Skocz do zawartości

Jak zablokować indexacje JS

mperla

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam dość nietypowy problem którego nie mogę rozwiązać. W pliku php (header) mam wklejony script. Chcialbym aby nie był on indexowany (ogranicza on dostep robotom - bramkom proxy). Przy okazji ograniczył tez dostęp dla Googla. Niestety nie mogę zrobić na zasadzie scr=...js ale wtedy bramki proxy nie potrafią tego interpretować. Myślałem o kodzie php który nie wyswietli tego kodu robotom Google, Yahoo itd. Czy są takowe zmienne? Jeżeli nie to czy jest inny sposób? Na prawdę mi zależy.

ale jak się upierasz

Przykłady:

<?

if(eregi("googlebot",$HTTP_USER_AGENT))

{

mail("you@youremail.com", "Googlebot detected on yourdomainname.com", "Google has crawled yourdomainname.com");

}

?>

<?

if(eregi("googlebot",$HTTP_USER_AGENT))

{

if ($QUERY_STRING != "")

{$url = "https://".$SERVER_NAME.$PHP_SELF.'?'.$QUERY_STRING;}

else

{$url = "https://".$SERVER_NAME.$PHP_SELF;}

$today = date("F j, Y, g:i a");

mail("you@youremail.com", "Googlebot detected on https://$SERVER_NAME", "$today - Google crawled $url");

}

?>

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

Może popraw skrypt tak, żeby nie blokował Googla, zamiast robić clooaking.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Wielki problem :)

Wystarczy dać kod JS do zewnętrznego pliku js wstawianego w danym miejscu:

<script src="pmyPlik.js" type="text/javascript"></script>

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ale madry jesteś, gratuluje. Skoro napisałem ze tak się nie do to znaczy ze się nie da.

Skrypt zmienia body strony (blokuje wyswietlanie) a następnie jeżeli adres strony to moja strona, odblokowuje go. Działa ładnie ale zakładam, że Google tez blokuje

Co to znaczy się nie da :wacko:

Z punktu widzenia kodu strony nie ma znaczenie czy dany kod JS bedzie osadzony w kodzie HTML czy dołączony sposobem jaki podałem

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Skrypt zmienia body strony (blokuje wyswietlanie) a następnie jeżeli adres strony to moja strona, odblokowuje go.
Czy Google wyświetla sobie stronę? Przy tak "zablokowanej" stronie zobacz co jest w kodzie strony i będziesz wiedział co widzi Google. Lub otwórz sobie tą stronę z wyłączonym JS.

Być może nie rozumiem działania tego skryptu, ale jak już coś wyszło z serwera to robot powinien to sobie odczytać.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Nie mogę umieścić skryptu w pliku js ponieważ wyglada on mniej wiecej tak:

<style>blokowanie dostępu</style>

<script>odblokowanie dostępu</script>

jeżeli skrypt zamknęli w zewnetrzym pliku, Google zobaczy tylko kod do style (nie da się umieścić znacznikow style w pliku js).

Po wylaczeniu js strona się nie wczyta :wacko:. Może da się zrobić tak aby umieścić dowolny html - w tym przypadku style - w pliku js?

Style w JS jak najbardziej :D

<script type="text/javascript">
document.write('<style type="text/css" media="all">');
document.write('body{background-color: #FF6666}');
document.write('</style>');
</script>

Jak chwilę pomyślałem to doszedłem do wniosku, że to nie wypali.

style blokuje i tylko skrypt jest w stanie to odblokować dlatego proxy jest blokowane. Jeżeli style umieszczę w js, proxy nie będzie blokowane... W takim razie problemu nie da się rozwiązać (chyba)...

Jaki w sumie jest ten problem, bo z tego co piszesz nic nie można zrozumieć :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności