodzenia

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

dzięki za informacje ;) tylko zeby dostac te 18 tys z UP trzeba byc bezrobotnym. prawda? czy jest sens starac sie o samochod. trzeba jezdzic i pozyskiwac klientow itd...? czy to raczej bez sensu?? aha i jeszcze 1 pytanko. czy mozna sie ubiegac ile razy sie chce do tych dotacji? tzn. jesli ci sie nie uda raz to i czy mozna dalej probowac?

pozdro

Trzeba być bezrobotnym. W praktyce wygląda to tak, że rano idziesz się zarejestrować jako bezrobotny, wychodzisz z pokoju i idziesz do pokoju z dotacjami złożyć wniosek.

Na samochód możesz wydać tylko przy tej dużej dotacji, 40000. Jeśli udałoby Ci się ją dostać, to dlaczego nie. Jest tylko o wiele ciężej ją dostać.

Możesz się ubiegać o dotację, aż do skutku.

1. Zanim dostaniemy kasiorę na otwarcie DG to czy ja mogę już zrobić stronę z portfolio i tworzyć stronki bez DG? Słyszałem że można na umowę o dzieło? Czytałem że to bez problemu jeśli tych stronek się robi 1-2 w ciągu miesiąca.?

Podatek musisz zapłacić, jeżeli za tworzenie stron dostajesz pieniądze (zasadniczo). Warto formułować umowy tak, aby wynikało z nich, że klient płaci Ci wynagrodzenie z tytułu przeniesienia praw autorskich (lub udzielenia mu licencji). Wtedy możesz skorzystać z 50% kosztów uzyskania przychodu, co zmniejsza należny podatek. W razie kontroli lepiej mieć takie umowy na piśmie.

Rejestracja DG to osobna sprawa. Działalność prowadzisz, jeżeli robisz coś "zawodowo" (czyli m.in. regularnie), ale granica jest płynna i czasem trudno określić, czy to już DG, czy jeszcze nie. Dlatego na początek działając bez rejestracji (ale płacąc podatek) możesz mieć nadzieję, że będzie OK. Ale lepiej rób to na krótką metę - konkurencja jest czujna i w razie czego doniesie gdzie trzeba.

3. Jeżeli już będę miał DG to czy na nią będę mógł wystawiać faktury za reklamy na moich portalach? Inaczej: czy będę mógł podpiąć portale do mojej DG?

Tak.

• 4 miesiące temu...

Oczywiście to tylko przykład, rejestruję działalność gospodarczą, PKD itp mam już załatwione. Teraz chciałbym sprzedawać oprogramowanie autorskie, ale nie płacą podatku VAT, bo nie chciałbym być na początku płatnikiem VAT, czy mogę sprzedawać oprogramowanie i wystawiać tylko rachunek bez VAT?

Program można by było w wersji trial pobrać z internetu i używać max 7 dni po czym program prosiłby o klucz licencyjny, a do pełnej aktywacji potrzebne by było zakupienie licencji. Jedyną formą płatności za licencje na używanie oprogramowania, byłby przelew na konto firmowe, i to w sumie jedyny ślad i dowód na sprzedaż licencji, no i oczywiście rachunek.

Ostatnio złożyłem wizytę w US i babka tak wszystko zamotała, że nic z tego nie zrozumiałem i wyszło na to, że tak czy siak musiałbym płacić podatek VAT.

Od MS dowiedziałem się, że wystarczy mieć wydrukowana licencję EULA, aby móc legalnie używać w firmie VS 2008 Express Edition.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności