Skocz do zawartości

Materiały do matury z informatyki rozszerznej

stilly

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli programowanie nie sprawia Ci problemu i masz do tego predyspozycje to warto zdawać inf. Też zależy co chcesz robić dalej studia/praca, jak studia nie związane zupełnie z informatyka to raczej szkoda czasu na naukę.

Wykonam:

- kodowanie z .psd do HTML/CSS/JS,

- wdrażanie szablonów pod WordPress, SEOKatalog oraz inne skrypty.

Informatyka na podstawowym poziomie też jest można powiedzieć, że to już banał.

Sprawdź sobie na CKE z tego roku ;)

BTW. Zdajesz to co ci potrzeba ja chce składać papiery na ETI w Gdańsku dlatego od razu rozszerzona.

Polskie wsparcie serwerowe i komputerowe - Outsourcing IT, instalacje smarthome i sieci komputerowe. Poznaj nasz Blog z nowinkami IT oraz najlepsze darmowe oprogramowanie RustDesk do zdalnego dostępu.

Właśnie w tym pech, że nigdy nie miałem zamiaru uczyć się języków programowania. Znam jedynie podstawy php, css, sql - co raczej na maturze nie będzie.

Ale na pewno mi lepiej by mi poszła informatyka niż geografia. Tylko, że informatyki nie nauczę się w szkole, bo tam tylko Word, Excel...

edit: stilly - widzę, że mam stare dane ;)

Jak kiedyś czytałem o maturach to była jedynie rozszerzona informatyka.

Najpierw myślę, aby zdać szkołę średnią. A jak już to pewnie ekonomia, rachunkowość (teraz chodzę do tech. ekonomicznego).

Jestem póki co w drugiej klasie, więc mam czas na nadrobienie materiału. ;)

To sprawdź sobie lepiej które przedmioty na maturze wymaga dana uczelnia.

Po co zdawać przedmioty na które oni nie patrzą i są tobie zbędne.

Polskie wsparcie serwerowe i komputerowe - Outsourcing IT, instalacje smarthome i sieci komputerowe. Poznaj nasz Blog z nowinkami IT oraz najlepsze darmowe oprogramowanie RustDesk do zdalnego dostępu.

Dokładnie tak, pierw zobacz co będziesz potrzebował do danej szkoły. Matura owszem była tylko rozszerzona z informatyki jeszcze 2 lata temu. Rok temu albo w tym roku zmienili to. Wiem bo 2 lata temu pisałem maturę i była tylko rozszerzona, a w tym roku jak chciałem poprawić widziałem już na podaniu podstawową.

Nie wiem czy mógł bym się zgodzić z tym że podstawowa jest łatwiejsza. Słyszałem że rok temu rozszerzona była łatwiejsza od rozszerzonej. Ale to chyba tak jak na każdym przedmiocie.

Darmowy katalog stron internetowych Katalog stron - Jogurcik

Sprawdź zadania z podstawowej i rozszerzonej z tego roku :D Gwarantuję Ci, że zmienisz zdanie :P

• 2 miesiące temu...

Pozwolę sobie odświeżyć temat ,gdyż również w tym roku zdaję maturę z informatyki rozszerzonej.

@stilly - i co, jak idą przygotowania? Z jakich książek się uczyłeś/uczysz/zamierzasz się uczyć? :)

Ja jestem w trakcie przerabiania Thinking in C++, Algorytmy, Struktury Danych i Techniki Programowania oraz Budowy sieci komputerowych. Po przerobieniu tych książek planuję jeszcze przerobić coś o Anatomii PC i zagłębić wiedzę z Algorytmiki przy pomocy książek Cormena.

W jaki przedział procentowy chciałbyś się wstrzelić? Albo raczej jakiego wyniku się spodziewasz :)

Pozdrawiam.

Też zdaję w tym roku infę :)

Nie korzystam z żadnych książek... "Programuję" w Pascalu, do którego mój nauczyciel infy przygotowuje co chwile kolejne zagadnienia w formie kursu internetowego (może kiedyś go opublikuje).

To samo tyczy się SQLa, sieci i innych rzeczy. Koleś przygotowuje dla maturzystów materiały, ćwiczenia i jakoś to idzie.

Ja osobiście najpierw chcę zdać, a potem jadę "na rekord" ;) Myślę, że powinienem ma jakieś 60% to pocisnąć (patrząc po tym jak mi idzie z maturami z poprzednich lat).

Ja na szczęście maturę piszę dopiero w 2012, więc mam trochę czasu, żeby się lepiej przygotować. Przede mną jeszcze egzamin zawodowy, który podobno trzeba zdać na 75%. Jestem na profilu informatycznym i na przygotowanie nie mogę narzekać. Poziom jest dosyć wysoki, szczególnie z programowania (na razie pół roku Pascala, kolej na c++ :) ). Dochodzą do tego jeszcze takie przedmioty jak multimedia czy utk.

Tobie mogę polecić UKŁADY CYFROWE Wojciech Głodzki (systemy liczbowe, hardware)

PS Kukis, widzę, że interesujesz się ekonomią, pisałeś w tym roku konkurs z przedsiębiorczości?

Najtańsze domeny w Polsce - 13685790121473354021 -3% kod na dowolny serwer wirtualny.

PS Kukis, widzę, że interesujesz się ekonomią, pisałeś w tym roku konkurs z przedsiębiorczości?

Jeżeli chodzi Ci o "Olimpiadę Wiedzy o Regionie i Przedsiębiorczości" to tak. Dostałem się do II etapu. :)

Osobiście wybrałem liceum, gdyż w mieście gdzie się uczę, poziom nauczania na "technik-informatyk" jest raczej żaden, a większość uczniów takiego technikum, to w mojej opinii, niezbyt poważni i uzdolnieni osobnicy :)

Być może gdzieś tam... w kosmosie... są technika z prawdziwego zdarzenia... ;) Ja takiego nie widziałem.

no być może wyjątkiem jest Twoje, shaun_black, technikum, życzę Ci tego ;)

Na początku myślałem o prawie, ale swoją szkołę podałem na I miejscu, nie chciało mi się później tego odkręcać. Poza tym w kierunku, na którym obecnie się uczę działałem od kilku lat. Pierwszy rok był ciężki. Trudno było się przyzwyczaić. W klasie 0 dziewczyn, sami chłopacy i wygląd szkoły, który nikomu nie odpowiada. Poziom nauczania i atmosfera w klasie jest na plus.

Najtańsze domeny w Polsce - 13685790121473354021 -3% kod na dowolny serwer wirtualny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności