Skocz do zawartości

Linki, linki, linki?

pmrozik

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu prosiłem o kilka rad i dowiedziałem się, że bardzo istotna jest ilość linków prowadzących do mojej strony. Mówiłem też o tych linkach śmieciowych. Czy ktoś może mi wytłumaczyć następujące wyniki wyszukiwania:

Edutainment - Indywidualne Lekcje Języka Angielskiego, Korekta ...

- [ Translate this page ]

Indywidualne zajęcia z języka angielskiego u klienta w domu lub w pracy na terenie Warszawy. Dojazd do: Białołęka, Bródno, Marki, Targówek, Tarchomin, ...

www.edutainment.pl/ - Cached - Similar -

#8 | PR: 1 | Traffic Value: ? | Age: - | Y! Links: 5 | Trends | dmoz: 0 | Whois | Sktool | Yahoo position: -

Język angielski online - bezpłatny kurs angielskiego

- [ Translate this page ]

Do każdej lekcji masz również partię gramatyki, którą poznajesz kontekstowo, w prosty i przyjemny sposób. Pamiętaj, że języka angielskiego, niemieckiego i ...

www.angielski-kursy.pl/ - Cached - Similar -

#9 | PR: 4 | Traffic Value: ? | Age: 11-2007 | Y! Links: 10,500 | Trends | dmoz: 0 | Whois | Sktool | Yahoo position: -

Powyższe wyniki są odpowiedzią na hasło "lekcje angielskiego."

Moja strona ma pozycję numer 8. Jest kolosalna różnica w ilości linków, PR ma niższy, i nie ma żadnego słowa kluczowego w samej nazwie domeny.

Dodatkowo, wpisując słowo "indywidualne lekcje angielskiego", moja strona znajduje się na pozycji numer 4 a ma zdecydowanie najmniejszą ilość linków prowadzących do strony wśrod 10 pierwszych wyników.

A więc, jak to jest z tymi linkami?

Nie zaprzeczam że nie są one istotne, ale jestem raczej za wartościowymi linkami tak jak już wspomniałem wcześniej. Wiem też, że Google premiuje nowe strony, ale to mam już raczej za sobą. Biorąc pod uwagę strony dalej w wynikach która mają po kilka tysięcy linków, coś mi tutaj zaczyna nie grać. Wiadomo, że algorytm Google zmienny jest. Zapraszam do dyskusji.

Jeśli ktokolwiek tutaj by twierdził, że tylko ilość linków ma wartość w pozycjonowaniu, to byłby w wielkim błędzie.

na proces pozycjonowania składa się wiele czynników, które są brane pod uwagę przez roboty gugla i nikt na tym forum nie jest w stanie jednoznacznie wymienić wszystkich parametrów i określić ich mocy (szczególnie, że to ulega ciągłym zmianom).

temat, który poruszyłeś, jest również w tym wątku:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=83644

natomiast należy sobie również postawić pytanie na temat wartości hasła "lekcje angielskiego", bo według statystyk znacznie lepszym hasłem jest "kurs angielskiego" czy "nauka angielskiego", a tutaj w obu przypadkach Twoja domena jest już poza dziesiątą stroną.

Są takie frazy, które czasami wyglądają atrakcyjnie, ale statystycznie niewielu internautów według nich szuka w wyszukiwarkach, zatem jeśli ilość sprzedanych lekcji angielskiego z wyszukiwania po frazie "lekcje angielskiego" jest dla Ciebie wystarczająca, to w tej chwili nie musisz nic robić (do czasu, aż kilka firm nie stwierdzi, że fraza ta staje się atrakcyjna i nie dołączą jej do swojego "ogonka" - bo wtedy wylecisz przy takim linkowaniu...).

takie jest moje zdanie, ale - jak powiedziałem powyżej - większość nawet tych doświadczonych pozycjonerów - nie jest w stanie stwierdzić, że w 100% ogarnęła mechanizm pozycjonowania w gugielu ;)

pozdrowienia

dymna.jpg

Pomijając wszelkie aspekty po za linkowe wpływające na pozycję. Masz Tutaj przykład użycia kilku wartościowych linków, a w drugim przypadku wielu mało wartościowych linków. Linkowanie jak poczytasz forum, należy zacząć właśnie od zdobywania tych wartościowych, a w miarę braku możliwości schodzisz do coraz mniej wartościowych.

Pewno pozycje można zająć używając kilku porządnych linków, to samo ktoś inny osiągnie tysiącami śmieciowych linków. Sposobów pozycjonowania jest wiele i można do tego różnie podchodzić. Jednak zawsze warto zdobywać mocne stałe linki.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Pobawmy się w robota - dostaje hasło "lekcje angielskiego" ... i zaczynam szukać - 0.22 sekundy później:

#8 Edutainment - Indywidualne Lekcje Języka Angielskiego, Korekta ...

Indywidualne zajęcia z języka angielskiego u klienta w domu lub w pracy na terenie Warszawy. Dojazd do: Białołęka, Bródno, Marki, Targówek, Tarchomin, ...

#9Język angielski online - bezpłatny kurs angielskiego

Do każdej lekcji masz również partię gramatyki, którą poznajesz kontekstowo, w prosty i przyjemny sposób. Pamiętaj, że języka angielskiego, niemieckiego i ...

W tytule Twojej strony masz jak byk "LEKCJE ANGIELSKIEGO" (lepiej by było razem i jako dwa pierwsze wyrazy tytułu ... ale o to mniejsza).

U konkurencji na siłę można skleić "lekcji angielskiego", a to nie jest identyczne z szukanym hasłem ... zaplecze w postaci linków pomogło na tyle że w ogóle wylądowało w TOP10 :)

Odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta - masz lepiej zoptymalizowany serwis pod kątem hasła "lekcje angielskiego" :(

Pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności